ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΒΑΛΑΩΡΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΥΡΥΤΑΝΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΤΟΥ 2021 / ΦΩΤΟ, ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ.

Βαλαώρα: ακυρώνεται η άδεια για φ/β στους βοσκοτόπους του χωριού.

Επικαιρότητα

Ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα του χωριού.

Το κίνημα των Αγράφων σημειώνει μια ακόμα νίκη. Μετά την ακύρωση εγκατάστασης ανεμογεννητριών στις ψηλές κορφές των Αγράφων, στη Νιάλα και το Βοϊδολίβαδο, η άδεια εγκατάστασης Φ/Β σε 3.200 στρέμματα βοσκότοπους της Βαλαώρας, του μεγαλύτερου κτηνοτροφικού χωριού της Ευρυτανίας, έχει αποσυρθεί από την εταιρεία και είναι παρελθόν, κάτω από την πίεση των ομόθυμων και ομόφωνων αποφάσεων του χωριού, του Δήμου Αγράφων και της Περιφέρειας Στερεάς, μαζί με τις κινηματικές δράσεις, τις δικαστικές προσφυγές και την προβολή που πήρε αυτή η παράλογη απόφαση της ΡΑΕ να ξεριζωθεί το χωριό για δεύτερη φορά (το 1965 μας πήραν τα χωράφια στην κοιλάδα του Αχελώου, για τη δημιουργία της λίμνης Κρεμαστών, τώρα ήθελαν να πάρουν τους βοσκότοπους που απέμειναν σαν μόνο μέσο επιβίωσης των 280 κατοίκων που ζουν από την κτηνοτροφία). Επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά ότι οι αγώνες φέρνουν αποτελέσματα, όταν είναι ενωτικοί, μαζικοί και απέναντι στην μοιρολατρία, την παθητικότητα και στην αναζήτηση επίδοξων «σωτήρων» για ανάθεση των προβλημάτων μας.

Σαν Επιτροπή Αγώνα του χωριού μας, ευχαριστούμε όσους συνέβαλλαν στην προβολή και την ανάδειξη του προβλήματος, τους πολιτικούς που με επίκαιρες ερωτήσεις τους έφεραν το θέμα στη Βουλή, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, έντυπα και ηλεκτρονικά, για τον καταλυτικό τους ρόλο στην προβολή αυτής της παράλογης απόφασης της ΡΑΕ, τους συμπατριώτες μας και φίλους του χωριού μας που βοήθησαν και στήριξαν με κάθε τρόπο και μέσο τον αγώνα μας. Ευχαριστούμε επίσης όσους από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στήριζαν, κοινοποιούσαν και προέβαλαν τον αγώνα μας με σχόλια και επιδοκιμασίες.

Το νικηφόρο αποτέλεσμα θέλουμε να το αφιερώσουμε στη μνήμη του Κώστα Αθανασίου, κτηνοτρόφο και μαχητικό μέλος της Επιτροπής που έφυγε από κοντά μας με το άγχος να μην ζήσει αυτός και η οικογένειά του ένα δεύτερο ξεριζωμό.

Ο αγώνας μας τώρα με περισσότερη εμπειρία και μαχητικότητα, πιο διευρυμένος και μαζικός, στρέφεται ενάντια στην εγκατάσταση περίπου 5.000 στρεμμάτων πλωτών Φ/Β στην επιφάνεια της λίμνης των Κρεμαστών, που ακυρώνει κάθε προοπτική προβολής, ανάπτυξης και αξιοποίησης της λίμνης, προς όφελος των παραλίμνιων χωριών της Ευρυτανίας και της Αιτωλοακαρνανίας.

Από τη δημιουργία της λίμνης Κρεμαστών το 1965, τα παραλίμνια χωριά και η περιοχή των δυτικών Αγράφων γενικότερα, καθώς και τα χωριά του Βάλτου στην απέναντι ακτή της, οραματιζόμαστε την προβολή, την ανάδειξη και την ποικιλόμορφη αξιοποίηση της λίμνης και της ιστορίας που θάφτηκε κάτω από τα νερά της, για τη δημιουργία της οποίας η περιοχή μας πλήρωσε βαρύ τίμημα. Όπως τα χωριά μας που χάθηκαν για πάντα, ο βίαιος ξεριζωμός των κατοίκων τους, οι τοπικοί σεισμοί που ακολούθησαν εξ αιτίας της, ο δεύτερος ξεριζωμός και η μεγάλη φυγή, σα συνέπεια των σεισμών. Όλα αυτά τα χρόνια κάθε πολιτικάντης υπόσχονταν και αναθέρμαινε τις ελπίδες ότι κάτι θα αλλάξει για να ανταποδώσει η δημιουργία της λίμνης, πέρα από την προσφορά της για τις ανάγκες εξηλεκτρισμού της χώρας, και κάτι στους κατοίκους γύρω της, ενώ ταυτόχρονα οι κυβερνήσεις την παρέδιδαν στην ιδιωτική κερδοσκοπία. Τα τελευταία χρόνια άρχισε κάπως και με την βοήθεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, να γίνεται γνωστή και να αποκτά φανατικούς οπαδούς. Τελικά απ’ ότι φαίνεται θα γίνει γνωστή για την καταστροφή της και την αποστροφή που θα δημιουργεί η εικόνα της, αφού σχεδιάζουν να σκεπάσουν την επιφάνεια της με 5.000 στρέμματα πλωτά Φ/Β, ήδη αδειοδοτημένα εδώ και λίγες ημέρες, και ποιος ξέρει πόσα ακόμα από το κερδοσκοπικό παραλήρημα, αν δεν αναπτυχθεί ένα δυνατό κίνημα αποτροπής και ακύρωσης των αδειών που εξέδωσε η ΡΑΕ και μάλιστα στο όνομα της «προστασία του περιβάλλοντος».