Συγκέντρωση υπεράσπισης της Καζάρμα, Κυριακή 7 Αυγούστου, 11.30 π.μ., πλατεία Φυλακτής.

Επικαιρότητα

Μία σειρά από συλλογικότητες και τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι προγραμματίζουν συγκέντρωση υπεράσπισης της Καζάρμα για την Κυριακή 7 Αυγούστου, στις 11.30 π.μ., στην πλατεία της Φυλακτής. Νωρίτερα θα πραγματοποιηθεί πεζοπορία προς την κορυφή της οροσειράς με σημείο εκκίνησης το γήπεδο του χωριού. Την προηγούμενη ημέρα, το Σάββατο 6 Αυγούστου, στις 7 μ.μ. στον Βοτανικό Κήπο του Νεοχωρίου η Συνέλευση για την υπεράσπιση των βουνών διοργανώνει συζήτηση με θέμα “Μία ιστορία από την κρύπτη: στα πόσα ρημαγμένα βουνά θα μειωθεί η τιμή του ρεύματος;”. Στο σημείο θα υπάρχει και η δυνατότητα κατασκήνωσης δίπλα στην λίμνη Πλαστήρα για όσους και όσες ταξιδέψουν από άλλες περιοχές με σκοπό να συμμετέχουν και στις κινητοποιήσεις το επόμενο πρωί στην Φυλακτή. Παρακάτω το δελτίο τύπου της Επιτροπής Αγώνα Αγραφιωτών για την συγκέντρωση υπεράσπισης της Καζάρμα.

ΟΧΙ ΣΤΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ ΣΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΖΩΝΗ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΖΑΡΜΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2022

Ανοιχτό Κάλεσμα για να μη μετατραπούν τα Άγραφα σε βιομηχανική ζώνη αιολικών εγκαταστάσεων

Ανακοινώνουμε ανοιχτό κάλεσμα για μεγάλη διαμαρτυρία στις 7 Αυγούστου για την Καζάρμα, μία ακόμη κορυφογραμμή η οποία βρίσκεται στο στόχαστρο της αιολικής βιομηχανίας. Η πρόσφατη άδεια εγκατάστασης 9 γιγαντιαίων ανεμογεννητριών στην Καζάρμα ύψους 150μ. η κάθε μία (θέσεις Ζυγουρολίβαδο – Παλιό μανδρί), απαιτεί την εγρήγορσή μας. Έχοντας την παρακαταθήκη του πολύμορφου αγώνα που οδήγησε στην ακύρωση των έργων στη Νιάλα και το Βοϊδολίβαδο, θεωρούμε ότι η Καζάρμα, ακριβώς επάνω από το μοναδικό τοπίο της λίμνης Πλαστήρα (Μέγδοβα), αποτελεί ένα πεδίο όπου πρέπει οι κινήσεις μας να καταστήσουν εκ των προτέρων αδιανόητη οποιαδήποτε περαιτέρω σκέψη να προχωρήσει αυτό το έργο για να μη φτάσουμε ποτέ στο στάδιο που βρίσκονται αυτή τη στιγμή τα έργα στον Τύμπανο Αργιθέας. Ενώ έχουν ήδη κατακρεουργήσει τον Τύμπανο με τα έργα υποδομής για τον υποσταθμό και τις βάσεις, αυτές τις μέρες ανεβαίνουν τα εξαρτήματα για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών. Η αστυνομία απάντησε με βία, χημικά και συλλήψεις σε όσους βρέθηκαν εκεί την Κυριακή 24 Ιουλίου, στα 1600 μέτρα υψόμετρο, διαμαρτυρόμενοι για την ολοκληρωτική καταστροφή του βουνού. Ζητάμε την άμεση παύση των εργασιών στον Τύμπανο και την άμεση παύση όλων των διώξεων όσων υπερασπίζονται τα Άγραφα και όλα τα βουνά, όλων όσων είναι ενάντια στην καταστροφή της φύσης. Σε αυτόν τον αγώνα είμαστε όλοι ενωμένοι.

Για την Καζάρμα την Κυριακή 7 Αυγούστου καλούμε:

Tους απανταχού Αγραφιώτες και τους συλλόγους τους σε όλη την Ελλάδα.

Tους συλλόγους, τους φορείς και τους ανθρώπους των βουνών και του κάμπου της Θεσσαλίας, της Ευρυτανίας και της ευρύτερης περιοχής.

Τους συνοδοιπόρους στον αγώνα ενάντια στην καταστροφή της φύσης.

Τους Ορειβατικούς, Περιηγητικούς και Φυσιολατρικούς συλλόγους.

Τις κινήσεις και συλλογικότητες σε όλη τη χώρα για την προστασία των κοινωνικών αγαθών και του περιβάλλοντος να στηρίξουν τον μακροχρόνιο αγώνα για τα Άγραφα και για τα βουνά όλης της χώρας

Κυριακή 7 Αυγούστου όλοι και όλες στην Καζάρμα:

Στις 7:30 π.μ., ανάβαση προς την κορυφή της Καζάρμας για όσους και όσες το επιθυμούν (σημείο εκκίνησης το γήπεδο της Φυλακτής).

Στις 11:30 π.μ., συγκέντρωση στην πλατεία της Φυλακτής με όλους τους συλλόγους και τις συλλογικότητες.

Μέχρι στιγμής υπογράφουν το κάλεσμα και συμμετέχουν οι παρακάτω 38 σύλλογοι και συλλογικότητες (η λίστα ανανεώνεται διαρκώς):

Δίκτυο φορέων και πολιτών για την προστασία των Αγράφων, Δίκτυο φορέων και πολιτών για την προστασία του Ασπροποτάμου, Επιτροπή Αγώνα Αγραφιωτών,Εξόρμηση για την προστασία του χωριού της Οξυάς, Πρωτοβουλία Αθήνας για την προστασία των Αγράφων, Πρωτοβουλία πολιτών Αργιθέας, Κίνηση Πολιτών για τα αιολικά στις ΔΕ Φουρνά & Κτημενίων, Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του Ευρυτανικού Περιβάλλοντος, Συνέλευση για την υπεράσπιση των βουνών, Συντονιστικό Αγώνα Αγράφων, Συντονιστικό Αθήνας για τα Άγραφα, Αγροτουριστικός Σύλλογος Βαλαώρας, Εκπολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Βραγγιανιτών “Αναστάσιος Γόρδιος”, Μορφωτικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος «Κέδρος -Ζυγογιανναίϊκα», Μορφωτικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Πετρίλου, Μορφωτικός Σύλλογος Μπελοκομίτη Δολόπων, Πολιτιστικός Σύλλογος Αμαράντου, Πολιτιστικός Σύλλογος Απεραντίων ”Οι Άγιοι Ανάργυροι”, Πολιτιστικός Σύλλογος Βαλαρίου, Πολιτιστικός Σύλλογος Επινιανών Ευρυτανίας, Πολιτιστικός Σύλλογος Κουστέσας Βραγγιανών Ευρυτανίας, Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Νεοχωρίου, Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Ραπτόπουλου, Πολιτιστικός Σύλλογος Τροβάτου Ευρυτανίας, Πολιτιστικός Σύλλογος των Απανταχού Βραγγιανιτών “Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος”, Σύλλογος Απανταχού Πετριλιωτών, Σύλλογος Απανταχού Κερασοβιτών ”το Καραούλι’, Σύλλογος Απεραντίων ”οι Άγιοι Ανάργυροι”, Σύλλογος Δεντριωτών «Άγιος Αντώνιος», Σύλλογος Καρύτσας Δολόπων ”Η Παναγία Πελεκητή”, Σύλλογος Κερασιωτών Καρδίτσας, Σύνδεσμος των Απανταχού Καροπλεσιτών Αθήνας, Σύνδεσμος Φυλακτιωτών Καρδίτσας, Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας, Ορειβατικός Σύλλογος Αγράφων, Ορειβατικός Φοιτητικός-Φυσιολατρικός Ιατρικός Σύλλογος, Πανελλήνια σχολή Ορειβασίας Αναρρίχησης, Πεζοπορικός – Φυσιοδιφικός Σύλλογος Καρπενησίου, Ορειβατικό καταφύγιο Αγράφων, θέση Καραμανώλη.

Το κάλεσμα της Συνέλευσης για την υπεράσπιση των βουνών:

Μέχρι πριν λίγα χρόνια, όταν οι διάφοροι αεριτζήδες και οι κολαούζοι τους διαφήμιζαν τις ανεμογεννήτριες στα βουνά υπόσχονταν ανάπτυξη και οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες, φθηνό ρεύμα για όλους, προστασία του περιβάλλοντος και απεξάρτηση της ενεργειακής παραγωγής από τα ορυκτά καύσιμα. Σύντομα η πραγματικότητα αποκάλυψε το μέγεθος της απάτης και οι τοπικές κοινωνίες αντέδρασαν. Γι’ αυτό και οι επενδυτές και οι κυβερνητικοί εντολοδόχοι τους εκτός από τα ψέματα και τη συκοφαντία επιστράτευσαν αδιαφανείς fast track διαδικασίες και όπου χρειάστηκε τα ΜΑΤ.

Για τις τοπικές κοινωνίες το μόνο που προσέφεραν τα αιολικά στις κορυφογραμμές, τα μικρά υδροηλεκτρικά στα ποτάμια, τα φωτοβολταικά στα λιβάδια και τα χωράφια, είναι ρημαγμένα τοπία, αντιμετώπιση ιθαγενών στην εποχή της αποικιοκρατίας και υποβάθμιση δύο βασικών πηγών πλούτου για τις κοινότητες, της πρωτογενούς παραγωγής και του ορεινού τουρισμού.

Από περιβαλλοντική σκοπιά η εγκατάσταση ΑΠΕ σε ευαίσθητα οικοσυστήματα είναι αδιανόητη. Οι ευρύτατες και συχνά αμετάκλητες καταστροφές στους τόπους που δέχονται τις, βιομηχανικού τύπου, εγκαταστάσεις των ΑΠΕ σε καμία περίπτωση δεν αντισταθμίζονται από ένα αόριστο και αμφίβολο όφελος “αποτροπής της κλιματικής αλλαγής” το οποίο δικαιολογεί κάθε συγκεκριμένο περιβαλλοντικό έγκλημα.

Η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα ήταν εξ αρχής ψέμα που οι υπεύθυνοι συγκάλυπταν με ευχολόγια και τρομοκρατώντας για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η αλήθεια είναι ότι με τα υπάρχοντα δεδομένα οι ΑΠΕ μεσοπρόθεσμα δεν μπορούν να καλύψουν ούτε το 1/3 της ζήτησης. Γι’ αυτό και ο ενεργειακός σχεδιασμός εξ αρχής περιελάμβανε το φυσικό αέριο ως βασικό καύσιμο παραγωγής, αλλά και τα πυρηνικά σε μια σειρά χωρών. Ωστόσο το φθηνό φυσικό αέριο ως προϋπόθεση της πράσινης μετάβασης είναι προς το παρόν παρελθόν και αν κρίνουμε από την τρομολαγνική προπαγάνδα για δύσκολο ενεργειακό χειμώνα η κατάσταση δεν φαίνεται να αλλάζει σύντομα. Παράλληλα, σε παγκόσμιο επίπεδο η συμβολή των ΑΠΕ στην μείωση των αερίων του θερμοκηπίου όχι μόνο είναι ελάχιστη αλλά υπερκεράζεται από την εκρηκτική αύξηση της ζήτησης για ενέργεια.

Οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος και στα καύσιμα σύμφωνα με την προπαγάνδα οφείλονται στον πολέμο στην Ουκρανία. Ωστόσο ο πόλεμος ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 2022 και οι αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος παρατηρήθηκαν πολλούς μήνες πριν. Το Σεπτέμβριο του 2021, οι τιμές είχαν σχεδόν τριπλασιαστεί (+189%) σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2020 και έκτοτε τραβάνε διαρκώς την ανηφόρα. Αν θέλουμε να ψάξουμε τις αιτίες της σημερινής κατάστασης θα πρέπει να δούμε αυτά που συνέβησαν τα 20 τελευταία χρόνια: την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, την επιδοτούμενη εγκατάσταση των ΑΠΕ, με αποκορύφωμα τη λειτουργία του χρηματιστηρίου της ενέργειας.

Η μετατροπή ενός κοινωνικού αγαθού (του ρεύματος) σε κερδοσκοπικό προϊόν και ο σχεδιασμός μια ενεργειακής μετάβασης με μοναδικά γνώμονα τα υπερκέρδη των εταιριών είναι η πραγματική αιτία  των αυξήσεων στο ρεύμα.

Τα ίδια πάλι καθάρματα

Αν κοιτάξουµε ποιες εταιρίες και ποιοι άνθρωποι βρίσκονται πίσω από τα ενεργειακά πρότζεκτ ανά την Ελλάδα (ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΔΕΗ, Μυτηλιναίος, Μαρινάκης, Λάτσης, Κοπελούζος κ.α.), καταλαβαίνουµε ότι αυτά τα καθάρµατα θα αρπάξουν και θα µετατρέψουν σε µπάζα ότι µπορούν. Είναι οι ίδιες εταιρίες, οι ίδιες οικογένειες που δεκαετίες τώρα αποµυζούν τους δηµόσιους πόρους και έχουν τη δύναµη να υπαγορεύουν τις κρατικές πολιτικές στους τοµείς του ενδιαφέροντός τους. Μετά το πάρτυ των ολυµπιακών αγώνων και την ολοκλήρωση της εποχής των µεγάλων έργων, βρήκαν στα αιολικά, τα φωτοβολταϊκά, το φυσικό αέριο και τη βιοµάζα, ένα νέο πεδίο ασφαλών επενδύσεων. Ελέγχοντας όλη την αγορά σε όλα της τα στάδια και με εργαλείο το χρηματιστήριο της ενέργειας πραγματοποιούν αδιανόητα κέρδη εις βάρος των κοινωνιών και της φύσης.

Ο αγώνας για την υπεράσπιση της φύσης και της κοινωνίας είναι κοινός

Υπάρχει μια σαφής σύνδεση της καταστροφής των βόρειων Αγράφων (που ξεκίνησε ήδη από τον Τύμπανο και ετοιμάζεται για την  Καράβα και την Καζάρμα) με τις ληστρικές αυξήσεις στην ενέργεια. Είναι το ίδιο σύστημα, οι ίδιοι άνθρωποι, οι ίδιες εταιρίες, το ίδιο καπιταλιστικό σχέδιο που αντιμετωπίζει τη φύση και τους πληθυσμούς ως πεδίο εκμετάλλευσης. Όσο δεν βρίσκουν αντίσταση, η εκμετάλλευση γίνεται ξεδιάντροπη λεηλασία. Και σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε τώρα. Για τις κοινωνίες αυτό σημαίνει ότι ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού δεν θα μπορεί να καλύπτει βασικές ενεργειακές του ανάγκες, είτε λόγω του υψηλού κόστους, είτε γιατί θα έχει περιορισμένη πρόσβαση μέσω κάποιου είδους δελτίου σε αυτές. Η επίθεση που εξελίσσεται είναι μία και δίνεται σε όλα τα μέτωπα. Γι’ αυτό και ο αγώνας οφείλει να είναι κοινός. Ενάντια στη λεηλασία της φύσης. Ενάντια στις αυξήσεις του ρεύματος, ενάντια στην υποβάθμιση των ζωών μας.

Το κάλεσμα της Ανοιχτής Συνέλευσης:

ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΑΙΟΛΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΟΥ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΠΛΑΣΤΗΡΑ

Στηρίζουμε :

• Σάββατο 6/8, 7.00 μ.μ. ,Βοτανικός κήπος Νεοχωρίου. Εκδήλωση –συζήτηση: Μια ιστορία από την κρύπτη: Στα πόσα ρημαγμένα βουνά θα μειωθεί η τιμή του ρεύματος.

• Κυριακή 7/8, 11.30 π.μ., Συγκέντρωση πλατεία Φυλακτής.

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ

ΟΧΙ ΑΙΟΛΙΚΑ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΠΛΣΤΗΡΑ

ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΤΟΝ ΤΥΜΠΑΝΟ

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΓΡΑΦΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΑΠΑΤΗΤΑ ΒΟΥΝΑ

ΑΜΕΣΗ ΠΑΥΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΙΩΞΕΩΝ. Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

Καλούμε κάθε συλλογικότητα, κάθε κάτοικο της Καρδίτσας, της περιοχής της Λίμνης Πλαστήρα και της ευρύτερης περιοχής των Αγράφων σε διαρκή επαγρύπνηση και αγώνα για να μπλοκάρουμε τους σχεδιασμούς που φέρνουν την ακρίβεια και θέλουν να μετατρέψουν την περιοχή σε μια απέραντη βιομηχανική ζώνη από μπετό και παλιοσίδερα, από αποψιλωμένα δάση και ερημωμένα χωριά. Ο μόνος δρόμος για να νικήσουμε είναι ο δρόμος του αγώνα. Δεν περιμένουμε από κανέναν σωτήρα να μας δώσει τη λύση. Βασισμένοι στις δικές μας δυνάμεις, με ενότητα και συντονισμό να αγωνιστούμε για ζωή, υγεία, γη και ελευθερία. Να συνεχίσουμε με μεγαλύτερη ένταση τον μαζικό και μαχητικό αγώνα που βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια. Να μην ξεχνάμε ότι τα βουνά μένουν «απάτητα» όταν υπάρχουν οι άνθρωποι που τα υπερασπίζονται με τη δράση τους.

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ