Η ΚΑΖΑΡΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗ, ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΑΓΡΑΦΩΝ / ΦΩΤΟ, ΑΝΤΡΕΑΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ.

Το “κόκκινο φωτάκι” που αναβόσβηνε στην Καζάρμα.

Επικαιρότητα Τα βουνά

Τον Αύγουστο του 2019, όσοι και όσες συμμετείχαμε στο αυτοοργανωμένο camp «ελεύθερα βουνά χωρίς αιολικά» στο οροπέδιο του Καραμανώλη, βλέπαμε κάθε βράδυ σε μία βουνοκορφή απέναντι ένα κόκκινο φωτάκι να αναβοσβήνει και να μας υπενθυμίζει τα ανοιχτά μέτωπα υπεράσπισης των Αγράφων. Τέσσερα χρόνια πίσω, μέσα από εκείνη την κατασκήνωση, τις συζητήσεις και τις ενημερωτικές εκδηλώσεις που στήθηκαν στα χωριά από τους ανθρώπους που την πλαισίωσαν, έγιναν γνωστά στο πανελλήνιο τα σχέδια να μετατραπούν τα Άγραφα σε ένα απέραντο αιολικό εργοτάξιο. Μπήκαν οι πρώτοι προβληματισμοί στους ανθρώπους της πόλης και των πολιτιστικών συλλόγων στα χωριά. Φτιάχτηκαν τα πρώτα δίκτυα επικοινωνίας, συντονισμού και επαγρύπνησης. Ψαχτήκαμε, διαβάσαμε πολύ και συζητήσαμε για την αλλαγή του ενεργειακού μοντέλου, πόσο «πράσινο» μπορεί να είναι αυτό και πώς ένας νέος κύκλος κερδοφορίας κάποιων κατασκευαστικών εταιρειών, ενδεδυμένος με το φιλοπεριβαλλοντικό hype της εποχής, απειλούσε άμεσα δάση, οικοσυστήματα και απάτητες βουνοκορφές. Και κάπως έτσι αυτός ο αγώνας γιγαντώθηκε, πλαισιώθηκε και από άλλον κόσμο, νέες συνελεύσεις και συλλογικότητες συγκροτήθηκαν, τα νέα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά δημιούργησαν τις προϋποθέσεις να μιλάμε πλέον για ένα πολύμορφο κίνημα.

Και ενώ συνέβαιναν όλα αυτά το κόκκινο φωτάκι απέναντι συνέχιζε να αναβοσβήνει τα βράδια. Εκεί ήταν η κορυφογραμμή της Καζάρμα και ξέραμε ότι κάποια στιγμή θα βρεθούμε σε εκείνη την κρίσιμη στιγμή που δεν θα χωράει ούτε μισό βήμα πίσω για την υπεράσπισή της. Όταν οι πρώτες εικόνες της πικρής ήττας στον Τύμπανο άρχισαν να αποκτούν σάρκα και οστά, σκυρόδεμα και νταμάρια, όταν η κατασκευή του υποσταθμού της ΔΕΗ ολοκληρώθηκε, ξέραμε ότι τα πράγματα γινόντουσαν όλο και πιο δύσκολα.


ΦΩΤΟ, ΣΤΗΝ ΜΠΛΕ ΚΟΥΚΙΔΑ Ο ΥΠΟΣΤΑΘΜΟΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΟΝ ΤΥΜΠΑΝΟ. ΓΥΡΩ ΤΟΥ ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΠΟΥ ΣΧΕΔΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΣΥΝΔΕΘΟΥΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥ. ΤΟΥ ΤΥΜΠΑΝΟΥ (Νο1), ΤΗΣ ΚΑΖΑΡΜΑ (Νο2), ΤΗΣ ΦΟΥΡΚΑΣ (Νο3), ΤΗΣ ΚΑΡΑΒΑΣ (Νο4) ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΡΑΒΟΥΛΑΣ (Νο5).

Αυτός ο υποσταθμός εξασφαλίζει μία κρίσιμη υποδομή διασύνδεσης με το σύστημα για τα αιολικά εργοστάσια που σχεδιάζονται στην ευρύτερη περιοχή, μεταξύ αυτών και της Καζάρμα. Οπότε και τα σχέδια του κεφαλαίου αποκτούν μία προτεραιοποίηση ως προς τις άδειες που λαμβάνουν για να αρχίσουν οι εργασίες. Έτσι, το αιολικό εργοστάσιο της Καζάρμα ήδη είχε λάβει από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας άδεια εγκατάστασης. Το μακρινό 2011 είχε εγκριθεί από τα τότε δημοτικά συμβούλια της Αργιθέας και του Μουζακίου η εγκατάσταση ανεμομετρικών ιστών στο βουνό. Και το 2018 ανάλογη έγκριση δόθηκε και από το Δασαρχείο Μουζακίου.


ΦΩΤΟ, ΣΕΚΙΟΥΡΙΤΙ ΜΕ ΤΣΟΠΑΝΟΣΚΥΛΑ ΦΥΛΟΥΝ ΤΟΝ ΑΝΕΜΟΜΕΤΡΙΚΟ ΙΣΤΟ ΣΤΗΝ ΚΑΖΑΡΜΑ.

Ανεμομετρικοί ιστοί και σεκιούριτι

Η τοποθέτηση ενός ανεμομετρικού ιστού στο βουνό αποτελεί ένα σημάδι που δημιουργεί μία αμεσότητα ως προς τα σχέδια καταστροφής του και το οποίο δεν μπορεί να προσπεραστεί. Πόσο μάλλον όταν αυτός συνοδεύεται από την μόνιμη εγκατάσταση σεκιουριτάδων οι οποίοι σουλατσάρουν στους δασικούς δρόμους και συμπεριφέρονται προκλητικά απέναντι σε περιπατητές. Μέσα σε αυτό το κλίμα πραγματοποιούνται παρεμβάσεις στο σημείο όπου έχουν εγκατασταθεί όπως και στο ξενοδοχείο της επαρχιακής οδού Μουζακίου-Πετρίλου όπου διαμένουν ή εξυπηρετεί τις αλλαγές της βάρδιας τους. Όταν το φθινόπωρο του 2020 θα αποχωρήσουν από το σημείο θα αφήσουν πίσω σκουπίδια, ένα βαν το οποίο χρησιμοποιούσαν για τις διανυκτερεύσεις τους (το οποίο είχε πυρποληθεί λίγους μήνες πιο πριν) και διάφορες άλλες αυτοσχέδιες κατασκευές.


ΦΩΤΟ, ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΡΓΙΘΕΑΣ. ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΠΟΥ ΑΦΗΣΑΝ ΠΙΣΩ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΕΚΙΟΥΡΙΤΙ.

Άδεια εγκατάστασης και κινητοποιήσεις

Η λήψη άδειας εγκατάστασης, το τελευταίο δηλαδή στάδιο αδειοδότησης για ένα αιολικό εργοστάσιο, σήμανε συναγερμό. Τον Αύγουστο του 2022, διοργανώθηκε από δεκάδες πολιτιστικούς συλλόγους, συλλογικότητες και συνελεύσεις πεζοπορία στον Κουφόλογγο (μία κορυφή απέναντι από την Καζάρμα), παράλληλη συγκέντρωση από ανθρώπους των χωριών της Αργιθέας στο Πυροφυλάκιο της κορυφογραμμής της και έπειτα κοινή μαζική συγκέντρωση στην Φυλακτή, ένα από τα χωριά που βρίσκονται στους πρόποδες του βουνού, από την πλευρά της λίμνης Πλαστήρα.


ΦΩΤΟ, ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΣΤΟ ΠΥΡΟΦΥΛΑΚΙΟ. ΔΕΞΙΑ, ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΡΓΙΘΕΑΣ-ΠΕΤΡΙΛΟ ΣΤΟ ΠΥΡΟΦΥΛΑΚΙΟ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΣΤΙΣ 7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2022.

Παρόμοια κινητοποίηση συμπεριελάμβανε και πριν λίγες εβδομάδες το τριήμερο εκδηλώσεων για την υπεράσπιση των βουνών και των νερών των Αγράφων το οποίο διοργανώθηκε από την Ανοιχτή συνέλευση ενάντια στην πράσινη ανάπτυξη και τα αιολικά στα Άγραφα και την Συνέλευση για την υπεράσπιση των βουνών, στην Κερασιά, ένα ακόμη χωριό στους πρόποδες του βουνού.


ΦΩΤΟ, ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΣΕ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑ. ΙΟΥΛΙΟΣ 2023.

Στην πρόσφατη καλεσμένη εκδήλωση της Επιτροπής Αγώνα Αγραφιωτών στο Νεοχώρι αναπόφευκτα συζητήθηκαν εκτενώς οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της Καζάρμα. Στο πλαίσιο της συζήτησης το Δίκτυο φορέων και πολιτών για την προστασία των Αγράφων ενημέρωσε ότι σε συνεργασία με τους Δήμους της ευρύτερης περιοχής θα προχωρήσει σε κατάθεση διοικητικής προσφυγής στο υπουργείο Περιβάλλοντος ζητώντας την επανεξέταση της έγκρισης της τροποποιημένης ΜΠΕ αλλά και σε προσφυγή στο ΣτΕ.   

Η νέα μελέτη

Το έργο αδειοδοτήθηκε περιβαλλοντικά το μακρινό 2012. 10 χρόνια μετά η εταιρεία κατέθεσε τροποποίηση της περιβαλλοντικής της μελέτης η οποία και εγκρίθηκε στις 20 Ιουλίου από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Στην νέα μελέτη οι ανεμογεννήτριες μειώνονται από 18 σε 9, ωστόσο προκειμένου να διατηρηθεί ίδια η ισχύς του εργοστασίου (41,4MW) αυξάνεται το μέγεθός τους (από 99,5μ. σε 149,3μ.), η διάμετρος του ρότορά τους (από 71μ. σε 133μ.) και αναπόφευκτα και οι «πλατείες» που θα δημιουργηθούν για την τοποθέτηση των βάσεών τους. Την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων την έχει εκπονήσει η εταιρεία «Οίκος Μελετητική Περιβάλλοντος-ΟΙΚΟΜ». Πρόκειται για την ίδια εταιρεία που είχε εκπονήσει την περιβαλλοντική μελέτη και για τα αιολικά εργοστάσια στην Νιάλα και στο Βοϊδολίβαδο, έργα τα οποία ακυρώθηκαν ύστερα από επίμονες και μαζικές κινητοποιήσεις και αφού το κίνημα εμπεριστατωμένα είχε αποδείξει τα χονδροειδή ψέματα της μελετητικής εταιρείας σχετικά με τα οικοσυστήματα των δύο περιοχών όπου σχεδιάζονταν τα αιολικά. Ψέματα τα οποία αναγκάστηκε να παραδεχθεί εμμέσως και η ίδια η εταιρεία εκπονώντας νέα μελέτη.


ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΠΕ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΑΙΟΛΙΚΟΥ ΤΗΣ ΚΑΖΑΡΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΣΤΑΘΜΟ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΟΝ ΤΥΜΠΑΝΟ. ΔΕΞΙΑ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΠΕ ΤΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ ΟΠΟΥ ΘΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ. ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ Η ΚΟΡΥΦΟΓΡΑΜΜΗ ΤΗΣ ΚΑΖΑΡΜΑ, ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΤΟ ΠΥΡΟΦΥΛΑΚΙΟ.

Ένα κρίσιμο σημείο στον όλο σχεδιασμό είναι η πρόσβαση των μηχανημάτων προς την Καζάρμα η οποία προβλέπεται να γίνει από τον Αγ. Νικόλαο Βλασίου, από την πλευρά της Αργιθέας, και όχι από τον δασικό δρόμο που ξεκινάει από την πλευρά της λίμνης Πλαστήρα, από την Φυλακτή.

Τέτοια εποχή, πριν τέσσερα χρόνια, στις 26 του Ιούλη, μία ανακοίνωση από το αυτοοργανωμένο camp στο οροπέδιο του Καραμανώλη περιέγραφε μεταξύ άλλων το επίδικο εκείνης της εποχής, την ακύρωση των έργων στην Νιάλα και στο Βοϊδολίβαδο. «Η χρονική συγκυρία είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Έπειτα από την τελεσίδικη απόφαση του ΣτΕ υπέρ των έργων, οι μπουλντόζες ζεσταίνουν τις μηχανές τους για το βουνό. Τους λείπει μόνο η έγκριση της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (ΕΟΑ) που περιμένει σε ένα γραφείο του Υπουργείου Ενέργειας να υπογραφεί. Η εταιρία βρίσκεται ήδη στα Άγραφα και προετοιμάζει το έδαφος για τα μελλοντικά εργοτάξια».

Σήμερα η χρονική συγκυρία παραμένει και πάλι ιδιαίτερα κρίσιμη, αυτή την φορά για την Καζάρμα. Έχοντας πάρει όλες τις αδειοδοτήσεις, έχοντας λάβει και την τελική έγκριση της τροποποιημένης περιβαλλοντικής μελέτης, θεωρητικά οι εργολάβοι μπορούν να κάνουν τις πρώτες διερευνητικές τους κινήσεις στο βουνό άμεσα. Δίκη μας υποχρέωση είναι να κρατάμε τις προθέσεις και τα έργα τους στην θεωρία. Και οι όποιες διερευνητικές τους κινήσεις να σκοντάψουν πάνω στη συνεχή παρουσία μας στο βουνό, στην ανυποχώρητη στάση μας στο πεδίο όποτε και αν χρειαστεί, στην άρνησή μας να συναινέσουμε στα σχέδια τους. Η Καζάρμα πρέπει να παραμείνει βουνό!