Κυριακή 31 Μαΐου, πεζοπορική διάσχιση του Τυμπάνου.

Επικαιρότητα

Την Κυριακή 31 Μάη η Ανοιχτή συνέλευση ενάντια στην «πράσινη ανάπτυξη» και στα αιολικά στα Άγραφα καλεί σε πεζοπορική διάσχιση του Τυμπάνου Αργιθέας, όπου σχεδιάζεται να ξεκινήσουν άμεσα τα αιολικά έργα. Η προσυγκέντρωση είναι στις 9.30 το πρωί στο αθλητικό πάρκο της Καρδίτσας (θα υπάρχει και λεωφορείο για όσους και όσες δεν έχουν δικά τους μέσα, με συμμετοχή 6 ευρώ και επιστροφή στην Καρδίτσα στις 6 το απόγευμα) και στις 12 το μεσημέρι (για όσους δεν έρθουν στην πόλη) στο Πανόραμα του Τυμπάνου, πάνω από το χωριό της Οξυάς και κάτω από το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία. Η πορεία θα κινηθεί από βατό χωμάτινο δρόμο μήκους 1 χλμ. προς το σημείο όπου ξεκίνησαν οι χωματουργικές εργασίες. Εάν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες στη συνέχεια η πορεία θα συνεχίσει προς την Καραβούλα (1862μ.), κορυφή με 450μ. περίπου υψομετρική διαφορά απ΄το σημείο όπου θα βρισκόμαστες. Καθώς οι μετεωρολογικές προβλέψεις της ημέρας αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο βροχής, καλό είναι να έχουμε κλειστά παπούτσια, μακρύ παντελόνι και αδιάβροχα μαζί μας.

Η διαδρομή εδώ

Η ανακοίνωση της Ανοιχτής συνέλευσης:

Ο αγώνας για την αποτροπή της λεηλασίας των Αγράφων, την τσιμεντοποίηση και βιομηχανοποίηση ελεύθερης δημόσιας γης για το κέρδος συγκεκριμένων εταιριών, μεγαλοεργολάβων και διαφόρων άλλων μεσαζόντων, δυναμώνει και λαμβάνει πανελλήνιες διαστάσεις. Τα μηνύματα αντίστασης έρχονται από παντού και είναι ηχηρά…

Η Ανοιχτή Συνέλευση ενάντια στην “πράσινη ανάπτυξη” και τα αιολικά στα Άγραφα συνεχίζει ακατάπαυστα τη δράση της και καλεί σε επαγρύπνηση όλο τον κόσμο της περιοχής ώστε να σταματήσει εν τη γενέσει του το τερατούργημα που σχεδιάζεται… Οι γιγάντιες ανεμογεννήτριες, οι υποσταθμοί, οι γραμμές μεταφοράς ρεύματος, οι χιλιάδες τόνοι μπετόν τα χιλιόμετρα καλωδιώσεων, η ρύπανση η βεβήλωση του τόπου, θα εξαφανίσουν το κάλλος των φυσικών τοπίων και θα τα μετατρέψουν σε βιομηχανικές ζώνες. Η ανεξέλεγκτη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος με μοναδικό κίνητρο το οικονομικό όφελος των αρπακτικών του λόμπι της ενέργειας, σε συνδυασμό με το αφήγημα της »πράσινης ανάπτυξης», ερήμην της κοινωνίας, δεν πρέπει να περάσει και δεν θα περάσει! Υπερασπιζόμαστε την κληρονομιά του τόπου μας, τον φυσικό μας πλούτο.

Η Ανοιχτή συνέλευση καλεί την Κυριακή 31 Μαΐου σε μαζική συμβολική επίσκεψη στον Τύμπανο Αργιθέας όλους τους κατοίκους της περιοχής, συλλογικότητες, φορείς, ορειβατικούς κ πολιτιστικούς συλλόγους. Η προσυγκέντρωση θα γίνει στο αθλητικό πάρκο Καρδίτσας στις 9:30 π.μ για να ξεκινήσουμε όλοι μαζί με προορισμό τη θέση Πανόραμα Τύμπανος πάνω από το χωριό Οξυά και κάτω από το Προφήτη Ηλία. Όσοι έρθουν από άλλη κατεύθυνση καλό θα ήταν να βρίσκονται στις 12 ώρα στο μέρος ώστε να ξεκινήσουμε όλοι μαζί τη πεζοπορική διάσχιση. Παίρνοντας ανάσες ελευθερίας και αγναντεύοντας τις Αγραφιώτικες βουνοκορφές που απειλούνται άμεσα από τα φαραωνικά σχέδια των εταιριών, θα πορευτούμε στα σημεία που σχεδιάζουν να τοποθετήσουν ανεμογεννήτριες μέχρι τους πρόποδες της Καράβας, της ψηλότερης κορυφής των Αγράφων όπου πέρυσι ξεκίνησαν παράνομα οι εργασίες. Εάν οι δυνάμεις και ο καιρός μας το επιτρέπουν θα ανεβούμε μέχρι τη Δρακόλιμνη της Καράβας ή αλλιώς Λούτσα στα 1900 μ. υψόμετρο.

Όλοι μαζί να δώσουμε το μήνυμα από τα ελεύθερα, περήφανα κι απάτητα βουνά μας που θ’ αντηχήσει απ’ άκρο σ’ άκρο της Ελλάδας.

Ελεύθερα βουνά, ελεύθεροι άνθρωποι.

Κάλεσμα στήριξης και συμμετοχής στην πορεία έχει βγάλει και η Συνέλευση για την υπεράσπιση των βουνών.