Δεύτερη παρέμβαση στη Νιάλα, στο σημείο όπου έχουν ξεκινήσει εργασίες.

Επικαιρότητα

Το κυριακάτικο πρωινό της 29ης Σεπτέμβρη όλα ήταν διαφορετικά επάνω στο βουνό. Η ομίχλη των προηγούμενων ημερών είχε δώσει τη θέση της σε έναν καταγάλανο ουρανό, ένα ελαφρύ αεράκι ξεγελούσε τον ήλιο που έκαιγε τα σώματα, η (αυτοκινητο)διαδήλωση έφτασε στον προορισμό της και η αστυνομία το έπαιζε… αδιάφορη.

80 περίπου άτομα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ανοιχτής συνέλευσης τα οποία ξεκινώντας απ’ τον σταθμό των τρένων με αυτοκίνητα έφτασαν στον οικισμό Καμάρια. Από εκεί πεζοί, συγκροτημένοι σε σώμα διαδήλωσης, κινήθηκαν προς το σημείο όπου βρίσκονται τα μηχανήματα, συναντώντας και άλλο κόσμο που ήδη είχε φτάσει ακολουθώντας νωρίτερα διάφορες πεζοπορικές διαδρομές.

Το χαρακτηριστικό της σημερινής παρέμβασης ήταν η… αδιαφορία της ελάχιστης αστυνομικής δύναμης που συναντήσαμε στον δρόμο. Στο σημείο όπου το προηγούμενο Σάββατο είχε στηθεί μπλόκο από τζιπ της ΟΠΚΕ Ευρυτανίας σήμερα η αυτοκινητοπομπή πέρασε χωρίς καμία ενόχληση, ενώ οι επιβαίνοντές έτερου τζιπ που βρισκόταν πιο ψηλά στο βουνό, προς τον αυχένα της Νιάλας, λιάζοταν στην πλαγιά πίνοντας καφέ. Η σημερινή κίνηση της αστυνομίας αξιολογείται σαν ένα είδος (προειδοποιητικής ίσως;) «λευκής απεργίας», το οποίο σχετίζεται αφενός με ένα σχετικό κείμενο που διακίνησαν τις προηγούμενες ημέρες οι μπάτσοι της Ευρυτανίας και διαμαρτύρονταν για τις συνθήκες μετακίνησης και εκτέλεσης της βάρδιας τους στο βουνό. Και αφετέρου σε πληροφορίες που μας έρχονται από την μεριά της Καρδίτσας όπου οι εκεί μπάτσοι αρνούνται επίσης να σηκώσουν το βάρος του αποκλεισμού του βουνού, με τους τοπικούς διοικητές να ζητούν από την ΓΑΔΑ να στείλει διμοιρίες από την Αθήνα που θα είναι διατεθιμένες να αναλάβουν το κοινωνικό και εκτελεστικό έργο της προστασίας των εργολάβων και του εξοπλισμού τους. Είδωμεν…