Πανευρυτανική κινητοποίηση για την υπεράσπιση των βουνών, των νερών και της κτηνοτροφικής γης.

Επικαιρότητα

Το πρωί της Κυριακής, πρώτης ημέρας του Αυγούστου, πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία του Καρπενησίου πανευρυτανική κινητοποίηση ενάντια στην καταστροφή των βουνών, των νερών και των βοσκοτόπων του νομού από τα επενδυτικά σχέδια της “πράσινης” βιομηχανίας. Η συγκέντρωση διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Κρικελλιωτών Ευρυτάνων “Ο Άγιος Νικόλαος”, την Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του Ευρυτανικού Περιβάλλοντος, πολιτιστικούς συλλόγους (Βραγγιανών, Απεραντίων, Δενδριωτών, Αγράφων, Πρασιάς, Επινιανών, Τροβάτου), τον Ορειβατικό σύλλογο Αγράφων, το Ελληνικό σχολείο Προυσού , τον Πεζοπορικό φυσιοδιφικό σύλλογο Καρπενησίου. Στήριξαν και συμμετείχαν το Συντονιστικό Αγώνα για τα Άγραφα, το συντονιστικό εργατικών συλλόγων και σωματείων του νομού και η Πρωτοβουλία για την προστασία της ορεινής δυτικής Φθιώτιδας.

Τα επενδυτικά σχέδια έχουν τεθεί εδώ και αρκετό καιρό σε κίνηση, με την προσπάθεια αρπαγής 3.500 στρεμμάτων κτηνοτροφικής γης στην Βαλαώρα για να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά, με τις αδειοδοτήσεις μικρών υδροηλεκτρικών φραγμάτων σε ποτάμια και ρέματα της περιοχής, με την έκδοση από το δασαρχείο Καρπενησίου πρωτοκόλλου εγκατάστασης σε εργολάβο για την κατασκευή αιολικού στη θέση Παλιόλακα πάνω από την Άμπλιανη, με τα σχέδια κατασκευής τεσσάρων αιολικών εργοστασίων στην ευρύτερη περιοχή των δήμων Φουρνά και Κτιμένης (για το επόμενο φύλλο της εφημερίδας προετοιμάζουμε ένα αναλυτικό άρθρο) και με τις μπουλντόζες ήδη να οργώνουν τα αλπικά λιβάδια της Σαράνταινας, στη θέση Τύμπανος, στα 1.900 μέτρα.

Το σχετικό κάλεσμα των διοργανωτών ανέφερε:

Κινδυνεύει η Ευρυτανία και τα Άγραφα
Καταστρέφουν τα βουνά,
Δεσμεύουν τα νερά
Ξεριζώνουν κτηνοτρόφους και αγρότες.
Με αφορμή την έναρξη εργασιών για την εγκατάσταση βιομηχανικών αιολικών συστοιχιών, μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών και φωτοβολταϊκών στην Ευρυτανία και στα Άγραφα που είναι η αρχή της καταστροφής των βουνών, της δέσμευσης των νερών και τον ξεριζωμό κτηνοτρόφων και αγροτών παρά τις αρνητικές αποφάσεις θεσμικών φορέων και τις παλλαϊκές διαχρονικές αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, ο Σύλλογος Κρικελλιωτών Ευρυτάνων «Ο Άγιος Νικόλαος», η ΚΙΝΗΣΗ Πολιτών για την προστασία του ευρυτανικού περιβάλλοντος και δεκάδες ευρυτανικοί σύλλογοι, σας καλούμε  στην Πανευρυτανική Κινητοποίηση που θα γίνει την Κυριακή 1η Αυγούστου και ώρα 11:00 π.μ. στο Καρπενήσι στην Κεντρική Πλατεία.
Για να στείλουμε το ηχηρό μήνυμα ότι η εγκληματική καταστροφή του νομού μας ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ. Θα είμαστε όλοι εκεί. Τιμούμε την ιστορία του τόπου μας

Αγωνιζόμαστε στο παρόν. Προστατεύουμε το μέλλον. Θα νικήσουμε!!

Πηγή φωτογραφιών: blog “Ευρυτάνας Ιχνηλάτης”

Πηγή βίντεο: κανάλι youtube, John Boubouris – Evrytania Videos
Πηγή βίντεο: facebook, Gregory Lagios.