Πεζοπορία στα βουνά των Αγράφων, τα Βραγγιανά μας προσκαλούν.

Επικαιρότητα

Στην καρδιά των Αγράφων, αφού περάσεις το διάσελο του Αγίου Νικολάου στα 1.800 μέτρα και πέσεις στην λάκα από πίσω θα συναντήσεις μόνο φιλόξενους ανθρώπους. Είναι οι κάτοικοι των Βραγγιανών που οργανώθηκαν και αγωνίστηκαν για την υπεράσπιση της Νιάλας και του Βοϊδολίβαδου. Μέχρι στιγμής έχουν βγει νικητές απ’ αυτόν τον αγώνα, τα σχέδια ακυρώθηκαν. Και το σαββατοκύριακο 8 και 9 Οκτωβρίου θα το γιορτάσουν στο λιβάδι των βοδιών και μας προσκαλούν.


Στην καρδιά των Αγράφων, αφού περάσεις το διάσελο του Αγίου Νικολάου στα 1.800 μέτρα και πέσεις στην λάκα από πίσω θα συναντήσεις μόνο φιλόξενους ανθρώπους. Είναι οι κάτοικοι των Βραγγιανών, που μπορεί να τα ακούσειςς και με το επίθετο “Μεγάλα” μπροστά, αποτυπώνοντας την σημαντική ιστορία του τόπου, καθώς εκεί ιδρύθηκε το 1661 το Ελληνομουσείο των Αγράφων, ένα είδος πανεπιστημίου της εποχής. Αλλά με το “Μεγάλα” μπροστά ξεχωρίζουν και από τα άλλα Βραγκιανά της Αργιθέας, τα “Μικρά”, τα οποία δημιουργήθηκαν από κτηνοτρόφους μεγαλοβραγγιανίτες οι οποίο πήγαιναν εκεί και ξεχείμαζαν τα κοπάδια τους. Οι Βραγγιανιώτες πέρα από φιλόξενοι έχουν και μία μοναδική σύνδεση με τον τόπο, τα βουνά και τα βοϊδολιβάδια τριγύρω. Πώς αλλιώς, όταν είναι χτισμένα στο σβέρκο των βοσκοτόπων της Νιάλας, περιτρυγιρισμένα από την Πλάκα, τον Καταραχιά, τον Τσεκούρα, τον Πύργο, το Ντεληδήμι. Όταν λοιπόν μάθανε για τα σχέδια εγκατάστασης αιολικών εργοστασίων στην Νιάλα και στο Βοϊδολίβαδο δεν είχαν άλλες επιλογές από το να υπερασπιστούν τον τόπο τους, τα βουνά, τα μέρη απ’ όπου πηγάζουν τα νερά που πίνουν. Τα τελευταία τρία χρόνια καθιερώθηκε ένα νέο έθιμο, η ανάβαση κάθε καλοκαίρι στο Βοϊδολίβαδο και το στήσιμο ενός γλεντιού εκεί. Αυτή η ανάβαση είχε ένα βαθύτατο νόημα, αυτό της συνάντησης, της γνωριμίας, της συσπείρωσης και της οργάνωσης του αγώνα. Εκατοντάδες κόσμου πλαισίωσε αυτόν τον αγώνα και τελικά τον Νοέμβριο του 2021 οι τροποποιημένες περιβαλλοντικές μελέτες των εταιρειών “Πουνέντης” και “Ανεμοδομική” για την εγκατάσταση 21 ανεμογεννητριών απορρίφθηκαν από το υπουργείο Περιβάλλοντος, με τις εταιρείες να έχουν κάνει προσφυγή στο ΣτΕ ενάντια σε αυτήν την απόφαση.

Αυτήν τη χρονιά η καθιερωμένη ανάβαση στο Βοϊδολίβαδο άργησε δύο μήνες γιατί έπρεπε να οργανωθεί σωστά. Γιατί αυτή τη φορά οι Βραγγιανιώτες και οι Βραγγιανιώτισσες ήθελαν να είναι και μία γιορτή για αυτήν την σημαντική νίκη σε έναν μεγάλο αγώνα που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, απ’ άκρη σ’ άκρη των Αγράφων. Έτσι το φετινό τους κάλεσμα απευθύνεται σε όλες και όλους, να πάρουμε μία βαθιά ανάσα για να αναλογιστούμε αυτά που έχουμε κερδίσει και να οργανωθούμε για όλα αυτά που είναι μπροστά μας. Η Καζάρμα και η Καράβα μας θέλουν εκεί. Και ο πονεμένος Τύμπανος, όπου ήδη η πρώτη ανεμογεννήτρια ορθώθηκε, μας υπενθυμίζει την σκληρή μοίρα των βουνών εάν δεν είμαστε παρόντες και παρούσες να τα υπερασπιστούμε.


ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Η πεζοπορία οργανώνεται από τον Σύλλογο Απανταχού Βραγγιανιωτών “Αγ. Ιωάννης ο Θεολόγος” και τον Ορειβατικό Σύλλογο Αγράφων. Ο Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας στηρίζει την διοργάνωση και όσοι ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμετοχή μπορούν να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνό του, 693 477 0763. Το κάλεσμα των διοργανωτών:

Ο Σύλλογος Απανταχού Βραγγιανιτών “Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος” σε συνεργασία με τον Ορειβατικό Σύλλογο Αγράφων, προσκαλούν φίλους και Συλλόγους, στην ετήσια πεζοπορία που διοργανώνουν την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022, στην οροσειρά των Αγράφων και συγκεκριμένα στο οροπέδιο Βοϊδολίβαδο – Κορυφή Μίχος.

Σημείο έναρξης: Πλατεία Σταυρός – Μεγάλα Βραγγιανά Ευρυτανίας

Ώρα έναρξης: 9:00 π.μ.

Διάρκεια πορείας : περίπου 3 ώρες

Βαθμός δυσκολίας : Μέτριος

Σταθμοί πορείας: Πλατεία Σταυρός – Πηγή Μάνα Νερού – Καζάνι – Τούρλα – Οροπέδιο Βοϊδολίβαδο – Κορυφή Μίχος.

Καιρού επιτρέποντος, στο σημείου του τερματισμού οι Σύλλογοι θα φροντίσουν όλους τους πεζοπόρους με εδέσματα, κεράσματα και παραδοσιακή σούπα γίδα βραστή. Εάν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές , τα κεράσματα θα προσφερθούν στον προστατευμένο προαύλιο χώρο της Αγίας Παρασκευής – Μεγάλα Βραγγιανά Ευρυτανίας.

Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα κατασκήνωσης για τους φίλους πεζοπόρους από το προηγούμενο βράδυ, σε 2 σημεία του χωριού μας με παροχή νερού και χρήση τουαλέτας.

Σας περιμένουμε με μεγάλη χαρά!

Καλή αντάμωση να έχουμε στις αγαπημένες μας κορυφές!

Πληροφορίες: Καραμπάς Φίλιππος – 6970159519, Δημητρίου Δημήτρης – 6996626075


ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ