Ο αγώνας υπεράσπισης των Αγράφων δεν είναι νόμιμος ή παράνομος, αλλά αναγκαίος!

Στις 7 Δεκεμβρίου στα δικαστήρια της Καρδίτσας 4 αγωνιστές δικάζονται για την συμμετοχή τους στην κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο στις 22 Αυγούστου το 2019 ενάντια στο ξεπούλημα δημοτικών δασικών τεμαχίων στους επενδυτές. Θα είμαστε εκεί. Τόσο το πρωί της δίκης όσο και την Τετάρτη 1η Δεκέμβρη, στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στην κεντρική πλατεία.

Πεζοπορία υπεράσπισης της Καράβας, της υψηλότερης κορυφής των Αγράφων.

Την Κυριακή 21 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε συμβολική πεζοπορία διαμαρτυρίας στην Καράβα ενάντια στα επενδυτικά σχέδια εγκατάστασης ανεμογεννητριών ακόμα και επάνω στην κορυφή της, ταπεινώνοντάς την κατά 15 μέτρα!

18.10.2021

Κάτι συμβαίνει στα (νοτιο)ανατολικά Άγραφα

Η αδειοδότηση τεσσάρων αιολικών εργοστασίων στη ευρύτερη περιοχή της Φουρνά και της Βράχας, και η πρόσφατη κατάθεση αιτήσεων αδειοδότησης για άλλα δύο στην Βουλγάρα και στην Κερασιά, σημάνει συναγερμό! Το πανέμορφο ελατόδασος της Φουρνά, το δεύτερο μεγαλύτερο σε μέγεθος στην Ελλάδα, κινδυνεύει με καταστροφή. Η επιβλητική και κατάφυτη Βουλγάρα, αυτός ο ήρεμος γίγαντας που κοιτά τον κάμπο, απειλείται. Κινήσεις πολιτών, ο Ορειβατικός Σύλλογος της Καρδίτσας και πολιτιστικοί σύλλογοι των γύρω χωριών συζητούν και οργανώνονται.

Ο επιθεωρητής Κλουζώ στην Καρδίτσα.

Δύο εβδομάδες μετά τη διαδήλωση στον Τύμπανο τον περασμένο Ιούνιο, η αστυνομία με μία κακοστημένη δικογραφία προσπαθεί να ενοχοποιήσει διαδηλωτές οι οποίοι είτε συμμετείχαν σε αυτήν, είτε δεν βρίσκονταν καν εκεί!

Κανένα βουνό -των Αγράφων- ανυπεράσπιστο.

Τα Άγραφα δεν είναι απλά τόπος προέλευσής μας. Τα Άγραφα είναι τόπος προορισμού μας. Ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Αγραφιωτών για τις νέες αιτήσεις για αιολικά εργοστάσια, στην Βουλγάρα και στην Κερασιά, στα νοτιοανατολικά Άγραφα.

14.10.2021

Ήταν Άγραφα (της Μαρίας-Αργυρώς Πελαγίδου).

Ωραία που ήτανε εκεί ψηλά στα βουνά. Κορφές καραφλές και απέραντα ελατόδασα. «Αυτό το τοπίο δεν θα το ξαναδείς.» μου είπε ο φίλος μου μόλις κάτσαμε να αγναντέψουμε, λίγο πριν την κορυφή. Ένα μέρος απόκοσμο που απειλείται από ανεμογεννήτριες. Ένα μέρος άγραφο, άσπιλο, απάτητο, απόκοσμο, κι όμως εγγύτερο στον πολιτισμό και στην κουλτούρα μας από ότι οι πόλεις.

14.10.2021

Η “άλλη” ανάπτυξη που θέλουμε για τα Άγραφα (του Παντελή Μανώλη).

Όλοι εμείς που αγαπάμε τα Άγραφα, που ζούμε σ’ αυτά, που αναπνέουμε τον αέρα τους, κάπως αλλιώς την φανταζόμαστε αυτήν την περιβόητη ανάπτυξη, που πολλοί την ευαγγελίζονται αλλά λίγοι την πιστεύουν… Ονειρευόμαστε μια άλλου είδους ανάπτυξη, όπου τον πρώτο λόγο θα τον έχει ο απέραντος σεβασμός σε αυτόν τον τόπο, σε όλες τις μορφές ζωής, στο φυσικό περιβάλλον και στην βιοποικιλότητα.

14.10.2021

Βρε περιπτεράκι (του Κώστα Αλεξίου).

Πόσα χιόνια βροχές και αέρηδες έχεις ζήσει ρε περιπτερακι;! Είδες το χωριό να ξενιτευεται, να ερημώνει, να ξαναγεμίζει φωνές και παιδιά μονο το καλοκαιράκι. Καποτε ήσουν ανοιχτό, θυμάμαι τον παππού να με στέλνει για τσιγάρα, όταν ερχόμουν στο χωριό. Τα γεροντάκια να αράζουν σε ένα ξύλινο τραπέζι πλάι σου. Φρεσκοβαμενο και περιποιημένο καρτερούσες τον κόσμο που επέστρεφε στην όμορφη ορεινή γη.

14.10.2021

Ανεμογεννητριών ιστορίες (του Τάκη Ντάσιου).

Μετά, ο τόπος των ανθρώπων άλλαξε, γέμισε άνεμο-γίγαντες, που ανεξέλεγκτα διαφέντευαν τα βουνά και οι άνθρωποι, που στην αρχή τα καλοδέχτηκαν, γρήγορα έγιναν δούλοι τους. Στο τέλος, με την φθορά που επήλθε στο περιβάλλον, τίποτα δεν ήταν πια ίδιο, δεν ήταν φυσικό, όπως πριν!

14.10.2021

Ο Άσπρος ποταμός μπαίνει σε σιφόνι

Στις αρχές του καλοκαιριού ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής μικρού υδροηλεκτρικού στον Άσπρο, στο Καροπλέσι, καταστρέφοντας το μοναδικό οικοσύστημά του, μία μικρή «ζούγκλα» στην καρδιά των Αγράφων.

14.10.2021

“Η φύση είναι το μεγάλο μας σπίτι και απαιτεί τη φροντίδα μας”

Οι άνθρωποι της Αργιθέας έχουν άποψη για τα επενδυτικά σχέδια που καταστρέφουν ολοκληρωτικά τις βουνοκορφές της περιοχής τους. Συζητάμε με δύο μέλη της Πρωτοβουλίας Πολιτών η οποία συγκροτήθηκε για την ενημέρωση των ανθρώπων της περιοχής. Και μας θέτουν ερωτήματα τα οποία εκτείνονται πέρα από το απλό, για το εάν θέλουμε ή όχι αιολικά στην Αργιθέα.

Κινητοποίηση για την υπεράσπιση της Βουλγάρας.

Η Βουλγάρα, ένας επιβλητικός κατάφυτος ορεινός όγκος με υψόμετρο 1.653 μ. απειλείται με καταστροφή από την εγκατάσταση 16 α/γ.. Στις 10 Οκτώβρη, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.