Κανένα αιολικό εργοστάσιο στην λίμνη Πλαστήρα.

Επικαιρότητα

Ανεβαίνοντας από τον θεσσαλικό κάμπο προς τη λίμνη Πλαστήρα, μόλις περάσεις τη διασταύρωση του Μορφοβουνίου απλώνεται μπροστά σου το οροπέδιο της Νεβρόπολης. Αριστερά, επιβλητική η τεχνητή λίμνη με τα εύφορα παρόχθια τμήματά της τα οποία από εποχή σε εποχή αλλάζουν, αναλόγως τη στάθμη των νερών. Στα δεξιά, μια σειρά από χωριά, κρεμασμένα κάτω από τις πρώτες κορυφές του ορεινού συμπλέγματος των Αγράφων. Η Καζάρμα αγκαλιάζει την λίμνη από τα δυτικά. Και απλώνει την ομορφιά της πάνω από την Κερασιά, το Κρυονέρι, την Φυλακτή, την Πεζούλα, την Νεράιδα. Σε αυτήν την οροσειρά, μια εταιρεία με το μακροσκελές όνομα «CL-AM Αργιθέα Ανώνυμη Ενεργειακή» και έδρα την Βούλα της Αττικής έλαβε άδεια εγκατάστασης αιολικού εργοστασίου 41,4MW με 9 ανεμογεννήτριες.

Η λίμνη Πλαστήρα περιγράφεται στους ταξιδιωτικούς οδηγούς και στα αφιερώματα εφημερίδων και περιοδικών ως η «μικρή Ελβετία» της Ελλάδας. Μόνο που εάν ανέβουμε στα επιβλητικά βουνά της Ελβετίας δεν θα δούμε καμία ανεμογεννήτρια να στέκεται εκεί επάνω. Εδώ, το πρώτο πράγμα που θα βλέπει ο επισκέπτης μόλις φτάσει στο οροπέδιο της λίμνης είναι ένα εργοστάσιο ανεμογεννητριών σε υψόμετρο 1.977μ., ύψους 130μ. η καθεμιά! Για να σκεφτούμε τις αναλογίες, το πυροφυλάκειο της Καζάρμα το οποίο βρίσκεται στην κορυφογραμμή όπου σχεδιάζεται να τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες, έχει ύψος μόλις 7 μέτρων και είναι ευδιάκριτο σχεδόν απ’ όλη την ευρύτερη περιοχή.

Ήδη στα χωριά υπάρχει ένας γενικός ξεσηκωμός. Την αρχική έκπληξη, καθώς πολλοί είχαν πιστέψει ότι οι εργολάβοι δεν θα προχωρούσαν μία επένδυση η οποία «χτυπάει» το τουριστικό προϊόν της λίμνης Πλαστήρα, την έχει διαδεχθεί η αγανάκτηση. Τον Φεβρουάριο, ο Σύνδεσμος Φυλακτιωτών Καρδίτσας, στην ετήσια κοπή της πίτας του, πήρε ομόφωνη απόφαση ενάντια στην εγκατάσταση. «Η πρόθεση για τοποθέτηση 9 ανεμογεννητριών συνολικού ύψους 180 μέτρων με μήκος πτερυγίων 133 μέτρων και συνολικής ισχύος 4,8MW κάθε μία από αυτές, καθώς και τα συνοδά έργα που μια τέτοια παρέμβαση απαιτεί θα υποβαθμίσει ολοκληρωτικά τον φυσικό πλούτο της περιοχής μας, ενώ τίποτα απολύτως δεν έχουν να προσφέρουν στο ενεργειακό μείγμα της χώρας και κατ’ επέκταση στην περιοχή μας. Ως Δ.Σ. του Συνδέσμου Φυλακτιωτών Καρδίτσας, εκφράζουμε με τον πιο εμφατικό τρόπο την ομόφωνη αντίθεσή μας στο επιχειρούμενο έγκλημα στην περιοχή, δηλώνουμε πως δεν θα επιτρέψουμε το ξεπούλημα γης και ενέργειας και πολύ περισσότερο την ολοκληρωτική καταστροφή των χωριών μας».

Η Ανοιχτή συνέλευση ενάντια στην πράσινη ανάπτυξη και τα αιολικά στα Άγραφα με ανακοίνωσή της καλεί σε διαρκή επαγρύπνηση και αγώνα για το μπλοκάρισμα των νέων αιολικών στη λίμνη Πλαστήρα.