Δυναμική διαδήλωση στον Τύμπανο της Αργιθέας.

Επικαιρότητα

Με τη συμμετοχή 200 διαδηλωτών πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 6 Ιουνίου η πανελλαδική κινητοποίηση στον Τύμπανο της Αργιθέας, ενάντια στην καταστροφή του βουνού για την κατασκευή υποσταθμού της ΔΕΗ και αιολικού πάρκου. Την ευθύνη της διοργάνωσης είχε η Ανοιχτή συνέλευση ενάντια στην “πράσινη ανάπτυξη” και τα αιολικά στα Άγραφα, και πλαισιώθηκε από πολιτιστικούς συλλόγους, πρωτοβουλίες και κατοίκους της ευρύτερης περιοχής των Αγράφων και της Αργιθέας. Ο Πολιτιστικός σύλλογος νέων Νεοχωρίου, η πρωτοβουλία Αργιθεατών από το Πετρίλο, η Πρωτοβουλία κατοίκων της Αθήνας για την προστασία των Αγράφων, η Συνέλευση για την υπεράσπιση των βουνών, η Πρωτοβουλία για την υπεράσπιση της Γραμμένης-Οξυάς, άνθρωποι από ορειβατικούς συλλόγους, η αναρχική ομάδα Δυσσήνιος Ίππος από την Πάτρα, η κατάληψη Ντουγρού από την Λάρισα, η Λέσχη εργαζομένων και νεολαίας Βόλου ήταν μεταξύ των συλλογικοτήτων που είτε είχαν καλέσει στην κινητοποίηση είτε συμμετείχαν με δικά τους πανό.

Πηγή: facebook, Χρήστος Γρίβας. H διαδήλωση μόλις έχει περάσει το εργοτάξιο του υποσταθμού της ΔΕΗ και συνεχίζει προς αυτό του αιολικού πάρκου

Η αυτοκινητοπομπή (μαζί με ένα ναυλωμένο πούλμαν) ξεκίνησε το πρωί από την Καρδίτσα και κινήθηκε προς τον Τύμπανο. Ακολούθησε διαδήλωση η οποία αφού πέρασε το, φρουρούμενο από ΜΑΤ, εργοτάξιο όπου κατασκευάζεται ο υποσταθμός της ΔΕΗ στο διάσελο του προφήτη Ηλία, κινήθηκε μέσω ενός χωματόδρομου προς ένα υψηλότερο σημείο, τη θέση “Αέρας-αφεντικό”, προς τα εκεί όπου έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την κατασκευή αιολικού πάρκου με 8 ανεμογεννήτριες. Σε αυτό τον δρόμο η αστυνομία είχε αποκλείσει την πρόσβαση με διμοιρίες, κλούβα και ασφαλίτες οι οποίοι κατέγραφαν με κάμερες. Οι διαδηλωτές διεκδίκησαν να συνεχίσουν το δρομολόγιό τους και απωθήθηκαν με χρήση χημικών. Ύστερα από μία σύντομη απάντηση με πέτρες η διαδήλωση ανασυγκροτήθηκε λίγα μέτρα παρακάτω και επέστρεψε στο σημείο απ’ όπου είχε ξεκινήσει, εξασφαλίζοντας την ασφαλή επιστροφή όλων, παρά το αστυνομικό μπλόκο και τις εξακριβώσεις σε αυτοκίνητα διαδηλωτών λίγο έξω από την Δρακότρυπα.

Πηγή: facebook, Αποστόλης Μπόλτσης. Το σημείο του αστυνομικού φραγμού και η επίθεση με χημικά.

Αντιγράφουμε μία χαρακτηριστική περιγραφή που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο: “Το μήνυμα για ελεύθερα βουνά, χωρίς αιολικά και ελεύθερους ανθρώπους, κατάφερε να διαπεράσει τον αστυνομοκρατούμενο Τύμπανο, και να φτάσει στην κορυφή των Αγράφων. Την Καράβα. Ευχάριστη έκπληξη όταν φτάσαμε κορυφή, τα 6 όρνια που ήρθαν να πετάνε από πάνω μας μέχρι να αποχωρήσουμε από αυτή. Ελπίζουμε να ανταμώσουμε ξανά, να τα δούμε να πετάνε περήφανα. Να μην κείτονται αποκεφαλισμένα ή δηλητηριασμένα. Φτάσαμε στην εποχή όπου πιάνεις κορυφή, και το μάθημα της γεωγραφίας γίνεται με των ανεμογεννητριών τη γεωγραφία. Στην εποχή, όπου στην αλπική ζώνη έχουμε δακρυγόνα, εξακριβώσεις στοιχείων, ψάξιμο ορειβατικών σακιδίων και προσωπικών αντικειμένων (χωρίς κανένα μέσο υγειονομικής προστασίας), απαγόρευση πεζοπορικής – ορειβατικής εξόρμησης. Επενδυτές με την προστασία των κρατικών τζανταρμάδων, σκάβουν και περιφράζουν ελεύθερη – δημόσια γη, νερό και αέρα. Δεν αντέχουμε να μεταφέρουμε τις εικόνες εργοταξίων, πυλώνων, χωματουργικών διαπλατύνσεων, θεμελιώσεων και σκυροδέματος. Μεταφέρουμε εικόνες από το μεδούλι της ραχοκοκαλιάς της Πίνδου. Να δουν όσο γίνεται περισσότεροι, τις παρθένες περιοχές που επρόκειτο να κατακρεουργηθούν. Να δουν τα βουνά που προστάτεψαν και έθρεψαν τους παππούδες μας. Ήρθε ο καιρός να ανταποδώσουμε την προσφορά τους. Από όλες τις συλλογικότητες, όλους τους φορείς, όλους τους ανθρώπους. Με πολυμορφικό αγώνα και ανιδιοτέλεια. Ελεύθερα Βουνά Χωρίς Αιολικά”. (πηγή: facebook, Oldjohn George).

Φωτογραφίες: η διαδήλωση έξω από το εργοτάξιο κατασκευής του υποσταθμού μέσης τάσης της ΔΕΗ

Φωτογραφίες: η διαδήλωση στον αστυνομικό φραγμό.

Πηγή: ΕΡΤ, η κινητοποίηση όπως καταγράφηκε στο δελτίο ειδήσεων

Όλους αυτούς τους μήνες η επιβολή του δεύτερου lockdown και η απαγόρευση οποιασδήποτε διαμαρτυρίας στην περιοχή έδωσε την ευκαιρία στους επενδυτές να συνεχίσουν με ταχείς ρυθμούς το ξεκοίλιασμα του Τυμπάνου: με την κατασκευή ενός κλειστού υποσταθμού μέσης τάσης της ΔΕΗ έκτασης 800 τ.μ. περίπου αλλά και με την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή αιολικού πάρκου λίγο παραπάνω, στη θέση “Αέρας-αφεντικό”.

Στον Τύμπανο τα… τύμπανα του πολέμου των επενδυτών απέναντι στη φύση έχουν ηχήσει προ πολλού. Και τώρα είναι η (καθυστερημένη, δυστυχώς) στιγμή να αρχίσουμε να δίνουμε εμείς τον ρυθμό της αντίστασης και της υπεράσπισης των βουνών.