ΦΩΤΟ, ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ.

Εκδήλωση στην Καρίτσα ενάντια στην κατασκευή μικρού υδροηλεκτρικού.

Επικαιρότητα Τα νερά

Με τη συμμετοχή αρκετού κόσμου, τόσο από το χωριό όσο και ευρύτερα, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 16 Αυγούστου στην κεντρική πλατεία της Καρίτσας η εκδήλωση υπεράσπισης των νερών των Αγράφων και εναντίωσης στην κατασκευή μικρού υδροηλεκτρικού εργοστασίου στον Καριτσιώτη ποταμό. Την εκδήλωση διοργάνωσαν από κοινού η Ανοιχτή Συνέλευση και η κοινότητα της Καρίτσας. Προβλήθηκε το ντοκυμαντέρ “Blue Heart: The fight for Europe’s last wild rivers” (Patagonia, 2018), το οποίο αφηγείται την ιστορία των αγώνων για να αποτραπεί η καταστροφή των τελευταίων ποταμών ελεύθερης ροής στην Ευρώπη από την κατασκευή τριών χιλιάδων μικρών υδροηλεκτρικών. Ακολούθησε εισήγηση της Ανοιχτής Συνέλευσης και τοποθετήσεις από ανθρώπους του χωριού. Η εκδήλωση ολοκλήρωθηκε με μποέμικες μελωδίες από το συγκρότημα Sinthan Tchavé.

Η εισήγηση της Ανοιχτής Συνέλευσης

Παρατηρούμε εδώ και κάποια χρόνια την λεγόμενη Πράσινη «Ανάπτυξη» και το πώς αυτή αποτελεί μοχλό για την εμπορευματοποίηση των φυσικών αγαθών και την καταστροφή του περιβάλλοντος. Καινούργιες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) «ξεπηδούν» σχεδόν κάθε εβδομάδα, γεγονός που εύκολα γίνεται αντιληπτό και στην πράξη, αν παρατηρήσουμε ότι ολόκληρη η χώρα έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο εργοτάξιο. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η Πράσινη «Ανάπτυξη» και η εγκατάσταση ΑΠΕ από άκρη σε άκρη της χώρας, δεν σχετίζεται με τις κοινωνικές και εργατικές ανάγκες για φθηνότερη ενέργεια στο λαό, αλλά για την κερδοσκοπία του κεφαλαίου και των πολυεθνικών εταιριών με την αρωγή του κράτους και τη σύμφωνη γραμμή της Ε.Ε.

Μεγάλες εταιρίες, με τις επιταγές της Πράσινης «Ανάπτυξης» και του κράτους, βρίσκουν πεδίο κερδοσκοπίας και εκμετάλλευσης του φυσικού κόσμου, ανάμεσα σε όλη τη χώρα, και στην περιοχή των Αγράφων, με σχέδια για την εγκατάσταση εκατοντάδων ανεμογεννητριών και δεκάδων υδροηλεκτρικών. Το νερό και τα ορεινά ρέματα είναι δημόσιο αγαθό και όχι βορρά στις ορέξεις των λεγόμενων « επενδυτών ». Αυτοί οι « επενδυτές » είναι οι μοναδικοί ευεργετημένοι, που με παχυλές επιδοτήσεις και εγγυημένες υψηλές τιμές ρεύματος θα κερδοσκοπούν, ενώ αντιθέτως όλοι οι υπόλοιποι θα πληρώνουμε αυτό το ρεύμα όλο και ακριβότερα.

Ειδικότερα, και ταυτόχρονα ένας από τους λόγους που θέλαμε να βρεθούμε εδώ και να συζητήσουμε μαζί σας, είναι η απειλή για την κατασκευή υδροηλεκτρικού εργοστασίου στο ρέμα Καριτσιώτης. Πρόκειται για το έργο « Μικρός Υδροηλεκτρικός Σταθμός στο ρέμα Καριτσιώτης » που θα είναι ισχύος 1,57 MW. Αποτέλεσμα του υδροηλεκτρικού θα είναι η δραματική υποβάθμιση του οικοσυστήματος. Στο όνομα της « καθαρής » ενέργειας, καταστρέφονται σπάνιοι βιότοποι, διανοίγονται δρόμοι σε δύσβατα φυσικά τοπία, αλλοιώνεται το ανάγλυφο των ορεινών ρεμάτων και το νερό διοχετεύεται μέσα σε σωλήνες, αντί να κυλάει στην κοίτη.

Όταν μιλάμε για μικρά υδροηλεκτρικά, είναι λάθος να σκεφτόμαστε μόνο την παραγωγή ενέργειας και όχι τις συνέπειες που αυτά επιφέρουν στο φυσικό περιβάλλον και στην τσέπη μας. Η οποία παραγόμενη ενέργεια δεν μπορεί να θεωρηθεί ελαφρά τη καρδία συμφέρουσα περιβαλλοντικά, αφού για 2 MW – παραγόμενη κατά μέσο όρο ενέργεια από το κάθε μικρό υδροηλεκτρικό – πιθανό να εξαφανίζονται, πολλές φορές και κατά τρόπο αυθαίρετο και παράνομο, ολόκληρα ποτάμια και πέριξ αυτών οικοσυστήματα, πολλά από τα οποία είναι σπάνια ή και προστατευόμενα. Η όποια παραγόμενη ενέργεια δεν μπορεί να θεωρείται συμφέρουσα ούτε οικονομικά, αφού πληρώνουμε και εδώ επιδοτήσεις και, συνεπώς, δεν είναι (ούτε αυτή) δωρεάν, όπως κάποιοι υποστηρίζουν. Παράλληλα, με τα μικρά υδροηλεκτρικά και τις «άδειες χρήσης νερού» υπέρ ιδιωτών δεσμεύεται ο υδάτινος πλούτος του τόπου μας. Έτσι, υφίσταται ορατός κίνδυνος ιδιωτικοποίησης του υδάτινου πλούτου του τόπου μας και συγκέντρωσής του στα χέρια λίγων επενδυτών (Ελλήνων ή ξένων), με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα μικρά υδροηλεκτρικά στη χώρα μας προωθούνται χωρίς την ενημέρωση και τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών, οι οποίες, ως εκ τούτου, έχουν κάθε λόγο ν’ ανησυχούν και ν’ αντιδρούν, ειδικά ενόψει του ορατού κινδύνου δέσμευσης ή και ιδιωτικοποίησης του νερού. Τέλος, συνοδεύονται από ανύπαρκτα, στην πράξη, ανταποδοτικά έργα και αντισταθμιστικά οφέλη.

Η περιοχή των Αγράφων, ωστόσο, δεν απειλείται μόνο από έργα υδροηλεκτρικών εργοστασίων αλλά και από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Γνωστή η περίπτωση του Τυμπάνου Αργιθέας που μετά από πολλούς αγώνες που επέφεραν ακόμη και δικές αγωνιστών και αγωνιστριών, λεηλατήθηκε με την εγκατάσταση 8 ανεμογεννητριών. Πέρα από τον Τύμπανο, και άλλα βουνά των Αγράφων απειλούνται με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών με την πιο άμεση απειλή να βρίσκεται στην Καζάρμα. Πριν κάποιες εβδομάδες εγκρίθηκε η τροποποίηση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων από την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Υ.Π.ΕΝ.) για την εγκατάσταση 9 ανεμογεννητριών στο βουνό Καζάρμα στη λίμνη Πλαστήρα. Πρόκειται για ένα ακόμη επικείμενο έργο στην ευρύτερη περιοχή των Αγράφων που πρόκειται να λεηλατήσει ένα ακόμη βουνό και να μετατρέψει το φυσικό του περιβάλλον σε βιομηχανική ζώνη. Είναι εύκολα αντιληπτό ότι για το κεφάλαιο και το κράτος, η φύση είναι ακόμα ένα πεδίο κερδοσκοπίας.

Όλες οι περιοχές, πλέον, θεωρούνται εν δυνάμει κατάλληλες για την εγκατάσταση ΑΠΕ, με τις άδειες να εκδίδονται με άμεσες διαδικασίες. Αντιπεριβαλλοντικα νομοσχέδια και νομικές τροποποιήσεις ανοίγουν το δρόμο για την επέλαση του κεφαλαίου στη φύση και στις ζωές μας. Σε ολόκληρη τη χώρα κατασκευάζονται υδροηλεκτρικά, εγκαθίστανται ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά με μόνο σκοπό την κερδοφορία των λίγων στις πλάτες των πολλών. Κλείνοντας, να πούμε ότι είμαστε αλληλέγγυοι με τον αγώνα που διεξάγεται εδώ και χρόνια ενάντια στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στο ρέμα Καριτσιώτης. Πιστεύουμε ότι για να είναι νικηφόρος ένας αγώνας πρέπει να είναι ενεργές πρώτα οι τοπικές κοινωνίες και πάντα με αλληλεγγύη και συντονισμό να βαδίζουμε όλοι μαζί ώστε να μπλοκάρουμε τα σχέδια της πράσινης ανάπτυξης και τη λεηλασία της φύσης και της ζωής μας. Δεν εναποθέτουμε ούτε τις ελπίδες μας, ούτε τον αγώνας μας σε κανέναν « σωτήρα ». Πιστεύουμε πως μόνο με εμπιστοσύνη στις δικές μας δυνάμεις, τις δυνάμεις του λαϊκού παράγοντα, με συντονισμό και οργάνωση από τα κάτω, και με πολύμορφο, μαζικό και μαχητικό αγώνα ενάντια σε κράτος και επενδυτές θα μπορέσουμε να μπλοκάρουμε την λεηλασία της φύσης στην ευρύτερη περιοχή των Αγράφων. Θεωρούμε σημαντικό και καλούμε όλους τους κατοίκους της Καρδίτσας και των χωριών των Αγράφων να συμμετέχουν στον αγώνα για την υπεράσπιση της φύσης, του τόπου μας και των ζωών μας. Γιατι μόνο έτσι θα μπλοκάρουμε την κατασκευή υδροηλεκτρικού στο ρέμα Καριτσιώτης και την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα βουνά των Αγράφων.