Κάλεσμα για την πανελλαδική διαδήλωση στην Καρδίτσα.

Επικαιρότητα

Οι μπουλντόζες της  ανάπτυξης ήδη  οργώνουν το βουνό. Οι πρώτες 20 ανεμογεννήτριες είναι έτοιμες να καταστρέψουν την ιστορική Νιάλα των Αγράφων. Δεν πρόκειται παρά για το πρελούδιο του επερχόμενου ολέθρου για τον ελλαδικό φυσικό κόσμο. Άλλες 20 χιλιάδες ανεμογεννήτριες θα ισοπεδώσουν το μεγαλύτερο μέρος των οροσειρών, ενώ τα πρώτα μικρά υδροηλεκτρικά φράγματα, φράζουν και ξεραίνουν ήδη ποτάμια και ρέματα. Τίποτε από όλη αυτή την σύμπραξη μπετού, ευρωπαικών χρηματοδοτήσεων και μηχανημάτων βαρέως τύπου, δεν πρόκειται να παράξει ενέργεια για τις ανάγκες μας -μόνο κέρδος για τις κατασκευαστικές και το ενεργειακό λόμπυ. Η ενέργεια έχει προ  πολλού μετατραπεί σε εμπόρευμα· ένα επενδυτικό asset, ή το σκληρό νόμισμα  ενός (ψυχροπολεμικού) γεωπολιτικού ανταγωνισμού.

Ο  φυσικός κόσμος, λούζεται στο  φως των προβολών της αγοράς και αποκαλύπτεται ως άνεϋ αξίας. Ως, με άλλα, αγοραία, λόγια, ένα έξοχο πεδίο λεηλασίας. Ο εξορθολογισμός του σύμφωνα με τους κανόνες της  αγοράς, θα μετατρέψει δάση, βουνά και ποτάμια σε ρημαγμένα εργοταξιακά τοπία και σε πρόσθετα μηδενικά σε εταιρικούς και παράκτιους λογαριασμούς. Ό,τι απέμεινε από την επέλαση του βιομηχανικού πολιτισμού θα θυσιαστεί στο βωμό  της  “πράσινης” ανάπτυξης και της απειλής της κλιματικής αλλαγής.

Η υπεράσπιση των ελάχιστων περιοχών όπου η ζωή μπορεί ακόμη να υπάρχει ελεύθερη και άγρια, είναι ταυτόχρονα και υπεράσπιση της δικής μας ελευθερίας.