ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ / ΦΩΤΟ, ΕΛΕΑΝΑ ΚΑΖ.

Δυναμική διαδήλωση στην Αθήνα ενάντια στην λεηλασία της φύσης.

Επικαιρότητα

Με τη συμμετοχή κάποιων χιλιάδων ανθρώπων πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 11 Δεκεμβρίου, στο κέντρο της Αθήνας, η διαδήλωση υπεράσπισης του φυσικού κόσμου απέναντι στα σχέδια λεηλασίας και βιομηχανοποίησής του. Είχε προηγηθεί σχετικό κάλεσμα από τον συντονισμό συλλογικοτήτων και πρωτοβουλιών για την υπεράσπιση των βουνών με αφορμή την διεθνή ημέρα του βουνού που έχει οριστεί στις 11 Δεκεμβρίου του κάθε χρόνου. Η διαδήλωση ολοκληρώθηκε στην πλατεία Συντάγματος, με συνθήματα όπως “βουνά καμμένα, χωριά πλημμυρισμένα, κράτος και κεφάλαιο μας πνίξατε στο αίμα” και “όλη η ελλάδα μια οροσειρά, δεν αντέχει άλλο μπουλντόζες και μπετά” και μία πολυμορφία προταγμάτων, από την ανάγκη να μπει φρένο στην ενεργειακή λαίλαπα μέχρι την αποανάπτυξη και την ολική απελευθέρωση ζώων και φύσης.

Το κάλεσμα πέρα από τον κόσμο της Αθήνας πλαισιώθηκε και από αρκετούς ανθρώπους της επαρχίας (Κρήτη, Σκύρος, Εύβοια, Ελικώνας, Γεράνεια Όρη, Μαίναλο, λίμνη Κρεμαστών, Μεσοχώρα) οι οποίοι μετέφεραν το μήνυμα των αντιστάσεων που αναπτύσσονται στους τόπου τους.

Τη δική τους δυναμική παρουσία είχαν και τα μπλοκ υπεράσπισης των Αγράφων, της Πρωτοβουλίας της Αθήνας για την προστασία των Αγράφων, της Ανοιχτής συνέλευσης ενάντια στην πράσινη ανάπτυξη και τα αιολικά στα Άγραφα και της Επιτροπής Αγώνα Αγραφιωτών.

Πέρα από την κεντρική διαδήλωση στην Αθήνα πεζοπορίες και συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε πολλά βουνά και πόλεις της περιφέρειας. Από τα Ταλαία Όρη (φωτό 4) και το Αγιοφάραγγο της Κρήτης (φωτό 3) μέχρι την Γιουργάνιστα στην Ήπειρο (φωτό 2), από το Ξηροβούνι της Εύβοιας μέχρι το κέντρο του Βόλου (φωτό 1). Στα Άγραφα το Οξυγόνο των Αγράφων πραγματοποίησε πεζοπορία από το διάσελο του Αγ. Νικολάου Βραγγιανών προς την κορυφή του Καταραχιά, πάνω από το οροπέδιο της Νιάλας. Στο Καρπενήσι πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης.


ΠΗΓΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: ΕΛΕΑΝΑ ΚΑΖ., ΗΛΙΑΣ ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ, ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ.