Η Καζάρμα να παραμείνει βουνό!

Ένα σύντομο ιστορικό του αγώνα υπεράσπισης της Καζάρμα από την κατασκευή αιολικού εργοστασίου στην κορυφογραμμή της.

8.5.2024

Σημειώσεις για τη διαφαινόμενη ιδιωτικοποίηση της δασικής διαχείρισης.

Οι διαδοχικές διακηρύξεις της νέας κυβέρνησης για τη διαχείριση των δασών και η επερχόμενη νομοθετική πρωτοβουλία έκαναν ξεκάθαρο ότι τα δάση έχουν στοχοποιηθεί ως ένας νέος επενδυτικός χώρος.

27.8.2023

Στα ίχνη της ιστορίας του αγροτικού τοπίου: Μεταβολές χρήσεων και αντιλήψεων.

Όταν θέλουμε να μιλήσουμε για το τοπίο και για τις αλλαγές που αυτό υφίσταται πρέπει να εξετάσουμε τη σχέση μεταξύ της αντίληψης του τοπίου και των αλλαγών σε αυτό.

Όλα στο πράσινο;

Το πράσινο είναι το χρώμα του μέλλοντος. Όλα ποντάρονται εκεί. Ξαφνικά τα αφεντικά έγιναν φίλοι του περιβάλλοντος; Κάνουμε μια προσπάθεια απομάγευσης του θαυμαστού κόσμου της ενέργειας. Και συναντάμε βρώμικα εξορυκτικά πεδία και τζογαρίσματα στο χρηματιστήριο της ενέργειας.

Σώστε τις λίμνες Αχελώου!

Με κεντρικό σύνθηκα "Σώστε τις λίμνες Αχελώου. Όχι στον δεύτερο ξεριζωμό" η Επιτροπή Αγώνα Ευρυτάνων και Αιτωλοακαρνάνων καλεί την Κυριακή 30 Ιουνίου σε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην γέφυρα της Τατάρνας. Όταν τα βουνά, τα ποτάμια, τα βοσκοτόπια και οι λίμνες σχεδιάζεται να μετατραπούν σε απέραντα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, ε, κάπου πρέπει να πούμε και ένα ώπα!

Έρευνα: Ιστορίες του νερού και των ανθρώπων.

Μία κατάδυση στην κοινωνική και πολιτιστική ιστορία του θεσσαλικού κάμπου, στις διαδρομές του νερού, στις περιφράξεις του και στις πολιτικές διαμεσολαβήσεις δεκαετιών.

Ξεσηκωμός για τα βουνά του Ασπροπόταμου!

Ένα μοναδικό οικοσύστημα, αυτό του ευρύτερου άνω ρου του Αχελώου, το οποίο μέχρι σήμερα έχει δεχθεί περιορισμένες ανθρωπογενείς παρεμβάσεις απειλείται από τα σχέδια αδειοδότησης πέντε αιολικών εργοστασίων. Μία επιστολή του Αποστόλη Καλτσή.

Διπολική διαταραχή και μπαταρίες λιθίου – το αδιέξοδο των Ελλήνων ασθενών.

Αναδημοσίευση της έρευνας του NEWS 24/7 για την έλλειψη φαρμάκων λιθίου και την παγκόσμια βιομηχανία ηλεκτρικών αυτοκινήτων και μπαταριών. Των Κώστα Κουκουμάκα και Θοδωρή Νικολάου.

Το πάρκο που παύει τη λύπη, κινδυνεύει.

Τα σχέδια ανάπλασης του Παυσιλύπου, το πόσο συμπεριληπτικά (δεν) είναι για τους χρήστες του και τις ανάγκες της πόλης, και μία μυστήρια διαδικασία που ακολουθήθηκε από την δημοτική αρχή.

Στην Νιάλα οι επενδυτές έχασαν. Και η αστυνομία σέρνει σε δίκες αυτούς που αγωνίστηκαν γι’ αυτό.

Η ακύρωση, τον Νοέμβριο του 2021, των αιολικών σχεδιασμών στην καρδιά των Αγράφων, στην Νιάλα και στο Βοϊδολίβαδο, ήταν μία επιτυχία του κινήματος. Άφησε, όμως, κάποιους ανθρώπους που συμμετείχαν σε αυτόν τον αγώνα με εκδικητικές δικαστικές διώξεις.

Στην πλημμυρόπληκτη Θεσσαλία κάνουν λιτανεία για βροχή.

Πάνω στο χώμα του θεσσαλικού κάμπου αποτυπώνεται γλαφυρά το δίπολο των αλλαγών που φέρνει η κλιματική αλλαγή. Και το σχέδιο της ολλανδικής εταιρείας για την περιοχή δεν φαίνεται να έχει τις λύσεις. Αναδημοσίευση μίας έρευνας του insidestory.

Ανταπόκριση από το διήμερο υπεράσπισης της Καζάρμα.

Ένα πυκνό διήμερο, στην καρδιά του οποίου βρισκόταν η κοινωνικοποίηση της ανάγκης υπεράσπισής των Αγράφων από την αιολική βιομηχανία, ήταν αυτό που πέρασε, το σαββατοκύριακο 18 και 19 Μαΐου.

Διήμερη κινητοποίηση για την υπεράσπιση της Καζάρμα.

Διοργανώνεται το σαββατοκύριακο 18 και 19 Μαΐου από την Πρωτοβουλία Αθήνας για την προστασία των Αγράφων, την Επιτροπή Αγώνα Αγραφιωτών και τον Ορειβατικό Σύλλογο Καρδίτσας.

Με μαζικό και μαχητικό αγώνα να μπλοκάρουμε τα σχέδια για την Καζάρμα.

Με οργάνωση και συντονισμό από τα κάτω, να υπερασπιστούμε τα Άγραφα και να μπλοκάρουμε την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Καζάρμα, αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ανοιχτή Συνέλευση, η οποία καλεί στο διήμερο υπεράσπισης στις 18 και 19 Μαΐου.

Καλέσματα στήριξης και συμμετοχής στο διήμερο κινητοποιήσεων για την υπεράσπιση της Καζάρμα.

Μία σειρά καλεσμάτων στήριξης και συμμετοχής στο διήμερο κινητοποιήσεων για την υπεράσπιση της Καζάρμα έχουν εκδοθεί τις τελευταίες ημέρες από συλλογικότητες, πρωτοβουλίες, πολιτιστικούς και ορειβατικούς συλλόγους.

Πως κατασκευάζεται ένα (συνδεδεμένο) «πράσινο νησί».

Ξεκινώντας, ενοχοποιείς τους νησιώτες λέγοντας ότι επιβαρύνουν το κοινωνικό σύνολο» επειδή οι πετρελαϊκές μονάδες στοιχίζουν πολύ και πληρώνονται από όλη την κοινωνία μέσω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ). Άρθρο της Βάννας Σφακιανάκη.