Να πάρουμε θέση μάχης. Πανελλαδική διαδήλωση στον Τύμπανο.

Επικαιρότητα

Στην Αργιθέα, από τον Μάιο του 2020 η “ΔΕΗ Ανανεώσιμες” έχει ξεκινήσει εργασίες κατασκευής υποσταθμού ρεύματος στο διάσελο του Προφήτη Ηλία, με τον οποίο υπάρχουν ενδείξεις ότι θα συνδεθούν και διάφορα άλλα αδειοδοτημένα αιολικά πάρκα της γύρω περιοχής (Φούρκα-Μασούρι, Καραβούλα, Καράβα). Την άνοιξη του 2021, εν μέσω δεύτερου lockdown, ξεκίνησαν και οι εργασίες κατασκευής αιολικού πάρκου (με 8 α/γ) λίγο πιο πάνω από το διάσελο του Προφήτη Ηλία, στη θέση “Αέρας-Αφεντικό”.

Με τις περισσότερες νομικές και γραφειοκρατικές ενστάσεις που έχουν κατατεθεί για τα έργα να έχουν διευθετηθεί (ή απλά να έχουν ξεπεραστεί στην πράξη, καθώς οι εργασίες συνεχίζονται) είναι η στιγμή να πειραματιστούμε με την άμεση δράση στο πεδίο όπου γίνονται τα έργα. Η καρδιά μας σκιρτίζει κάθε φορά που περπατάμε στον Τύμπανο τους τελευταίους μήνες. Αυτό το καλοκαίρι να γεμίσουμε τα βουνά της Αργιθέας με τα περπατήματά μας, να νιώθουν οι εργολάβοι και οι εταιρείες σεκιούριτι τη συνεχή παρουσία και απειλή μας. Γιατί εάν σε εκείνα τα μέρη βρέθηκαν κάποιοι διατεθειμένοι να ενοικιάσουν τη γη για 30 (χιλιάδες) αργύρια τον χρόνο, κάποιοι άλλοι και κάποιες άλλες θα δώσουμε τη μάχη μέχρι τέλους. Για να υπερασπιστούμε την κοινωνική ιστορία του Τυμπάνου, για να μην δούμε το επόμενο αιολικό πάρκο να φυτεύεται απέναντι στο αλπικό τοπίο της Καράβας, για να μην δούμε τα ποτάμια της Οξυάς να στερεύουν και να μετατρέπονται σε κλειστούς αγωγούς ενός υδροηλεκτρικού εργοστασίου.


Το κάλεσμα από τοπικούς συλλόγους, φορείς, συλλογικότητες και ορειβατικούς συλλόγους.


Το κάλεσμα της Ανοιχτής συνέλευσης ενάντια στην “πράσινη ανάπτυξη” και τα αιολικά στα Άγραφα:


Το κάλεσμα της Συνέλευσης για την υπεράσπιση των βουνών.


Το κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα Αγραφιωτών:

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΟΝ ΤΥΜΠΑΝΟ ΑΡΓΙΘΕΑΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΙΟΥΛΙΟΥ 11:00 πμ

Να είμαστε όλες και όλοι εκεί

Να σταματήσουμε τώρα την καταστροφή του τόπου μας

Να διακοπούν εδώ και τώρα οι ισοπεδώσεις του Τύμπανου στην Αργιθέα

Να υπερασπιστούμε τα Άγραφα από την καταστροφή κόντρα στα συμφέροντα και την καταστολή

Ενώ τα περιοριστικά μέτρα για τον covid 19 καθιστούσαν αδύνατη τη μετακίνησή μας έξω από τα σπίτια μας και οπουδήποτε αλλού εκτός από τον τόπο εργασίας μας και τα καταστήματα τροφίμων, τα μηχανήματα συνέχιζαν ανενόχλητα την απαρχή της καταστροφής της συμβολικής κορυφής του Τύμπανου στην Αργιθέα.

Είναι γνωστό στις τοπικές κοινωνίες της Καρδίτσας και της Ευρυτανίας ότι όσες φορές πήγαν να ξεκινήσουν εργασίες για την εγκατάσταση υποδομών που σχετίζονται με αιολικά εργοστάσια, οι κινήσεις των πολιτών κατέδειξαν με όλα τα έννομα μέσα και μάλιστα δικαιώθηκαν ότι οι εργολάβοι και οι κατασκευαστές δεν τηρούν όλα όσα αναφέρει η σχετική νομοθεσία αλλά ακόμα και οι ίδιες οι δικές τους εγκεκριμένες μελέτες.

Στην περίπτωση του Τύμπανου, όπου η ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ σπεύδει να κατασκευάσει υποσταθμό, για μήνες ολόκληρους είχε αρθεί ουσιαστικά το συνταγματικό δικαίωμα οι πολίτες να μπορούν να παρατηρούν τις εργασίες εάν είναι σύννομες αλλά και σύμφωνες με τις σχετικές μελέτες.

Η εικόνα που παρουσιάζει ο κατεστραμμένος πλέον σε μεγάλο βαθμό Τύμπανος είναι ενδεικτική του τί πρόκειται να ακολουθήσει σε όλο το ορεινό σύμπλεγμα των Αγράφων. Οι πάνω από 500 ανεμογεννήτριες που θέλουν να τοποθετήσουν η ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ και άλλες εταιρίες, τα δεκάδες υδρο-ηλεκτρικά φράγματα στα ποτάμια, τα λεγόμενα συνοδά έργα από υποσταθμούς και πυλώνες θα μετατρέψουν την περιοχή σε εργοταξιακό χώρο και βιομηχανική ζώνη. Η καταστροφή συμπληρώνεται με την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών «πάρκων» (αυτή η λέξη μπαίνει πάντα από τους επενδυτές για να χρυσώνει το δηλητηριώδες χάπι τους) σε όλον το θεσσαλικό κάμπο.

Με ποιο δικαίωμα όμως δίνονται οι βουνοκορφές σε εταιρίες για να κάνουν ό,τι θέλουν; Με ποιο δικαίωμα ακυρώνουμε το μοναδικό τοπίο της Θεσσαλίας και της Ευρυτανίας; Με ποιο σκεπτικό ακυρώνουμε οποιαδήποτε άλλη οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα μόνο και μόνο για να πουλήσουν κάποιες ξένες εταιρίες τη βιομηχανική τεχνολογία τους και κάποιες ελληνικές να αναλάβουν ένα μεγάλο μερίδιο κατασκευών και επιδοτήσεων στον τομέα της ενέργειας;

Πριν ένα μήνα, στις 6 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε η πρώτη κινητοποίηση στον Τύμπανο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. Δυνάμεις της αστυνομίας και ιδιωτική ασφάλεια της εταιρίας δεν επέτρεψαν στον κόσμο να προσεγγίσει τα σημεία που έχουν γίνει οι εκσκαφές. Ο κόσμος που είτε ήταν εκεί είτε διάβασε για το τι συνέβη αγανάκτησε με την παρουσία της αστυνομίας στο βουνό και τη ρίψη δακρυγόνων, με το πόσο έχουν προχωρήσει τα έργα για τον υποσταθμό και το αιολικό εργοστάσιο στη διάρκεια της απαγόρευσης κυκλοφορίας, με το ότι δεν μας επέτρεψαν να φτάσουμε στις θέσεις των εκσκαφών και με την ολική καταστροφή της περιοχής αυτής.

Οι εργασίες στον Τύμπανο πρέπει να γίνουν το παράδειγμα προς αποφυγήν για ό,τι σκοπεύουν να διαπράξουν σε όλη την Πίνδο. Απαιτούμε εδώ και τώρα:

την άμεση διακοπή των εργασιών

την έναρξη μιας ανοιχτής κοινωνικής διαβούλευσης σε όλες τις ορεινές και ημιορεινές περιοχές των Αγράφων πάνω στο ερώτημα «τί παρόν και μέλλον θέλουμε για τον τόπο μας»

Η περιοχή των Αγράφων, αυτός ο φυσικός, οικολογικός και ιστορικός θησαυρός, δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να ξοδευτεί. Το ίδιο ισχύει ασφαλώς για όλη τη χώρα μας, όπου διατρέχει τον ίδιο κίνδυνο. Αυτός ο θησαυρός είναι οι ρίζες μας για καθετί όμορφο που μπορεί να συμβεί.

Καλούμε και συμμετέχουμε στη Διαμαρτυρία στον Τύμπανο Αργιθέας στις 18 Ιουλίου στις 11:00 πμ. (προσυγκέντρωση στις 9:00 πμ στο αθλητικό πάρκο Καρδίτσας)

Τα Άγραφα τα χρειαζόμαστε, τα Άγραφα μας χρειάζονται!


Το κάλεσμα της Περιβαλλοντικής κίνησης Εξόρμηση για την προστασία του χωριού της Οξυάς:

Ενισχύουμε όλοι την ειρηνική διαμαρτυρία στον Τύμπανο, που στόχο έχει να αποτρέψει την καταστροφή του τόπου μας από τα σχεδιαζόμενα στην περιοχή αιολικά “πάρκα”. Η κινητοποίηση πολιτών και φορέων απ’ όλη την Ελλάδα, για ένα ζήτημα που αφορά κυρίως το δικό μας τόπο, καθιστά ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ και τη δική μας παρουσία.


Το κάλεσμα του Δικτύου φορέων και πολιτών για την προστασία των Αγράφων:

Αγώνας χαμένος είναι μόνο αυτός που δε δίνεται!!!

Ακόμα μία συγκέντρωση διοργανώνεται από φορείς και πολίτες απ’ όλη την Ελλάδα την προσεχή Κυριακή, 18-7-2021, στον Αυχένα Τυμπάνου, με σκοπό την ειρηνική διαμαρτυρία αφενός για τις εργασίες εγκατάστασης του αιολικού σταθμού στη θέση «Αέρας – Αφεντικό» των Δήμων Μουζακίου και Αργιθέας από τη «ΔΕΗ- ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ» αφετέρου για την σχεδιαζόμενη επέκταση των συγκεκριμένων έργων στην περιοχή αλλά και σ’ ολόκληρα τα Άγραφα.

Η προαναφερόμενη συγκέντρωση έρχεται ως αποτέλεσμα της συνεχώς αυξανόμενης πανελλαδικά ευαισθητοποίησης ενάντια στην επιχειρούμενη καταστροφή των Αγράφων και κάθε άλλο παρά έκπληξη προκαλεί. Και τούτο επειδή πολίτες και φορείς ανά την Ελλάδα έχουν πλέον αντιληφθεί σε μεγάλο βαθμό την επιχειρούμενη άσκοπη και στο όνομα της προστασίας του μη αναστρέψιμη καταστροφή του περιβάλλοντος, χάριν των ανεμογεννητριών και της αμφισβητούμενης αποτελεσματικότητας και ωφελιμότητας αιολικής ενέργειας, στοιχείο που, επίσης, αναδεικνύεται όλο και περισσότερο στην πράξη.

Πολίτες και φορείς έχουν αντιληφθεί το επιχειρούμενο και με όχημα τις Ανανεώσιμες Πηγές ενέργειας (αιολικά, μικρά υδροηλεκτρικά, φωτοβολταϊκά) ξεπούλημα του απαραίτητου για κάθε παραγωγική διαδικασία φυσικού και υδάτινου πλούτου της χώρας μας (βουνά, νερά, καλλιεργήσιμη γη), με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την οικονομία και την πολυπόθητη ανάπτυξη του τόπου.

Κανενός ο νους δε μπορεί να χωρέσει την αλλοίωση του φυσικού τοπίου (τεράστιοι δρόμοι σε βουνοκορφές και βουνοπλαγιές, ισοπεδωμένες βουνοκορφές, στερεμένα ρέματα και ποτάμια, κ.λ.π.), που η εγκατάσταση των προαναφερόμενων μορφών ΑΠΕ θα επιφέρει, αλλά ούτε και τις συνέπειες του συγκεκριμένου δεδομένου στις τοπικές κοινωνίες και την τοπική οικονομία. Μια οικονομία που δέχεται ισχυρότατο πλήγμα, αφού παραδοσιακές και νέες σε εξέλιξη ευρισκόμενες δραστηριότητές της (γεωργία, κτηνοτροφία, τοπικά προϊόντα, ήπιος τουρισμός, εναλλακτικές καλλιέργειες, κ.λ.π.) θα κινδυνεύσουν με εξαφάνιση.

Κανείς δεν ανέχεται την τεράστια και ανώφελη μεταβολή της φυσιογνωμίας του τόπου μας, που αναμένεται να επέλθει από την επιχειρούμενη αλόγιστη και χωρίς κανένα ουσιαστικό σχεδιασμό και μέτρο εγκατάσταση ανεμογεννητριών αλλά και λοιπών μορφών ΑΠΕ στην περιοχή μας ή και αλλού, αλλά ούτε και τις σωρευτικές επιπτώσεις αυτών σε περιβάλλον, οικονομία και κοινωνία.

Και κανείς δεν πείθεται, πλέον, ότι τα υποσχόμενα «ανταποδοτικά» ή «αντισταθμιστικά» των προαναφερόμενων έργων, μπορούν να αντισταθμίσουν πράγματι τόσο την αναμενόμενη μη αναστρέψιμη (περιβαλλοντική, οικονομική, κοινωνική) καταστροφή όσο και τις άμεσες επιπτώσεις στο εισόδημα των κατοίκων, που θα επέλθει μέσα από την παραχώρηση του φυσικού και υδάτινου πλούτου μας και την αδυναμία απρόσκοπτης ανάπτυξης κάθε παραγωγικής δραστηριότητας. Άλλωστε, η εδώ και κάμποσους μήνες έναρξη των εργασιών για το αιολικό στον «Τύμπανο» τίποτα το ουσιαστικό δεν έχει προσφέρει στην τοπική οικονομία και κοινωνία και τα υπεσχημένα μέσω της ΜΠΕ του έργου οφέλη (αγορά υλικών από την περιοχή, ανάθεση εργασιών σε εργολάβους που εδρεύουν στην περιοχή, πρόσληψη εργατών από την περιοχή, κ.λ.π.), έχουν διαψευστεί στο μέγιστο βαθμό.

Όσοι ασχολούνται και παρακολουθούν τις εξελίξεις με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην περιοχή μας και ειδικότερα αυτές με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, γνωρίζουν καλά, πλέον, ότι η υλοποίηση του αιολικού σταθμού της ΔΕΗ – ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ στον Τύμπανο, με το συνοδό αυτού έργου του υποσταθμού υψηλής τάσης, θα αποτελέσει την κερκόπορτα για την εφαρμογή των καταστροφικών για την περιοχή σχεδίων.

Το Δίκτυο Αγράφων, που από την πρώτη στιγμή και με νόμιμες ενέργειες και διαδικασίες (καταγγελίες και προσφυγές σε διοικητικές αρχές, προσφυγές στη δικαιοσύνη, κ.λ.π.) εναντιώθηκε τόσο στο συγκεκριμένο έργο (διακόπτοντας, μάλιστα, δύο φορές τις σχετικές εργασίες, εξαιτίας παραλείψεων και παραβάσεων) όσο και σε άλλα παρόμοια έργα στην περιοχή των Αγράφων (αιολικά, μικρά υδροηλεκτρικά), καλεί κάθε φορέα και πολίτη (μέλος του ή μη) να παραβρεθεί στη συγκέντρωση της Κυριακής, 18-7-2021 στον Τύμπανο και να ενισχύσει ειρηνικά τη διαμαρτυρία.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ, καθότι ΑΓΩΝΑΣ ΧΑΜΕΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΔΕ ΔΙΝΕΤΑΙ !!!


Το κάλεσμα του Συντονιστικού αγώνα Αγράφων:

Οι πρώτες εργασίες που ξεκίνησαν στην περιοχή των Αγράφων με αφετηρία την περιοχή του Τυμπάνου, για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών προκαλούν ήδη μεγάλη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος.

Οι εργασίες αφορούν σε δυο αιολικά πάρκα σαράντα (40) ανεμογεννητριών σε πρώτη φάση ενώ από τις μέχρι τώρα αιτήσεις φαίνεται ότι θα εγκατασταθούν τουλάχιστον 650 ανεμογεννήτριες, άγνωστος αριθμός χιλιομέτρων εναέριων γραμμών μεταφοράς και δεκάδες χιλιόμετρα δρόμων πρόσβασης, σε υψόμετρα ακόμα και 2.000 μέτρων και μάλιστα μέσα σε δασικές εκτάσεις, ακόμα και μέσα σε προστατευόμενες περιοχές, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, αλλά και σε τόπους ιστορικής μνήμης, όπως η μαρτυρική Νιάλα.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ είναι τεράστιες για την επιτάχυνση των διαδικασιών παράδοσης της ενέργειας στους επιχειρηματικούς ομίλους τους, βρίσκοντας στρωμένο το έδαφος από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος της πολιτικής της “πράσινης ενέργειας”. Τα εγκλήματα στα Άγραφα και στην Πίνδο, στο Αιγαίο, στην Πελοπόννησο και αλλού, έχουν τη σφραγίδα του. Σήμερα προσπαθεί να διαφοροποιηθεί απ’ τη ΝΔ. Δυσκολεύεται, γιατί στην προώθηση της «πράσινης» ανάπτυξης η κυβέρνηση της ΝΔ είναι “βασιλικότερη του βασιλέως”: Προωθεί την απολιγνιτοποίηση πιο γρήγορα και απ’ το χρονοδιάγραμμα που απαιτεί η Κομισιόν.

Τα σχέδια για τη συνολική εγκατάσταση εκατοντάδων ανεμογεννητριών προμηνύουν τεράστιες καταστροφές του φυσικού περιβάλλοντος, ενώ η μαζική αλλαγή χρήσεων γης και η αλλοίωση της ιστορικής και οικολογικής φυσιογνωμίας της περιοχής θα έχουν σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους μελισσοκόμους αλλά και στους αυτοαπασχολούμενους της περιοχής, ενώ πολλαπλάσια μεγαλύτερος θα είναι ο κίνδυνος εμφάνισης νέων πλημμυρικών φαινομένων, σαν αυτά που έζησε ο νομός μας το προηγούμενο διάστημα, απόρροια της ανυπαρξίας αντιπλημμυρικών έργων με ευθύνη διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων (ΝΔ- ΠΑΣΟΚ- ΣΥΡΙΖΑ).

Οι εργαζόμενοι και τα άλλα στρώματα δεν έχουμε να κερδίσουμε τίποτα από αυτά τα έργα. Απεναντίας, εκτός από τις παραπάνω άμεσες και σοβαρές επιπτώσεις, μετά την λήξη της λειτουργίας τους θα γεμίσουν τα βουνά με παλιοσίδερα, ενώ ήδη τα λαϊκά στρώματα επιβαρύνονται με το τέλος ΑΠΕ για την χρηματοδότηση των έργων, χωρίς να υπάρχει κανένα κέρδος από την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια για το λαό, ήδη έχουμε νέες αυξήσεις φωτιά στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος.

Για όλους τους παραπάνω λόγους συμμετέχουμε στην Πανελλαδική κινητοποίηση στον Τύμπανο την Κυριακή 18 Ιούλη, για να ενώσουμε τη φωνή μας με χιλιάδες άλλους από κάθε γωνιά της χώρας που εναντιώνονται στο ξεπούλημα του φυσικού μας πλούτου και στα σχέδια ενεργειακής εξάρτησης της χώρας.

Διεκδικούμε

• Όχι στην καταστροφή του περιβάλλοντος, στην παράδοση των Αγράφων για τα κέρδη των μονοπωλίων. Να σταματήσουν τώρα οι εργασίες στον Τύμπανο.

• Να υλοποιηθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα για να προστατευτεί η ζωή και η περιουσία των κατοίκων της περιοχής. Να υλοποιηθεί άμεσα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας που θα εκπονηθεί με ευθύνη του κράτους, με γενναία κρατική χρηματοδότηση.

• Η κυβέρνηση να πάρει πίσω όλους τους αντιπεριβαλλόντικούς νόμους που δίνουν γη και ύδωρ στους επιχειρηματικούς ομίλους για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων

• Καμία διακοπή ρεύματος σε σπίτι λαϊκής οικογένειας.

• Την κατάργηση των «πράσινων» τελών ΑΠΕ και άμεση μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος.

• Όχι στην ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας και στο κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων.

Είναι χρέος και καθήκον μας. Μπορούμε να ματαιώσουμε, να εμποδίσουμε την έκβαση αυτών των έργων. Να διεκδικήσουμε με τον μαζικό μας αγώνα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή μας και όχι αιολικά!!!

Όλοι και όλες στην κινητοποίηση 18/6 στις 11:00 στο Τύμπανο Αργιθέας.


Το κάλεσμα της Πρωτοβουλίας κατοίκων Αθήνας για την προστασία των Αγράφων:


Το κάλεσμα της ανοιχτής περιβαλλοντικής συνέλευσης Λιβαδειάς, Ανεμόμυλος:


Το κάλεσμα του Αθηναϊκού Ορειβατικού Συλλόγου:

Ο Αθηναϊκός Ορειβατικός Σύλλογος συμμετέχει στην κινητοποίηση που θα γίνει στον Τύμπανο Αργιθέας την Κυριακή 18 Ιουλίου, ενάντια στην καταστροφή των Αγράφων από τα βιομηχανικά αιολικά πάρκα. Καλούμε τους φίλους και τα μέλη του συλλόγου να συμμετέχουν. Τα βουνά μας πρόσφεραν τόσα πολλά κι ανεκτίμητα. Ηρθε η ώρα να δώσουμε κι εμείς κάτι πίσω. Αν όχι εμείς που τα περπατήσαμε κι αξιωθήκαμε τη συγκλονιστική ομορφιά τους, τότε ποιοί;

Παρακαλούμε θερμά όσους θέλουν να συμμετέχουν να το δηλώσουν τηλεφωνικά στη γραμματεία του συλλόγου στο 6938707480 ώστε να μπορέσουμε να οργανώσουμε καλύτερα τη συμμετοχή του ΑΟΣ. Η μετακίνηση θα γίνει με τα ΙΧ των συμμετεχόντων. Θα υπάρχει η δυνατότητα κατασκήνωσης απο την προηγούμενη σε χώρο κοντά στο σημείο της κινητοποίησης. Περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σύντομα.


Το κάλεσμα της αναρχικής ομάδα Δυσήνιος Ίππος από την Πάτρα: