ΦΩΤΟ, ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΦΥΛΑΚΤΗΣ.

Η Καζάρμα να παραμείνει βουνό.

Επικαιρότητα

Ένα διήμερο συζητήσεων και δράσεων, για την υπεράσπιση της Καζάρμα αλλά και των Αγράφων συνολικά, πραγματοποιήθηκε το πρώτο σαββατοκύριακο του Αυγούστου, στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης Πλαστήρα. Τις εκδηλώσεις διοργάνωσαν συλλογικότητες και πολιτιστικοί και ορειβατικοί σύλλογοι, σε μία κατεύθυνση να ενημερωθεί ο κόσμος της περιοχής για την άδεια εγκατάστασης που δόθηκε μέσα στον χειμώνα για την κατασκευή αιολικού εργοστασίου στην κορυφογραμμή της Καζάρμα. Και φυσικά, να οργανωθούν οι αντιστάσεις μας.


Την πρώτη ημέρα, το Σάββατο 6 Αυγούστου, η Συνέλευση για την Υπεράσπιση των Βουνών διοργάνωση εκδήλωση στον Βοτανικό Κήπο στο Νεοχώρι σχετικά με την καταστροφή των βουνών από την αιολική βιομηχανία και το οργανωμένο ψέμα ότι τα περισσότερα έργα ΒΑΠΕ θα ρίξουν τις τιμές του ρεύματος.


ΦΩΤΟ / ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΝ ΒΟΤΑΝΙΚΟ ΚΗΠΟ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ

Η δεύτερη ημέρα, η Κυριακή 7 Αυγούστου, ξεκίνησε με πεζοπορία από την Φυλακτή μέχρι την κορυφή Κουφόλογγος (1.880 μ.) απέναντι από την Καζάρμα. Την ίδια στιγμή που ο κόσμος που ξεκίνησε από την Φυλακτή έφτανε σε αυτήν την κορυφή, κάτοικοι των χωριών της Αργιθέας συγκεντρώθηκαν στο διάσελο του Αγ. Νικολάου και ανέβηκαν στο πυροφυλάκιο της Καζάρμα.


ΦΩΤΟ / ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΚΟΥΦΟΛΟΓΓΟΣ. ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΩΤΟ, ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΠΥΡΟΦΥΛΑΚΙΟ ΤΗΣ ΚΑΖΑΡΜΑ

Ακολούθησε κοινή συγκέντρωση στην πλατεία της Φυλακτής και μικρή πορεία στο χωριό.


ΦΩΤΟ / ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΦΥΛΑΚΤΗΣ

Το βράδυ της ίδιας μέρας, το Ορειβατικό Καταφύγιο των Αγράφων, διοργάνωσε συναυλία υπεράσπισης των βουνών με τους Θραξ-Πανκς.


ΦΩΤΟ / ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΟ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΑΓΡΑΦΩΝ

Το δελτίο τύπου που εξέδωσαν κάποιοι από τους διοργανωτές (η Επιτροπή Αγώνα Αγραφιωτών, το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων και η Πρωτοβουλία Αθήνας για την Προστασία των Αγράφων), αναφέρει:

Την Κυριακή 7 Αυγούστου 2022, εκατοντάδες ανθρώπων κινητοποιήθηκαν, για άλλη μια φορά, ώστε να καταδείξουν την αντίθεσή τους στην επιχείρηση μετατροπής των Αγράφων σε ζώνη βιομηχανικών αιολικών εγκαταστάσεων.

Επίκεντρο των κινητοποιήσεων αποτέλεσε το βουνό της Καζάρμας, το οποίο απειλείται άμεσα, λόγω της αυθαίρετης επίσπευσης της αδειοδοτικής διαδικασίας  από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας  και γειτνιάζει με τον Τύμπανο Αργιθέας, κορυφογραμμή που έχει ήδη υποστεί ανυπολόγιστη καταστροφή από τις εργασίες για την εγκατάσταση συστοιχίας ανεμογεννητριών αυτό το διάστημα.

Νωρίς το πρωί, περίπου 150 άτομα ξεκίνησαν από την Φυλακτή Καρδίτσας, ανέβηκαν στη θέση Άη Λιας και, στη συνέχεια, στην κορυφή Κουφόλογγος, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι τα βουνά των Αγράφων αποτελούν έναν ορειβατικό προορισμό, ο οποίος γίνεται όλο και πιο γνωστός και αγαπητός σε πολλούς, πρωτίστως νέους ανθρώπους.

Παράλληλα, κάτοικοι και καταγόμενοι από τα χωριά της Αργιθέας, ανέβηκαν από την πλευρά του Αγίου Νικολάου Αργιθέας ως την κορυφή της Καζάρμας και ανάρτησαν πανό μπροστά από το πετρόχτιστο πυροφυλάκειο, το οποίο αποτελεί σήμα κατατεθέν πλέον.

Μετά την ανάβαση στο βουνό, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην πλατεία της Φυλακτής, όπου μίλησαν πολίτες, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε πορεία σε δρόμους του χωριού. 

Ενώ το Σάββατο  6/8 μέλη και φίλοι του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καρδίτσας ανάρτησαν στο Πυροφυλάκιο του Ζυγουρολιβαδο – Καζάρμας υπερμεγέθες πανό “Ανέγγιχτα Άγραφα Καζάρμα χωρίς αιολικά” δηλώνοντας την ανυποχώρητη υπεράσπιση και της Καζάρμας από την καταστροφή των αιολικών. Η δράση κινηματογραφήθηκε για το ντοκιμαντέρ “Ασκός του Αιόλου 2 ” που γυρίζει ο σκηνοθέτης Νασίμ Αλάτρας μαζί με την ομάδα του.

Στην περίοδο των τελευταίων χρόνων, ο αγώνας που δίνεται για την προστασία των Αγράφων απέναντι στην παράλογη επιλογή να μπει ουσιαστικά ταφόπλακα στην περιοχή με τη μετατροπή της σε βιομηχανική ζώνη αιολικών και υδροηλεκτρικών εγκαταστάσεων, είναι ένας αγώνας που διαρκώς επεκτείνεται και ριζώνει όλο και περισσότερο.

Το να καταστραφεί ό,τι έχει απομείνει από το φυσικό περιβάλλον και τα χωριά μας, απλά και μόνο για να κερδοσκοπήσουν λίγες εταιρίες, είναι ένα σενάριο καταστροφικό για τη χώρα και τις επόμενες γενιές. Αυτός ο αγώνας όχι απλά θα συνεχιστεί, αλλά θα ενισχυθεί και θα εξαπλωθεί, εμβαθύνοντας και διαμορφώνοντας νέες προσεγγίσεις και προοπτικές για τον τόπο, αλλά και συνδέοντας τα κοινά χαρακτηριστικά του με άλλους αντίστοιχους αγώνες σε άλλες περιοχές της χώρας.

[Την κινητοποίηση στήριξαν οι εξής συλλογικότητες και φορείς με αλφαβητική σειρά ανά κατηγορία:

Ανοιχτή συνέλευση ενάντια στην πράσινη ανάπτυξη και τα αιολικά στα Άγραφα / Ανοιχτή Συνέλευση στα Γιάννενα ενάντια στην Ενεργειακή Λεηλασία / Δίκτυο φορέων και πολιτών για την προστασία των Αγράφων / Δίκτυο φορέων και πολιτών για την προστασία του Ασπροποτάμου / Επιτροπή Αγώνα Αγραφιωτών / Εξόρμηση για την προστασία του χωριού της Οξυάς / Πρωτοβουλία Αθήνας για την προστασία των Αγράφων / Πρωτοβουλία πολιτών Αργιθέας / Πρωτοβουλία υπεράσπισης του Πηλίου από την αιολική βιομηχανία / Κίνηση Πολιτών για τα αιολικά στις ΔΕ Φουρνά & Κτημενίων / Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του Ευρυτανικού Περιβάλλοντος / Συνέλευση για την υπεράσπιση των βουνών / Συντονιστικό Αγώνα Αγράφων / Συντονιστικό Αθήνας για τα Άγραφα / Εκπολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Βραγγιανιτών ” Αναστάσιος Γόρδιος” / Μορφωτικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος «Κέδρος -Ζυγογιανναίϊκα» / Μορφωτικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Πετρίλου / Μορφωτικός Σύλλογος Μπελοκομίτη Δολόπων / Μορφωτικός Σύλλογος Ραχούλας / Οικοτουριστικός Σύλλογος Βαλαώρας / Πολιτιστικός Σύλλογος Αμαράντου / Πολιτιστικός Σύλλογος Απεραντίων ”Οι Άγιοι Ανάργυροι” / Πολιτιστικός Σύλλογος Βαλαρίου / Πολιτιστικός Σύλλογος Επινιανών Ευρυτανίας / Πολιτιστικός Σύλλογος Κουστέσας Βραγγιανών Ευρυτανίας / Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Νεοχωρίου / Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Ραπτόπουλου / Πολιτιστικός Σύλλογος Τροβάτου Ευρυτανίας / Πολιτιστικός Σύλλογος των Απανταχού Βραγγιανιτών “Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος” / Σύλλογος Απανταχού Κερασοβιτών ”το Καραούλι’ / Σύλλογος Απανταχού Πετριλιωτών / Σύλλογος των Απανταχού Ρεντινιωτών / Σύλλογος Απεραντίων ”οι Άγιοι Ανάργυροι” / Σύλλογος Δεντριωτών «Άγιος Αντώνιος» / Σύλλογος Καρύτσας Δολόπων ”Η Παναγία Πελεκητή” / Σύλλογος Κερασιωτών Καρδίτσας / Σύνδεσμος των Απανταχού Καροπλεσιτών Αθήνας / Σύνδεσμος Φυλακτιωτών Καρδίτσας / ΑΟΣ Αθηναϊκός Ορειβατικός Σύλλογος / Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας / Ορειβατικός Σύλλογος Αγράφων / Ορειβατικός Σύλλογος Κρυστάλλης / Ορειβατικός Σύλλογος Σπάτων / Ορειβατικός Φοιτητικός-Φυσιολατρικός Ιατρικός Σύλλογος / Πανελλήνια σχολή Ορειβασίας Αναρρίχησης / Πεζοπορικός – Φυσιοδιφικός Σύλλογος Καρπενησίου / Σύλλογος Ελλήνων Ορειβατών Θεσσαλονίκης / Ορειβατικό καταφύγιο Αγράφων / Εκπολιτιστικός Επιμορφωτικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Αχλαδίου Β. Εύβοια].