Ξεκίνησαν εργασίες στον Τύμπανο για τον υποσταθμό της ΔΕΗ.

Επικαιρότητα Τα βουνά

Από την Δευτέρα ξεκίνησαν εργασίες στον Τύμπανο της Αργιθέας (θέση «Αέρας-Αφεντικό») για την κατασκευή υποσταθμού της ΔΕΗ (800 τ.μ.), κομβικού για τους αιολικούς σχεδιασμούς στην περιοχή. Σήμερα, Πέμπτη 28 Μαΐου δεν γίνονταν εργασίες, ωστόσο το βουνό είναι γεμάτο από ροδιές μηχανημάτων και τοπογραφικές σημάνσεις. Το σημείο όπου γίνονται οι εργασίες είναι διαφορετικό από το περσινό.

Στον Τύμπανο σχεδιάζεται πέρα από την εγκατάσταση 8 ανεμογεννητριών (ύψους 150 μ. η καθεμιά) και η κατασκευή υποσταθμού υψηλής τάσης της ΔΕΗ μέσω του οποίου θα συνδέεται στο δίκτυο όχι μόνο το συγκεκριμένο αιολικό πάρκο αλλά και καμιά δεκαριά ακόμα της περιοχής. Οι εργασίες είχαν διακοπεί πέρυσι τον Μάιο ύστερα από νομικές κινήσεις λόγω έλλειψης σχετικών αδειών αλλά και λόγω του εμπρησμού του εργοταξίου και των μηχανημάτων του. Πριν λίγο καιρό εγκρίθηκε η νέα αίτηση περιβαλλοντικών όρων της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, εναντίον της οποίας έχουν προσφύγει εκ νέου στο ΣτΕ το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την προστασία των Αγράφων και κάτοικοι της Οξυάς και της Αργιθέας.

Δεδομένου των νέων συνθηκών η πορεία της Κυριακής αποκτά νέα δυναμική και χαρακτηριστικά.

Το βράδυ της Τετάρτης καλέστηκε έκτακτη ανοιχτή συνέλευση στην Αγορά, η οποία εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Ξεκίνησαν εργασίες στον «Τύμπανο»… Ή εμείς ή αυτοί. Ξεσηκωμός, επαγρύπνηση, δράση, μπλόκο σε κάθε εργασία

Την Τετάρτη 27 Μαΐου έγινε γνωστό ότι ξεκίνησαν εργασίες για την κατασκευή του υποσταθμού στον «Τύμπανο» (αιολικό πάρκο στη θέση «Αέρας – Αφεντικό»). Εργασίες που ακόμα και με τις υφιστάμενες νομοθεσίες και τις νέες άδειες, τυπικά θεωρούνται παράνομες. Είναι γνωστό, ότι κράτος, κυβερνήσεις και εταιρείες μπροστά στα κέρδη δεν διστάζουν να «παραβιάζουν» τους ίδιους τους νόμους που έχουν φτιαχτεί για να υπηρετούν τα συμφέροντα τους. Άλλωστε, σε πολλές περιπτώσεις, αλλά και στην περιοχή των Αγράφων έχουμε δει το πώς κινούνται το κράτος, οι τοπικοί θεσμικοί παράγοντες και οι εταιρείες ώστε να καταφέρουν να υλοποιήσουν τους σχεδιασμούς τους.

Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα σχετικά με αυτή την εξέλιξη. Η περίοδος η οποία διανύουμε γνωρίζουμε ότι είναι κρίσιμη σχετικά με την έναρξη των εργασιών για την εγκατάσταση γιγαντιαίων αιολικών εργοστασίων στην περιοχή των Αγράφων (και όχι μόνο). Οι επενδυτές ήδη σχεδίαζαν τα επόμενα βήματα. Το νομοσχέδιο που μόλις ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται να λειτουργήσει ως πολιορκητικός κριός που θα γκρεμίσει τις όποιες «πόρτες» που –ίσως- υπήρχαν στο νομικό πλαίσιο για την καθυστέρηση της έναρξης των εργασιών. Άλλωστε, όπως έχουμε γράψει αρκετές φορές, ακόμα και «θεσμικές νίκες» είναι αποτέλεσμα των συσχετισμών που υπάρχουν στην κοινωνία και των αγώνων που διεξάγονται από εμάς τους ίδιους.

Η υπεράσπιση των Αγράφων από τα αδηφάγα και καταστροφικά σχέδια του κράτους και των επενδυτών είναι υπόθεση όλων μας. Οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να σηκώσουμε ανάστημα απέναντι στα σχέδια τους. Οι εργασίες δεν πρέπει να αρχίσουν ποτέ. Μαζικά και μαχητικά να βρεθούμε στην πόλη και στο βουνό μπλοκάροντας οποιαδήποτε διαδικασία συνεισφέρει στη σχεδιαζόμενη καταστροφή.Καλούμε όλους/όλες τους κατοίκους της Καρδίτσας και των χωριών των Αγράφων, όλους εκείνους που το τελευταίο διάστημα έχουμε βρεθεί μαζί σε κινητοποιήσεις στην πόλη και στο βουνό, εκείνους που σταθήκαμε μαζί απέναντι από τις δυνάμεις καταστολής και μπλοκάραμε τη επικύρωση της δημοπρασίας δασικών τεμαχίων σε επαγρύπνηση και άμεση δράση. Η μαζική κοινωνική κινητοποίηση και ο μαχητικός αγώνας μπορούν να βάλουν φραγμό στα σχέδια τους. Τα Άγραφα θα μείνουν ελεύθερα και απάτητα. Ως Ανοιχτή Συνέλευση ενάντια στην Πράσινη Ανάπτυξη και στα Αιολικά στα Άγραφα θα καλέσουμε τις επόμενες μέρες σε κινητοποιήσεις για μπλοκάρισμα των εργασιών, ενώ ήδη υπάρχει κάλεσμα την Κυριακή για πορεία στον Τύμπανο.

Άμεση δράση για το μπλοκάρισμα της καταστροφής
Κάτω τα χέρια από τα Άγραφα.

Ενάντια στην «πράσινη ανάπτυξη» και τη λεηλασία της φύσης, μαζικός και μαχητικός αγώνας για τη γη και την ελευθερία.