Ανακοίνωση της Ανοιχτής Συνέλευσης για τις εξελίξεις σχετικά με την Καζάρμα.

Επικαιρότητα

ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΑΙΟΛΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΠΛΑΣΤΗΡΑ!

«Απ’ τα τσακάλια δεν γλιτώνεις με ευχές και παρακάλια», Κ. Βάρναλη

Στις 20/07/2023 εγκρίθηκε η τροποποίηση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων από την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Υ.Π.ΕΝ.) για την εγκατάσταση 9 ανεμογεννητριών στο βουνό Καζάρμα στη λίμνη Πλαστήρα. Πρόκειται για ένα γεγονός που διευκολύνει τα σχέδια κράτους και επενδυτών σε ένα ακόμη πεδίο και ανοίγει, πλέον, διάπλατα τον δρόμο για την έναρξη εργασιών προς την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στο βουνό Καζάρμα.

Συγκεκριμένα πρόκειται για έναν Αιολικό Σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ( Α.Σ.Π.Η.Ε.) με ισχύ 41,4 MW, και ειδικά 9 ανεμογεννήτριες, στη θέση «Ζυγουρολίβαδο – Παλαιό Μανδρί». Το επικείμενο έργο αποτελεί συνέχεια της ισοπέδωσης του Τυμπάνου και εντάσσεται στα σχέδια κράτους και επενδυτών για τη μετατροπή των Αγράφων σε βιομηχανική περιοχή, τη λεηλασία της φύσης και την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας.

Η παραπάνω εξέλιξη δεν είναι ένα γεγονός που έρχεται σαν κεραυνός εν αιθρία. Είναι η λογική συνέχεια των πολιτικών κράτους, κεφαλαίου και Ε.Ε., οι οποίες βασίζονται στις επιδιώξεις τους για την ιδιωτικοποίηση των φυσικών πόρων, του νερού, της ενέργειας και οδηγούν σε ενεργειακό παροξυσμό, ενώ ταυτόχρονα εκτινάσσουν τις τιμές της ενέργειας στα ύψη. Ενδεικτικά, προς αυτήν την κατεύθυνση, μέτρα που διευκολύνουν τα σχέδια των επενδυτών αλλά και τα οχυρώνουν νομικά είναι το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη, το οποίο πέρασε εν μέσω καραντίνας, προσφέροντας αμέτρητες διευκολύνσεις στις «επενδύσεις», αλλά και η πρόσφατη οδηγία της Ε.Ε. που αναφέρει ότι όλες οι περιοχές θα δηλώνονται εν δυνάμει κατάλληλες για επενδύσεις ΑΠΕ και οι αδειοδοτήσεις θα βγαίνουν με fast-track διαδικασίες. Έτσι, εδραιώνεται ένα νομοθετικό πλαίσιο που ανοίγει διάπλατα τον δρόμο στη διευκόλυνση των σχεδίων για τη λεηλασία της φύσης και των τοπικών κοινωνιών.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τίποτα δεν μας χαρίστηκε· όλα τα κατακτήσαμε με τους αγώνες μας. Είμαστε σίγουροι ότι με πολλούς και πολλές από εσάς έχουμε βρεθεί στις εκδηλώσεις ενάντια στα αιολικά και την «πράσινη» ανάπτυξη που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη και στα χωριά μας. Ότι έχουμε βρεθεί και συζητήσει πολλές φορές στα μοιράσματα και στις εξορμήσεις. Ότι συναντηθήκαμε στις διαδηλώσεις στην πόλη της Καρδίτσας και στο βουνό, εκφράζοντας την αντίθεσή μας στη λεηλασία και την καταστροφή των Αγράφων. Μαζί πανηγυρίσαμε, όταν μπλοκάραμε τη δημοπρασία δημοτικών δασικών τεμαχίων, για να μην περάσει η αδειοδοτημένη γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος για τα αιολικά εργοστάσια. Μαζί βρεθήκαμε στους δρόμους και στα βουνά, για να υπερασπιστούμε τη φύση, τα χωριά και τη ζωή μας από αυτούς που τα ρημάζουν. Μαζί σταθήκαμε στο πλευρό όσων διώκονται γιατί έπραξαν το αυτονόητο, γιατί υπερασπίστηκαν τα Άγραφα από τα αδηφάγα σχέδια κράτους και επενδυτών. Γιατί για το κράτος και τους μηχανισμούς του, όποιος αντιστέκεται πρέπει να σέρνεται στα δικαστήρια, για να σταματήσει να το κάνει και για να παραδειγματιστούν όλοι οι υπόλοιποι.

Για εμάς τίποτα δεν τελειώνει στην αδειοδότηση ή όχι ενός έργου. Το δίκιο του αγώνα μας θα κριθεί στους δρόμους, στις παρεμβάσεις, στις πορείες και στα μπλόκα των έργων. Καλούμε κάθε σύλλογο, κάθε πολίτη της Καρδίτσας, της περιοχής της Λίμνης Πλαστήρα και της ευρύτερης περιοχής των Αγράφων σε διαρκή επαγρύπνηση και αγώνα, γιατί ήρθε η ώρα να αναμετρηθούμε και πάλι με το κράτος, τους επενδυτές και τους μηχανισμούς τους, για να μην επιτρέψουμε να ισοπεδωθεί ακόμη ένα βουνό των Αγράφων. Για να μπλοκάρουμε τους σχεδιασμούς που φέρνουν την ακρίβεια και θέλουν να μετατρέψουν την περιοχή σε μια απέραντη βιομηχανική ζώνη από μπετό και παλιοσίδερα, από αποψιλωμένα δάση και ερημωμένα χωριά. Δεν περιμένουμε από κανένα σωτήρα να μας δώσει τη λύση. Ο μόνος δρόμος είναι αυτός του μαζικού και μαχητικού αγώνα. Με εμπιστοσύνη και βασισμένοι στις δικές μας δυνάμεις, με οργάνωση και συντονισμό από τα κάτω, να βρεθούμε στους δρόμους του αγώνα, για να υπερασπιστούμε τα Άγραφα και να μπλοκάρουμε την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Καζάρμα.

Tα Άγραφα στο διάβα των αιώνων παρέμειναν ανυπότακτα, απάτητα και ελεύθερα με αγώνες και αντίσταση. Στον ίδιο δρόμο να βαδίσουμε και εμείς!