Η ΚΑΖΑΡΜΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ / ΦΩΤΟ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΛΙΑΤΣΙΚΑΣ.

Η Καζάρμα να παραμείνει βουνό!

Επικαιρότητα Τα βουνά

Τα νέα για τα αγαπημένα μας βουνά δεν είναι καθόλου ευχάριστα. Λίγες ημέρες μετά το τριήμερο δράσεων για την υπεράσπιση των βουνών και των νερών των Αγράφων που είχε διοργανωθεί στην Κερασιά, στα «πόδια» της Καζάρμα, όπου μεταξύ άλλων επισημάνθηκε η εγρήγορση που πρέπει να επιδείξουμε μπροστά στα σχέδια ισοπέδωσης της κορυφογραμμής της, αυτά τα σχέδια επιβεβαιώθηκαν προς το χειρότερο. Την Πέμπτη 20 Ιουλίου, το υπουργείο Περιβάλλοντος ενέκρινε την τροποποίηση της περιβαλλοντικής άδειας του έργου εγκατάστασης 9 ανεμογεννητριών από την εταιρεία CLAMWIND POWER, θυγατρική της ΙΝΤΡΑΚΑΤ, στην θέση «Ζυγουρολίβαδο-Παλιό Μανδρί». Δεδομένου ότι έχει δοθεί εδώ και αρκετό καιρό άδεια εγκατάστασης (το τελευταίο στάδιο αδειοδότησης για ένα αιολικό εργοστάσιο) βρισκόμαστε μπροστά στην πιθανότητα να γίνει απόπειρα να ξεκινήσουν άμεσα οι όποιες εργασίες!


Ίσως είναι λίγα τα λόγια που μπορούν να περιγράψουν την Καζάρμα. Πρόκειται για ένα ορεινό συγκρότημα από το οποίο εκβάλλουν διάφορα ποτάμια της ευρύτερης περιοχής, η πρώτη επιβλητική εικόνα για οποιονδήποτε ανεβαίνει από τον κάμπο στην λίμνη Πλαστήρα που σε καλωσορίζει στην αγριότητα και στην ομορφιά των Αγράφων. Είναι η κορυφογραμμή που έχει αποθανατιστεί σε αμέτρητες φωτογραφίες ντόπιων και επισκεπτών να καθρεπτίζεται στα χειμωνιάτικα νερά της λίμνης. Οι εννέα ανεμογεννήτριες θα έχουν ύψος 149 μέτρων, τη στιγμή που το πυροφυλάκιο που βρίσκεται στην Καζάρμα, ένα τοπόσημο της περιοχής που είναι ορατό από οποιοδήποτε σημείο του οροπεδίου της Νεβρόπολης, έχει ύψος μόλις 7 μέτρα!

Ο αγώνας υπεράσπισης των Αγράφων είναι σε εξέλιξη εδώ και χρόνια και έχει γεμίσει με εμπειρία όχι μόνο τους ανθρώπους της Καρδίτσας και της Ευρυτανίας αλλά το σύνολο των περιβαλλοντικών αγώνων που αναπτύσσονται ανά την επικράτεια. Η νίκη με την ακύρωση των σχεδίων για την Νιάλα και το Βοϊδολίβαδο, η πικρή ήττα με την εγκατάσταση του αιολικού εργοστασίου και του υποσταθμού της ΔΕΗ στον Τύμπανο, οι συνεχείς μετατοπίσεις των εταιρειών στους σχεδιασμούς τους συνυπολογίζοντας τις αντιδράσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπες, το ποινικό πρεσάρισμα σε όσους και όσες επιμένουν να διαδηλώνουν εκεί όπου γίνονται τα έργα, δείχνουν ότι αυτοί οι αγώνες απέχουν πολύ από το να κριθούν απλά από τις αποφάσεις σε ένα υπουργικό γραφείο. Μας υπολογίζουν όταν είμαστε παρόντες και παρούσες, όταν γινόμαστε ορατοί και ορατές. Έτσι και τώρα, η υλοποίηση ή όχι των σχεδίων καταστροφής της Καζάρμα θα εξαρτηθεί από το βαθμό οργάνωσης και συμμετοχής στις κινήσεις που θα γίνουν από εδώ και πέρα. Η στιγμή απαιτεί ενεργή συμμετοχή από τον καθένα και την καθεμιά και όχι ανάθεση σε κάποιον ή σε κάποιους λίγους να τρέξουν την υπόθεση. Πολυμορφία των αγώνων σημαίνει ότι ο καθένας και η καθεμιά από το μετερίζι τους, με τις δυνατότητες που έχουν οι ίδιοι και με τα μέσα που ο αξιακός τους κώδικας τους επιτρέπει αγωνίζονται για την υπόθεση. Συμπερίληψη στους αγώνες σημαίνει ειλικρίνεια και όχι ιδιοτέλεια, επικοινωνία και όχι μισόλογα, χώρος και σεβασμός στις διαφορετικές επιλογές. Πάντα σε μία κοινή κατεύθυνση, σε έναν κοινό στόχο. Και αυτός είναι ένας και αδιαπραγμάτευτος. Η Καζάρμα να παραμείνει βουνό!