Δυναμική πανελλαδική διαδήλωση στην Νιάλα.

Επικαιρότητα

Οι γέροι αγραφιώτες λένε ότι όταν ο θεός έφτιαχνε τούτο εδώ τον κόσμο στον κάμπο έδωσε το αφράτο χώμα και τις πέτρες που περίσσεψαν τις έριξε εδώ πάνω, στα Άγραφα. Σε αυτά τα επιβλητικά βουνά το σαββατοκύριακο που μας πέρασε εκατοντάδες άνθρωποι κατασκήνωσαν, περπάτησαν και διαδήλωσαν, για την υπεράσπιση των κορυφών και των νερών τους απέναντι στα επενδυτικά σχέδια της αιολικής βιομηχανίας. Είχε προηγηθεί ανοιχτό κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα Αγραφιωτών για πανελλαδική κινητοποίηση το οποίο υπέγραψαν 19 πολιτιστικοί και ορειβατικοί σύλλογοι και συλλογικότητες.

Από το απόγευμα της Πέμπτης άρχισε ο πρώτος κόσμος να καταφθάνει στα βουνά, με τρία χωριά (Νεοχώρι, Μπελοκομίτης, Βραγγιανά) να έχουν οριστεί ως σημεία κατασκήνωσης. Οι περισσότεροι διαδηλωτές και ορειβάτες κατασκήνωσαν στα Βραγγιανά, καθώς ήταν το πιο κοντινό χωριό στο διάσελο του Αγίου Νικολάου, το σημείο συγκέντρωσης για την πορεία της Κυριακής. Οι μεσημεριανές βροχές της Παρασκευής και του Σαββάτου, αλλά και η παρατεταμένη απογευματινή καταιγίδα του Σαββάτου δεν επηρέασαν τις πρωινές πεζοπορικές διασχίσεις που έγιναν από διάφορες ομάδες και ορειβατικούς συλλόγους στο Μπορλερό, στον Καταραχιά και προς το χωριό Άγραφα. Δεν επηρέασαν ούτε την διαμονή καθώς οι άνθρωποι του χωριού επιφύλασσαν σε όλους και σε όλες εμάς μία τρομερή φιλοξενία με την παροχή νερού, ρεύματος, τεντών για την προστασία από τη βροχή, ενώ το βράδυ του Σαββάτου για να φιλοξενηθεί ο μεγάλος αριθμός ανθρώπων που είχαν φτάσει στο χωριό άνοιξαν και το σχολείο, προσφέροντας ακόμα και τα σπίτια τους!

Την Κυριακή το πρωί περίπου 350 διαδηλωτές και διαδηλώτριες συγκεντρώθηκαν στο διάσελο του Αγ. Νικολάου. Ύστερα από σύντομες ομιλίες και με μία μικρή αβεβαιότητα για το εάν ο καιρός θα «κρατήσει» ξεκίνησε η πορεία προς την Νιάλα. Στη διαδήλωση συμμετείχαν τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι, συλλογικότητες υπεράσπισης της φύσης από διάφορες περιοχές της ελληνικής επικράτειας και ορειβατικοί σύλλογοι.