Πανελλαδικό διήμερο κινητοποιήσεων στις 4 και 5 Ιούλη στην Νιάλα.

Επικαιρότητα

Το κάλεσμα

Ύστερα από πρόσκληση/κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα Αγραφιωτών στις 4 και 5 Ιούλη διοργανώνεται πανελλαδικό διήμερο κινητοποιήσεων στα βουνά. Το κάλεσμα υπογράφουν το Δίκτυο φορέων και πολιτών για την προστασία των Αγράφων, το Δίκτυο φορέων και πολιτών για την προστασία του Ασπροποτάμου, η Πρωτοβουλία κατοίκων Αθήνας για την προστασία των Αγράφων, η Συνέλευση για την υπεράσπιση των βουνών, ορειβατικοί σύλλογοι (Ελληνικός ορειβατικός σύλλογος Καρδίτσας, Ορειβατικός σύλλογος Αγράφων,  Σύνδεσμος ελλήνων ορειβατών Αθήνας, Αθηναϊκός ορειβατικός σύλλογος, Σχολή ορειβασίας: Παναγιώτης Κοτρωνάρος-Base Camp, Ορειβατικός φυσιολατρικός ιατρικός σύλλογος), πολιτιστικοί σύλλογοι (Πολιτιστικός σύλλογος Βαλαρίου, Πολιτιστικός σύλλογος Επινιανών, Πολιτιστικός σύλλογος Κουστέσας, Πολιτιστικός σύλλογος Τροβάτου, Πολιτιστικός σύλλογος Νέων Νεοχωρίου, Σύλλογος απανταχού Βραγγιανιτών «Ο Αι Γιάννης ο Θεολόγος», Σύλλογος Δεντριωτών «Άγιος Αντώνιος», Εκπολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Βραγγιανιτών «Αναστάσιος Γόρδιος», Μορφωτικός Σύλλογος Μπελοκομίτη, Σύλλογος Καρβασαράς Καρδίτσας «Άγιοι Απόστολοι»), ο Πεζοπορικός & φυσιοδιφικός σύλλογος Καρπενησίου, το Συντονιστικό αγώνα για τα Άγραφα και το Συντονιστικό Αθήνας Ευρυτανικών συλλόγων.

Η διαδήλωση της Κυριακής

Την Κυριακή 5 Ιουλίου, στις 10 το πρωί, με σημείο συγκέντρωσης τον Άγιο Νικόλαο των Βραγγιανών, θα ξεκινήσει πορεία προς το μνημείο της Νιάλας. Η διαδρομή είναι 7 χλμ. μέσα από πατημένο χωματόδρομο. Την ίδια στιγμή ορειβατικές ομάδες θα προσεγγίσουν από διαφορετικά σημεία την κορυφογραμμή της Νιάλας, με ώρα συνάντησης για όλους στη 1.30 το μεσημέρι.

Η μεταφορά

Με λεωφορείο (με πούλμαν). Ο Αθηναϊκός Ορειβατικός Σύλλογος συμμετέχει στην πανελλαδική κινητοποίηση για την προστασία των Αγράφων στις 4-5 Ιούλιου. Για τη μετακίνησή σας, με αφετηρία την Αθήνα, προς και από τα Άγραφα, μπορείτε να επικοινωνείτε με τον Αθηναϊκό Ορειβατικό Σύλλογο. Αναχώρηση με πούλμαν από Αθήνα στις 10 πμ του Σαββάτου 4/7 για Άγραφα. Αναχώρηση από Άγραφα το απόγευμα την Κυριακή 5/7 και επιστροφή το βράδυ στην Αθήνα. Δηλώσεις συμμετοχής για το πούλμαν στη Γραμματεία του Συλλόγου (τηλ: 2103238775, Τρίτη ως Παρασκευή 7-9 μμ και Πέμπτη 7-10 μμ) καθώς και στο e-mail aosmountains@gmail.com. Λόγω των μέτρων για τον covid-19, οι δηλώσεις πρέπει να γίνονται με πλήρες ονοματεπώνυμο και τηλέφωνο επικοινωνίας για κάθε ένα συμμετέχοντα. Συμμετοχή διημέρου για το πούλμαν 30 ευρώ για τα μέλη, 40 ευρώ για τα μη μέλη. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Η διαμονή

Για το Σάββατο 4/7 εαν θα επιθυμούσατε να διανυκτερεύσετε (προσωρινή κατασκήνωση) προτείνουμε 3 σημεία.

Τα λεωφορεία του ΑΟΣ έχουν τελικό προορισμό τα Βραγγιανά αλλά θα εξυπηρετήσουν και τα ενδιάμεσα προτεινόμενα σημεία. Τα σημεία με δυνατότητα προσωρινής κατασκήνωσης είναι τα εξής:

1. Βοτανικός Κήπος Νεοχωρίου στις όχθες της Λίμνης Πλαστήρα. Δυνατότητα προσωρινής κατασκήνωσης χωρίς υποδομές(υπάρχει πρόβλεψη για παροχή νερού από δεξαμενή). Σε κοντινή απόσταση (30 λεπτά με τα πόδια/ 5 λεπτά με αυτοκίνητο) υπάρχει το χωριό Νεοχώρι, με παντοπωλείο, φαρμακείο, χώρους εστίασης. Θα υπάρχει στο χώρο δυνατότητα μετακίνησης (με αυτοκίνητο) σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης.

2. Ρέμα Καριτσιώτη στη διασταύρωση περιφερειακού δρόμου λίμνης Πλαστήρα με την οδική αρτηρία προς Καρβασαρά Καρδίτσας και Βραγγιανά Ευρυτανίας (γέφυρα Καριτσιώτη ποταμού). Δυνατότητα προσωρινής κατασκήνωσης χωρίς υποδομές. Υπάρχει πηγή με τρεχούμενο νερό δίπλα στο ποτάμι. Σε κοντινή απόσταση (10 λεπτα με τα πόδια) υπάρχει εστιατόριο στο ποτάμι. Σε κοντινή απόσταση (35 λεπτά με τα πόδια/ 5 λεπτά με αυτοκίνητο) υπάρχει το χωριό Μπελοκομύτης, όπου λειτουργεί ένα καφενείο. Θα υπάρχει στο χώρο δυνατότητα μετακίνησης (με αυτοκίνητο) σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης.

Στα κατασκηνωτικά σημεία 1 και 2, πρόκειται να κατασκηνώσουν όσες και όσοι θα συμμετέχουν στη Συγκέντρωση στον Άγιο Νικόλαο Βραγγιανών, στις 10 πμ το Σάββατο το πρωί, και από εκεί θα κατευθυνθούν προς το Μνημείο στη Νιάλα. Η μεταφορά τους από τα κατασκηνωτικά σημεία 1 και 2 προς τον Άγιο Νικόλαο θα πραγματοποιηθεί με πούλμαν.

3. Βραγγιανά Ευρυτανίας. Δυνατότητα προσωρινής κατασκήνωσης με στοιχειώδεις υποδομές. Υπάρχουν στο χωριό καταστήματα εστίασης (για καφέ και φαγητό). Θα υπάρχει στο χώρο δυνατότητα μετακίνησης (με αυτοκίνητο) σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης. Στο κατασκηνωτικό σημείο 3 (Βραγγιανά), θα κατασκηνώσουν όσες και όσοι ανέβουν στη Νιάλα με τον Αθηναϊκό Ορειβατικό Σύλλογο από το ιστορικό μονοπάτι που ξεκινά από τα Βραγγιανά και φτάνει έως το μνημείο στην κορυφογραμμή της Νιάλας (βαθμός δυσκολίας: 2, αρχηγός: Γιάννης Δερμεντζόγλου) καθώς και όσες ομάδες επιλέξουν την ίδια διαδρομή.

Σημαντικό:

Στο κατασκηνωτικό σημείο 1, θα λειτουργεί καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας του Σαββάτου 4 Ιούλη σημείο ενημέρωσης. Στο σημείο αυτό, μπορείτε να λάβετε οποιεσδήποτε πληροφορίες αφορούν τη διήμερη πανελλαδική κινητοποίηση της 4ης και 5ης Ιουλίου για την προστασία των Αγράφων. Τα σημεία προσωρινής κατασκήνωσης αφορούν δημοτικούς χώρους (όχι κάμπιγκ) οπότε συντηρούμε και καθαρίζουμε τον χώρο μόνοι μας. Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία, επικοινωνήστε στο: agrafa2020@gmail.com.

Διαδρομές στο βουνό

Ορειβατικοί σύλλογοι και συλλογικότητες την προηγούμενη ημέρα, το Σάββατο 4 Ιουλίου, ανακοινώνουν μια σειρά από δράσεις στο βουνό.

Ο ΣΕΟ Αθήνας θα πραγματοποιήσει πεζοπορική διαδρομή από το χωριό Ζυγογιαννέϊκα στη κορυφή Μπορλέρο (2017 μ.). Η διαδρομή είναι συνολικά 13 χλμ., με υψομετρική διαφορά 1.040 μ. και ώρες συνολικής πορείας περίπου 7. Η διαδρομή περνάει από το αυτοδιαχειριζόμενο καταφύγιο Ελατάκος, από το εντυπωσιακό πέρασμα «πόρτες Αγράφων» και θα καταλήξει στο Μπορλέρο. Το απόγευμα (γύρω στις 6.30) θα στηθεί κατασκήνωση στο χωριό Βραγγιανά οπού θα είναι σημείο αναφοράς για την πορεία προς τη Νιάλα της επόμενης μέρας. Την Κυριακή 5 Ιούλη, ο ΣΕΟ Αθήνας ξεκινώντας από το χωριό Βραγγιανά θα προσεγγίσει το μνημείο στη Νιάλα πεζοπορώντας το ιστορικό μονοπάτι η διάνοιξη του οποίου πραγματοποιήθηκε πέρυσι τον Αύγουστο με τη συμμετοχή των πολιτιστικών συλλόγων των Βραγγιανών, του ορειβατικού συλλόγου Αγράφων και ανθρώπων από το αυτοοργανωμένο camp που υπήρχε στο οροπέδιο του Καραμανώλη. Οι δηλώσεις συμμετοχής είναι μέχρι στις 26 Ιουνίου και η σχετική φόρμα βρίσκεται στο site του συλλόγου. Συνάντηση ενημέρωσης και οργάνωσης την Δευτέρα 29 Ιουνίου, στις 8 μ.μ., στα γραφεία του ΣΕΟ, Καλλιδρομίου 41, στα Εξάρχεια.

Ο Ορειβατικός Φυσιολατρικός Ιατρικός Σύλλογος (ΟΦΙΣ) διοργανώνει: Παρασκευή πρωί (3 Ιουλίου) διάσχιση της κορυφογραμμής Απελίνα-Βοϊδολίβαδο-Μίχος-Πύργος («αιολικό οικόπεδο» κυριολεκτικά στην καρδιά των Αγράφων). Ω.Π.:6- δυσκολία μέτρια. Ύπνος σε αντίσκηνα. Σάββατο (4 Ιουλίου) πρωί: ανάβαση στη Νιάλα με υλικά διανυκτέρευσης (μονοπάτι απίστευτο, απαραίτητος χοντρός υπνόσακος, όχι καλοκαιρινός). Το απόγευμα ανάβαση στον Καταραχιά, 2003 μ.. Ω.Π.: 5+2- δυσκολία μέτρια (800 μ. Υ.Δ. ανηφόρα, τοπικά κάπως δύσκολο πεδίο, λίγο πριν την έξοδο στη Νιάλα). Προς το παρόν δεν έχει γίνει κάποια συνεννόηση για μεταφορά κατασκηνωτικού υλικού, θεωρήστε ότι θα κουβαλάμε τα πάντα -φαγητό-υπνόσακους-νερό- σαν τις χελωνίτσες. Ύπνος στη Νιάλα, σαν άλλοτε. Πανσέληνος. Κυριακή (5 Ιουλίου) πρωί ανάβαση στο Καρνόπι 1973 μ. (εύκολη αλλά μακρυά πορεία που διατρέχει το σύνολο σχεδόν του «αιολικού οικοπέδου» της Νιάλας) . Εκδήλωση στο Μνημείο το μεσημέρι (1.30 μ.μ.). Κατάβαση αμέσως μετά από το φανταστικό μονοπάτι προς το χωριό Άγραφα (δυσκολία μέτρια- θα γίνει συνεννόηση για τη μεταφορά μας στα Βραγγιανά). Ω.Π. 3+3,5.. Δηλώσεις συμμετοχής με e-mail στο ofis7901@gmail.com ως τη Δευτέρα 29 Ιουνίου. Γράφετε ονοματεπώνυμο και τηλέφωνο για κάθε συμμετέχοντα. Όσοι δηλώσετε ως τη Δευτέρα θα λάβετε και mail με περισσότερες λεπτομέρειες. Οι πορείες απαιτούν μια προηγούμενη εμπειρία περπατήματος στο βουνό και μια καλή φυσική κατάσταση (οι αναβάσεις στις δυο κορυφές είναι προαιρετικές και η κατάβαση από τη Νιάλα μπορεί πάντα να γίνει με την κεντρική πορεία της κινητοποίησης, πάνω σε κατηφορικό χωματόδρομο). Περισσότερες πληροφορίες στο fb, εδώ.