Έκτακτη ενημέρωση: μηχανήματα στην Νιάλα.

Επικαιρότητα

Το πρωινό της 19ης Σεπτέμβρη δεν ήταν αυτό ακριβώς που λες ένα συνηθισμένο ξημέρωμα στα αγραφιώτικα βουνά. Από εκεί που το έδαφος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «φιλικό», τον οδικό άξονα του Καρπενησίου και των Αγράφων (ένα χωριό που έχει ταχθεί μαζικά υπέρ των αιολικών εγκαταστάσεων στα βουνά), μια ισχυρή αστυνομική δύναμη προηγούνταν και από πίσω ακολουθούσαν τρία μηχανήματα με κατεύθυνση την Νιάλα. Πατώντας πάνω στην πρόσφατη αδειοδότηση του αναπληρωτή δασάρχη Καρπενησίου για την έναρξη των εργασιών στη συγκεκριμένη περιοχή, τα μηχανήματα ανέβηκαν μέχρι τον ανεμομετρικό ιστό και έπειτα επέστρεψαν λίγο πάνω από τον οικισμό Καμάρια όπου και παραμένουν παρκαρισμένα και υπό φύλαξη. Πρόκειται για ελαστικοφόρα (και όχι ερπυστριοφόρα) οχήματα, οπότε πιθανόν μιλάμε για εργασίες ενός συγκεκριμένου βεληνεκούς.

Μηχανήματα με έναν τρόπο πάνε και έρχονται όλη αυτή την περίοδο, ιδίως από την ευρυτανική μεριά των Αγράφων. Ωστόσο όλη αυτή η κίνηση παρατηρούνταν σε σημεία μακρυά από το πεδίο των προβλεπόμενων έργων. Η σημερινή μετακίνησή τους προς τη μία από τις τοποθεσίες όπου προβλέπεται να τοποθετηθούν 20 ανεμογεννήτριες και μάλιστα με την κινητοποίηση ισχυρής αστυνομικής δύναμης υποδηλώνει πολύ συγκεκριμένα πράγματα: το σχέδιο έχει μπει σε εφαρμογή. Η αστυνομία παρέμεινε στο βουνό για την πρόληψη οποιασδήποτε κινηματικής κίνησης μέχρι και αργά το απόγευμα. Μέσα στην ημέρα αυτοκίνητα που κινούνταν στην περιοχή ελέγχονταν εξονυχιστικά από τα μπλόκα της αστυνομίας και καταγράφονταν τα στοιχεία των επιβατών.

Καθώς φθινοπωριάζει και ήδη οι οικισμοί και τα χωριά των Αγράφων αρχίζουν και αραιώνουν από τους κατοίκους τους, οι οποίοι θα ξεχειμωνιάσουν στον κάμπο, και οι κτηνοτρόφοι λίγο-λίγο μετακινούνται απ΄τα βοσκοτόπια, η αστυνομία επιλέγει να κάνει τις δικές της κινήσεις στο βουνό. Ήδη τις προηγούμενες ημέρες, και με αφορμή εισαγγελική έρευνα εδώ και καιρό για τους ανεμομετρικούς ιστούς που πέφτουν, έγινε έρευνα σε σπίτι της ευρύτερης περιοχής της Νιάλας, ενώ τυχαία (;) περάσματα της ασφάλειας κατεγράφησαν και σε άλλα συγκεκριμένα σημεία της περιοχής.

Το πρωί του Σαββάτου 21 Σεπτέμβρη η Ανοιχτή συνέλευση της Καρδίτσας ενάντια στην «πράσινη ανάπτυξη» και στα αιολικά στα Άγραφα καλεί σε συγκέντρωση στις 9 το πρωί στον σταθμό των τρένων για να γίνει παρέμβαση στα χωριά των Αγράφων.