Στην Νιάλα οι επενδυτές έχασαν. Και η αστυνομία σέρνει σε δίκες αυτούς που αγωνίστηκαν γι’ αυτό.

Επικαιρότητα

Φωτό / Ιούλιος 2020, πανελλαδική πορεία για την υπεράσπιση της Νιάλας και του Βοϊδολίβαδου.

Η αρχική δικογραφία σχηματίστηκε για τρεις κατοίκους των Βραγγιανών και αφορούσε ένα περιστατικό που έγινε την άνοιξη του 2019, όταν η εταιρεία προσπάθησε να εγκαταστήσει έναν ανεμομετρικό ιστό στην Νιάλα στο πλαίσιο του αιολικού εργοστασίου που σχεδίαζε στην περιοχή. Σε ένα παλαιότερο φύλλο των Εραστών των Αγράφων οι ίδιοι οι κάτοικοι διηγήθηκαν τα γεγονότα εκείνης της ημέρας, όταν ένα πρωινό από το χωριό είδαν ένα ελικόπτερο να μεταφέρει υλικά για την εγκατάσταση του ιστού. Ανέβηκαν στο σημείο να διαμαρτυρηθούν και να τραβήξουν φωτογραφίες, αντιλήφθηκαν να έχουν γίνει ζημιές έξω από το μαντρί του τσέλιγκα Κ. Χαλιμούρδα που βρίσκεται στην περιοχή και δέχθηκαν λεκτικούς τραμπουκισμούς από άτομα της εταιρείας, ανάμεσά τους και ο εν υπηρεσία κοινοτάρχης του χωριού ο οποίος δούλευε ως φύλακας σε αυτήν. Τρεις μήνες μετά από εκείνο το περιστατικό έγινε ξαφνική έρευνα στο μαντρί του Κ. Χαλιμούρδα. Το επόμενο διάστημα σχηματίζεται δικογραφία και οι τρεις κάτοικοι που βρέθηκαν εκείνη την μέρα στο βουνό διαμαρτυρόμενοι κατηγορούνται ότι κατέστρεψαν έναν παλαιότερο ανεμομετρικό ιστό και ότι ο ένας από αυτούς απείλησε με καραμπίνα σε εκείνο το περιστατικό τους υπαλλήλους της εταιρείας. “Ισχυρίζονται ότι είχε καραμπίνα στα χέρια του, ενώ υπάρχει βίντεο που δείχνει ότι κρατούσε την γκλίτσα του, όπως πάντα”, μας έλεγε το 2020 ο Φ. Καραμπάς, αντιπρόεδρος τότε του πολιτιστικού συλλόγου των Απανταχού Βραγγιανιτών “Αγ. Ιωάννης ο Θεολόγος”. Ο ίδιος ήταν παρών στα γεγονότα, μαζί με τον πρόεδρο του συλλόγου Δ. Δημητρίου, και ήταν επίσης μεταξύ των κατηγορουμένων. “Εγώ νομίζω ότι αυτό το έκαναν για εκφοβισμό επειδή βλέπουν ότι κάνουμε πράγματα. Αν δουν οτι ξεσηκώνεται ο κόσμος πάλι θα ξαναχτυπήσουν. Εμείς είμαστε όμως καθαροί και δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Αν βλέπουν την γκλίτσα για όπλο πάει να πει ότι φοβούνται. Όταν μας έβλεπαν πάνω φοβόντουσαν, εξαφανιζόντουσαν”, έλεγε τότε ο Δ. Δημητρίου.

Το μαντρί του Κ. Χαλιμούρδα στην θέση Τσαπαλάτι, κάτω από την Πλάκα.

Φτάνοντας στο σήμερα, πριν λίγο καιρό αποστέλλεται στους δύο από τους τρεις κατηγορούμενους απαλλακτικό χαρτί από την εισαγγελία για την υπόθεση καθώς ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας της εταιρείας πήρε πίσω την κατάθεση που είχε δώσει τότε και πάνω στην οποία είχαν κατασκευαστεί οι όποιες κατηγορίες. Έμεινε ωστόσο ο ένας από τους τρεις, ο τσέλιγκας, να κατηγορείται για φθορές σε ανεμομετρικό ιστό καθώς η αστυνομία ισχυρίζεται ότι αυτό προέκυψε από την έρευνα που έγινε τότε στο μαντρί του. Μία έρευνα “μιλημένη” για να κάμψει τις αντιστάσεις, αφού διάφορες άλλες έμμεσες προσεγγίσεις δεν έπιασαν τόπο. Μία δικογραφία που εξ’ αρχής ήταν κατασκευασμένη όπως αποδείχθηκε και από την αναίρεση της κατάθεσης του βασικού μάρτυρα. Μία δικογραφία εξ’ αρχής εκδικητική απέναντι σε ανθρώπους που έκαναν το αυτονόητο, να υπερασπιστούν και να προστατεύσουν τον τόπο τους.

Την Πέμπτη το πρωί, στις 9 π.μ., καλείται συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια από την Ανοιχτή Συνέλευση και το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών.

“Η δίωξη του Αγραφιώτη αγωνιστή εντάσσεται στην επιχείρηση τρομοκράτησης του μεγάλου και μαζικού κινήματος ενάντια στην καταστροφική εγκατάσταση ανεμογεννητριών”, αναφέρει η Ανοιχτή Συνέλευση σε ανακοίνωσή της. “Η τακτική αυτή της τρομοκράτησης και την εξόντωσης, συμπληρώνεται και με τις άλλες δύο δίκες τον Νοέμβριο του 2024 και τον Γενάρη του 2025 ,που προέκυψαν από διώξεις αγωνιστών στις συγκεντρώσεις υπεράσπισης του Τυμπάνου Αργιθέας. Η στοχοποίηση αγωνιστών του κινήματος με «στημένο» κατηγορητήριο δεν δηλώνει πυγμή αλλά τον φόβο του μαύρου μετώπου κυβέρνησης-κράτους-εργολαβιών-πολυεθνικών ενέργειας. Ξέρουν πολύ καλά ότι η εγκατάσταση ανεμογεννητριών είναι ένα ζήτημα που μπορεί να προκαλέσει τεράστιες κοινωνικές εκρήξεις κι ότι οι εκατοντάδες διαδηλωτές των τοπικών κοινωνιών ενάντια στη λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη» μπορούν να γίνουν χιλιάδες στους δρόμους, αμφισβητώντας συνολικά την πολιτική τους, η οποία λεηλατεί τη φύση και τα οικοσυστήματα και στερεί από τις τοπικές κοινωνίες τον ζωτικό τους χώρο”.

Το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών αναφέρει ότι “ο αγώνας κατά της εγκατάστασης των αιολικών στην Νιάλα και το Βοιβολίβαδο μπορεί να τελείωσε δικαιωμένος και νικηφόρος με την ακύρωση των δύο αιολικών και την επικύρωση τους στο ΣτΕ, αποδεικνύοντας και επισήμως, ότι οι εταιρείες δεν είχαν καμία νομιμοποίηση για τα έργα τους από την αρχή. Όμως παραμένουν ακόμα, αρκετοί αγωνιστές υπόδικοι, μετά από μηνύσεις και ενέργειες των εταιρειών, που από την έναρξη του αγώνα προσπάθησαν μάταια να εκφοβίσουν όσους αντιστέκονταν του για την καταστροφή των βουνών”.

Η Νιάλα και το Βοϊδολίβαδο θα έχουν νικήσει όταν θα έχει πάψει οποιαδήποτε δικαστική ομηρία των ανθρώπων που αγωνίστηκαν γι’ αυτά τα βουνά!

Update: Ο Κ. Χαλιμούρδας αθωώθηκε για όλες τις κατηγορίες.