Ξεκινάει το οδοιπορικό ενάντια στη λεηλασία των βουνών και της φύσης.

Επικαιρότητα

Αναδημοσίευση από το site odoiporikostavouna.wordpress.com

Στις 21 Αυγούστου ξεκινάει από τον Κιθαιρώνα το Οδοιπορικό ενάντια στη Λεηλασία των Βουνών και της Φύσης. Μέσα σε 15 ημέρες η πεζοπορική ομάδα θα διασχίσει τον κορμό της Στερεάς Ελλάδας, περνώντας από Κιθαιρώνα, Ελικώνα, Κίρφη, Παρνασσό, Γκιώνα, Οίτη, Βαρδούσια, Οξιά, Δ. Ευρυτανία και καταλήγοντας στα Άγραφα. Κατά τη διάρκεια του οδοιπορικού θα καταγράψουμε βήμα με βήμα τις πληγές που η «ανάπτυξη» έχει ανοίξει στα σώματα των βουνών και των ορεινών κοινοτήτων – μία «ανάπτυξη» των ολίγων που υπονομεύει το μέλλον των πολλών, εκμεταλλευόμενη ληστρικά τους κοινούς φυσικούς πόρους και προκαλώντας ανεπανόρθωτες βλάβες στο φυσικό περιβάλλον. Εξορύξεις, μονάδες επεξεργασίας ορυκτών καυσίμων, χιονοδρομικά και σαλέ σε δασικές και αλπικές εκτάσεις, καθώς και η νέα μαζική απειλή των εκατοντάδων ανεμογεννητριών δημιουργούν ένα απόλυτα ζοφερό τοπίο για το μέλλον της ορεινής ζώνης. Παράλληλα θα δρασκελίσουμε κορυφογραμμές και ράχες που απειλούνται άμεσα να έχουν την ίδια τύχη για να φωνάξουμε «όχι» στην καταστροφή τους.

Σε αυτό το εγχείρημα, ωστόσο, δεν πρωταγωνιστούμε εμείς. Τον πρώτο λόγο έχει η άγρια ζωή που θα μας συντροφεύει από τα ύστατα καταφύγιά της και για την οποία φιλοδοξούμε να γίνουμε έστω και για λίγο η φωνή της. Αλλά τον πρώτο λόγο έχουν και οι τοπικές κοινωνίες που αντιστέκονται στην ισοπέδωση των περιοχών τους, που αγωνίζονται εδώ και χρόνια απέναντι σε εταιρείες-κολοσσούς, οι οποίες εξαγοράζουν συνειδήσεις με δήθεν κοινωφελή έργα και απειλούν διαρκώς με νομικές διώξεις όσους δεν δηλώνουν υποταγή. Αυτούς τους πυρήνες αντίστασης θα συναντήσουμε στη διαδρομή μας, από τα Βίλια και τις Ερυθρές, από τη Θήβα, την Ευαγγελίστρια και την Αγία Άννα στον Ελικώνα, από την Οίτη και την Οξιά, από το Καρπενήσι και το Κεράσοβο στην Ευρυτανία μέχρι τη δυναμική εστία αντίστασης των Αγράφων, τα οποία η αιολική βιομηχανία απειλεί να μετατρέψει άμεσα σε κρανίου τόπο.

Όταν η νομοθεσία και οι ρυθμίσεις για την περιβαλλοντική προστασία κουρελιάζονται από τους ίδιους τους κρατικούς φορείς, τον λόγο έχουν όσοι δε μένουν άπραγοι στη λεηλασία της φύσης. Τα βουνά, τα ποτάμια, τα νησιά, η άγρια ζωή δεν είναι απροστάτευτα, θα είμαστε κι εμείς εκεί να τα υπερασπιστούμε για όσο χρειαστεί.

Η Οργανωτική Συνέλευση του Οδοιπορικού ενάντια στη Λεηλασία των Βουνών και της Φύσης

ΥΓ: Η νέα έξαρση εξάπλωσης της COVID στην Ελλάδα φυσικά προβλημάτισε και απασχόλησε ιδιαίτερα τη συνέλευσή μας. Καθώς, ωστόσο, οι εταιρείες δεν πτοούνται στο να επιτελούν το καταστροφικό τους έργο ακόμα κι εν μέσω πανδημίας, όπως είδαμε να συμβαίνει κατά τη διάρκεια του lockdown, έτσι και η υπεράσπιση της φύσης δεν μπορεί να περιμένει την κατάληξη της κρίσης. Προχωρούμε στη δράση μας έχοντας ως κύριο μέλημα την εφαρμογή των κατάλληλων πρακτικών περιορισμού της διασποράς του ιού και προστασίας των ευπαθών ομάδων.