Το νότιο Πήλιο κινδυνεύει!

Επικαιρότητα

Σε δημόσια διαβούλευση, μέχρι στις 10 Αυγούστου, έχουν δοθεί εδώ και λίγες ημέρες οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τρία αιολικά εργοστάσια που σχεδιάζονται από την εταιρεία Green Repower Photovoltaic στο νότιο Πήλιο. Το συγκεκριμένο έργο, το οποίο βρίσκεται στο δεύτερο στάδιο της αδειοδότησής του, έχοντας ήδη λάβει άδεια παραγωγής από την ΡΑΕ, προβλέπει την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις θέσεις “Πετρογούρνα”, “Σταυρός” και “Ψηλή Ράχη”, συνολικής ισχύος 85MW. Και αποτελεί μέρος ενός συνολικού σχεδίου που έχει αρχίσει να ξεδιπλώνεται από το 2017 και θέλει την εγκατάσταση 60 ανεμογεννητριών σε 8 διαφορετικά σημεία του βουνού (Μυριοβρήτης, Βαρβέλι, Προφήτης Ηλίας, Μακρυράχη, Γαλάνη, Λογγάρια, Τισσαίο και Τρίκερι).

Ο νομός Μαγνησίας, κοινωνικά και περιβαλλοντικά υποβαθμισμένος όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και πυρήνας ανάπτυξης αγώνων υπεράσπισης των νερών του Πηλίου και εναντίωσης στον καρκίνο που κερνάει η ΑΓΕΤ με την καύση σκουπιδιών, βρίσκεται μπροστά σε μία νέα πρόκληση. Δεν θα επιχειρηματολογήσουμε παραπάνω για τη μοναδικότητα του Πηλίου και της ανάγκης προστασίας του από τα επενδυτικά σχέδια κάποιων εταιρειών με περίεργα ονόματα και με έδρα την Αθήνα. Η φωτογραφία στην αρχή του άρθρου, η οποία αποτυπώνει το μέρος όπου σχεδιάζεται να τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες, μιλάει από μόνη της. Όπως επίσης λέει πάρα πολλά το κείμενο που αναρτήθηκε (και αναδημοσιεύουμε παρακάτω) στην καινούργια διαδικτυακή σελίδα “Πήλιο καθαρά από αιολικά”, που αποτελεί μία πρώτη προσπάθεια επικοινωνίας, ενημέρωσης και οργάνωσης του αγώνα προστασίας του Πηλίου.

Εμείς εδώ από τα δυτικά της Θεσσαλίας δεσμευόμαστε να είμαστε παρόντες και παρούσες σε αυτόν τον αγώνα, όπως έχουμε κάνει όλα αυτά τα χρόνια και με τις κινητοποιήσεις ενάντια στην καύση σκουπιδιών από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ. Ο αγώνας υπεράσπισης της φύσης δεν μπορεί παρά να είναι συνολικός και να μην κοιτάει διοικητικά όρια νομών και περιφερειών.

Ένα γράμμα στον Βασίλη Μάγγο…

Βασίλη. Σου γράφω, γιατί σε σκότωσαν νωρίς εσένα και γλυτώνεις επεισόδια. Θα σε στεναχωρήσω, αλλά πρέπει να τα μάθεις. Σου στέλνω μια φωτογραφία, για να μπορέσω να σου εξηγήσω τα νέα μας. Αυτή η φωτογραφία, είναι μια μικρογραφία, του τι θα ακολουθήσει στο Πήλιό μας. Είναι η πιο θρασύτατη εικόνα που μπορείς να αντικρίσεις αυτή την στιγμή πάνω στο βουνό. Το βουνό που αγάπησες. Δεν είναι απλά ένας σωρός με παλιοσίδερα που αξιοποίησαν κάποιοι για σηματοδότηση ενός μονοπατιού.

Εδώ λοιπόν, βλέπεις έναν γκρεμισμένο ανεμολογικό ιστό. Περιφραγμένο κιόλας, τρομάρα του. Βρίσκεται πάνω στο Τισαίο, κοντά στο Μαραθιά. Τι είναι ανεμολογικός ιστός; Είναι κάτι 20μετρες κεραίες, που παίρνουν μετρήσεις σχετικά με την καταλληλότητα της τοποθεσίας για ανεμογεννήτριες. Τις τοποθετούν κάποιοι επενδυτές που νοιάζονται για το περιβάλλον και το βουνό μας. Το βλέπεις και στην φωτογραφία πόσο νοιάζονται. Έχουμε χάσει το μέτρημα πόσα χρόνια έχει που γκρεμίστηκε και σαπίζει εδώ πάνω. Ούτε αξιώθηκαν ποτέ να έρθουν να μαζέψουν τα εκτρώματά τους οι αχαΐρευτοι. Μην σου πω ότι στις μελέτες που παρουσιάζουν, μπορεί να εμφανίζουν ότι παίρνουν ακόμα δεδομένα, αν κρίνουμε από το ιστορικό του “περιβαλλοντολόγου” που έκανε την μελέτη. Φαντάσου τι έχει να γίνει με 60 ανεμογεννήτριες ύψους 160 μέτρων μόλις περάσουν τα 15-20 χρόνια ζωής τους. Θέλουν να οργώσουν το Πήλιο και να φυτέψουν μπετά, χάλυβες και ανθρακονήματα Βασίλη. Είναι η νέα “πράσινη” επένδυση των κερδοσκόπων πατριδοκάπηλων. Βλέπεις και ένα ταμπελάκι με ένα πεζοπόρο; Άκου τώρα τι παίζει. Είναι σηματοδότηση για ένα μονοπάτι, Long Pelion Trail το λένε. Ένωσαν υπάρχοντα μονοπάτια δεκαετιών και το παρουσιάζουν σαν κάτι φαντασμαγορικό. Το μόνο που κάνουν, είναι να βιάζονται να γεμίσουν όλο το Πήλιο με ταμπέλες και ταμπελάκια. Ένα τσαπί ή ένα ψαλίδι όμως δεν έπιασαν οι αχρείοι. Τους απασχολεί μόνο η βιτρίνα, τα ταμπελάκια του μέγα χορηγού. Ξέρεις γιατί; Γιατί είναι πολλά τα λεφτά Βασίλη. Πάρα πολλά! Σεβασμός στον πεζοπόρο; Ενώ δόθηκε σε κυκλοφορία, βγαίνεις γεμάτος γρατσουνιές και πρησμένους αστραγάλους. Σεβασμός στην φύση; Έχουν “σταυρώσει” δέντρα και νεαρά δεντράκια, με 2-4 νοβοπανόβιδες το καθένα, για ένα ταμπελάκι! Νοβοπανόβιδες! Πανελλαδική πρωτοτυπία! “Θεσμικό” μονοπάτι χωρίς να τηρείται ούτε η νομοθεσία περί σηματοδότησης των μονοπατιών. Άσε και την μαστίχα που χρησιμοποιούν να τα κολλήσουν στα βράχια. Σε λίγους μήνες τα ταμπελάκια θα έχουν φτάσει στην θάλασσα.

Και ξέρεις γιατί είναι πολλά τα λεφτά Βασίλη; Γιατί τα προσφέρει η σκουπιδοκάφτρα βιομηχανία, που σαν χθες είχαμε κάνει την μεγαλειώδη πορεία μπροστά στην πόρτα της. Αυτή που ευθύνεται για τον βασανισμό σου από τους στρατοφύλακές της. Πιάσανε το Πήλιο μας τώρα για να ξεπλύνουν τις καμινάδες τους. Πετάξανε το βουνό μας μέσα στο “πράσινο” πλυντήριο την ΑΓΕΤLafarge, στο πιο γρήγορο πρόγραμμα και το στύβουν να το ξεχειλώσουν. Βασίλη; Δεν θες να ξέρεις τι θα ζήσουμε. ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΜΕ ΧΟΡΗΓΌ ΚΑΡΚΙΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ, ΠΟΥ ΘΑ ΕΛΙΣΣΕΤΑΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΕΚΤΡΩΜΑΤΑ!!

Μας δουλεύουν ψιλό γαζί φίλε. Κουραστήκαμε. Τρέχουμε και ουρλιάζουμε στα κορφοβούνια σαν μοναχικοί λύκοι, να γλυτώσουμε, μπας και ξεχαστούμε και χαρούμε λίγο. Όπως έκανες και εσύ. Όμως ακόμα και εδώ άρχισαν να μας τσιγκλίζουν. Σε ησυχία δεν μας αφήνουν και δεν αντέχουμε άλλο. Για να επιβιώσουμε πρέπει να αρχίσουμε να δαγκώνουμε…

Σε αφήνω τώρα. Φιλάω αυτό το ευλογημένο βουνό και κατεβαίνω στον δρόμο. Να υπερασπιστούμε την θυσία σου, παρέα με όλα τα αδέρφια σου. Δύο χρόνια κλείνουμε σήμερα. Και ας μην νικήσουμε ποτέ…