Ενημερωτικό σημείωμα για το διήμερο 12 και 13 Οκτώβρη.

Σχολιασμοί

ΦΩΤΟ, ΕΡΑΣΤΕΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ.

Ένα πυκνό και ιδιαίτερα σημαντικό για την υπόθεση της υπεράσπισης των Αγράφων σαββατοκύριακο πέρασε και σήμερα, με τη φωνή λιγάκι βραχνιασμένη, τον σβέρκο ελαφρά ηλιοκαμμένο, αλλά και με το περήφανο ύφος του «ήμουν και εγώ εκεί» μπορείς να τριγυρνάς στην πόλη, να συγχρωτίζεσαι στα καφενεία και να συζητάς με συνομίληκους, συγγενείς και αγνώστους.

Όλη η εβδομάδα κύλησε μέσα σε έναν παροξυσμό προπαγάνδισης της πανελλαδικής διαδήλωσης του Σαββάτου. Μοιράσματα κειμένων σε σχολεία και σε συνοικίες, αφισοκολλήσεις και πανό στο κέντρο, παρεμβάσεις στα μαθήματα των σχολών της πόλης, ανεβάσματα σε χωριά της λίμνης για δια ζώσης συζητήσεις, προετοιμασία της ανοιχτής συνέλευσης στο Παυσίλυπο, συντονισμός με τους ανθρώπους που θα έρχοταν από άλλες πόλεις.

Στην πόλη

Όλα αυτά μετουσιώθηκαν σε συγκέντρωση, το Σάββατο το πρωί, 400 ανθρώπων στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας και στη διαδήλωσή τους στο κέντρο της πόλης. Με έναν παλμό που θα ζήλευαν και οι πιο μαζικές διαδηλώσεις της Αθήνας, τα συνθήματα αντήχησαν παντού, έθεσαν το ζήτημα των αιολικών και της ενέργειας σε πολλά πηγαδάκια και συζητήσεις, εξέθεσαν όλους αυτούς που με τον καρδιτσιώτικο φρέντο καπουτσίνο στο χέρι δήλωναν τη συμπαράστασή τους από τις καρέκλες των καφετεριών, αντιπαρατέθηκαν με τον ωχαδερφισμό μίας πόλης, στους ανθρώπους της οποίας στο παρελθόν ποτέ δεν έχουν τεθεί τόσο κομβικά πολιτικά ζητήματα τα οποία να απαιτούν απ΄αυτούς να κινητοποιηθούν και να πάρουν θέση. Η Καρδίτσα, εάν εξαιρέσουμε τις διαταξικές κινητοποιήσεις των αγροτών πριν αρκετά χρόνια, δεν είχε ξαναδει τόσο μαζική διαδήλωση και αυτό το καταλαβαίνεις όλες αυτές τις -επόμενες- ημέρες όπου παντού μιλάνε για… χιλιάδες κόσμου το Σάββατο. Μία αλήθεια είναι ότι θα μπορούσαν πολλοί ακόμα καρδιτσιώτες και καρδιτσιώτισσες να πλαισιώσουν αυτή τη διαδήλωση. Μία άλλη αλήθεια είναι ότι άνθρωποι από τα χωριά των Αγράφων και της λίμνης Πλαστήρα που συναντηθήκαμε το καλοκαίρι έχουν επιστρέψει στις πόλεις όπου ζουν, μακρυά από την Καρδίτσα. Μία ακόμη αλήθεια είναι ότι ο κόσμος της πόλης που κατέβηκε στον δρόμο ήταν εν μέρει διαφορετικός απ΄αυτόν που συμπράξαμε στα δύο δημαρχεία τον Αύγουστο, δείχνοντας ότι υπάρχει μία μεγάλη δεξαμενή ανθρώπων που έχουν ενεργοποιηθεί πάνω στην υπόθεση των Αγράφων, αλλά αυτή ανακυκλώνεται ή δε συναντήθηκε σα σύνολο το Σάββατο για τους δικούς της λόγους. Μία ελπιδοφόρα αλήθεια είναι η μεγάλη συμμετοχή νέων της πόλης, με το μαθητικό μπλοκ να βρίσκεται στην κεφαλή της διαδήλωσης. Και μία πικρή αλήθεια είναι ότι μία συγκεκριμένη τάση του κινήματος που ασχολείται για χρόνια με την υπόθεση των Αγράφων όχι απλά απουσίαζε από την ίδια τη διαδήλωση αλλά τις προηγούμενες ημέρες φρόντισε να αναπαράξει διάφορους ψιθύρους, τέμνοντας σε κάποιες στιγμές τους αντίστοιχους ψιθύρους της αστυνομίας περί «επεισοδίων» και «αναρχικών», σκορπώντας φοβικά σύνδρομα και αποθαρρύνοντας κόσμο να κατέβει στον δρόμο.

Μιας και αναφερθήκαμε και στην αστυνομία ας πούμε δυο λόγια γι΄αυτό το σχέδιό της που ήταν για γέλια και για κλάματα. Φέρνοντας κάμποσες διμοιρίες και από άλλες πόλεις, στήθηκε περιμένοντας «γεγονότα» στο δημαρχείο και στα πολιτικά γραφεία των τοπικών βουλευτών της ΝΔ, εμποδίζοντας για λίγο τη διαδήλωση να ακολουθήσει το (αναμενόμενο) δρομολόγιό της στους κεντρικούς δρόμους. Από το προηγούμενο βράδυ έστησε μπλόκα στις εισόδους της πόλης σταματώντας για ελέγχους αυτοκίνητα με μη καρδιτσιώτικες πινακιδες, δήθεν «τυχαίους» που πάντοτε κατέληγαν στην ερώτηση «για τα Άγραφα έρχεστε;». Κινηματικοί άνθρωποι της είχαν συνεχή παρακολούθηση από την ασφάλεια έξω από το σπίτι τους, ενώ το πρωί του Σαββάτου έκαναν εξακριβώσεις και ψαχτικές σε τσάντες μαθητών στο Παυσίλυπο. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν οι μαθητές να βρίσκονται πρώτοι με το πανό τους, η διαδήλωση συγκροτημένη να ακολουθεί το δρομολόγιό της, γονείς με καροτσάκια και μικρά παιδιά να φωνάζουν για τα βουνά και τα νερά και τελικά το μόνο που συζητιόταν εκείνο το καλοκαιρινό πρωινό ήταν τί θέλανε τόσοι ένστολοι στο μεγάλο μας χωριό.

Και στο βουνό

Ύστερα από πρόταση που έγινε κατά τη διάρκεια της ανοιχτής συνέλευσης στο Παυσίλυπο, την Κυριακή το πρωί καμπόσα αυτοκίνητα με διαδηλωτές ξεκίνησαν από τον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης με κατεύθυνση τη Νιάλα, το σημείο όπου γίνονται κάποιες σποραδικές εργασίες εδώ και δυο βδομάδες περίπου. Στην πορεία το κομβόι της Καρδίτσας συναντήθηκε με ένα άλλο κομβόι αυτοκινήτων από χωριά της λίμνης Πλαστήρα όπου είχε κατασκηνώσει και διανυκτερεύσει κόσμος που είχε ερθει για τη διαδήλωση την προηγούμενη ημέρα στην Καρδίτσα. Συνολικά 100 διαδηλωτές έφτασαν λίγο πάνω από τον οικισμό Καμάρια και από εκεί, αφού συναντήθηκαν με ανθρώπους από τα γύρω αγραφιώτικα χωριά και ορειβάτες, όλοι μαζί κατευθύνθηκαν προς το πεδίο. Ο κόσμος παρέμεινε στο σημείο για αρκετή ώρα, έκανε παρέμβαση στα μηχανήματα και περπάτησε μέχρι το άλλο σημείο όπου γίνονται κάποιες χωματουργικές και εκσκαφικές εργασίες.

Η αστυνομία δεν εμφανίστηκε στο σημείο της παρέμβασης παρά κατέγραψε τις πινακίδες των αυτοκινήτων σε ανύποπτο χρόνο και ενώ ο κόσμος βρισκόταν μακρυά από αυτά και είχε ανέβει στην κορυφή. Αντιθέτως, το προηγούμενο βράδυ υπήρχε έντονη κινητικότητα στο βουνό, σε σημείο ομάδα ορειβατών που είχε κατασκηνώσει κοντά στην περιοχή να μην μπορεί να κλείσει μάτι από τα πέρα-δώθε των αστυνομικών τζιπ.