Πανελλαδική κινητοποίηση στον Τύμπανο της Αργιθέας.

Επικαιρότητα

Σε πανελλαδική κινητοποίηση στον Τύμπανο της Αργιθέας καλεί την επόμενη Κυριακή, 6 Ιουνίου, η Ανοιχτή συνέλευση ενάντια στην “πράσινη ανάπτυξη” και τα αιολικά στα Άγραφα. Πρόκειται για το σημείο όπου όλο αυτό το χρονικό διάστημα, ακόμα και καταμεσής του χειμώνα, οι εργασίες συνεχίζονται σταθερά, όχι μόνο για την κατασκευή υποσταθμού μέσης τάσης της ΔΕΗ, αλλά όπως έγινε αντιληπτό ύστερα από πρόσφατη αυτοψία/παρέμβαση μελών της συνέλευσης και για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Υπενθυμίζουμε ότι στο διάσελο του προφήτη Ηλία προβλέπεται η κατασκευή του υποσταθμού με τον οποίο θα συνδεθούν διάφορα αιολικά πάρκα της περιοχής (μεταξύ αυτών και της Καράβα, όπου μέσα στον χειμώνα δόθηκαν άδειες εγκατάστασης ανεμομετρικών ιστών), ενώ στη θέση “Αέρας-Αφεντικό” η κατασκευή αιολικού πάρκου με 8 α/γ.

Το ραντεβού της πανελλαδικής κινητοποίησης είναι στις 9.30 στο αθλητικό πάρκο στην είσοδο της πόλης της Καρδίτσας, δίπλα στο γήπεδο. Παρακάτω παραθέτουμε το κείμενο της Ανοιχτής Συνέλευσης:

Για μια μαχητική “επανεκκίνηση” του κινήματος υπεράσπισης των Αγράφων, να μπλοκάρουμε κάθε εργασία.

Οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες εν μέσω πανδημίας και εκμεταλλευόμενες το lockdown και τα μέτρα περιορισμού που ήταν σε ισχύ για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα κάναν χρυσές δουλειές, γεμίζοντας τις τσέπες τους και καταστρέφοντας τη φύση. Οι εργασίες μετατροπής πολλών βουνών σε απέραντα βιομηχανικά τοπία από τσιμέντο και ανεμογεννήτριες όχι μόνο δεν σταμάτησαν αλλά εντάθηκαν. Σε πολλές περιοχές όπου υπήρχαν δυναμικές αντιδράσεις κατοίκων ξεκίνησαν εργασίες καθώς μέσα στην συνθήκη της πανδημίας και των κατασταλτικών μέτρων που εδραιώθηκαν επί τη ευκαιρία ήταν αρκετά πιο δύσκολο για τα κινήματα να ξεδιπλώσουν τη δράση και την αντίστασή τους.

Η περίπτωση των Αγράφων είναι από τις πιο χαρακτηριστικές. Ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα εξαιτίας γραφειοκρατικών προβλημάτων αλλά και λόγω της διογκούμενης κοινωνικής πίεσης και αντίστασης στα σχέδια κράτους και επενδυτών, οι εργασίες ή είχαν σταματήσει ή προχωρούσαν ελάχιστα, εν μέσω του λοκ ντάουν και μέχρι σήμερα προχωράνε με πολύ γρήγορα βήματα. Η περιοχή όπου σχεδιάζεται να εγκατασταθεί ο υποσταθμός στον «Τύμπανο» -που παίζει κεντρικό ρόλο στον σχεδιασμό για μετατροπή της περιοχής σε βιομηχανική ζώνη από ανεμογεννήτριες- έχει μετατραπεί σε πραγματικό εργοτάξιο. Όλο το βουνό έχει φαγωθεί, δεκάδες μηχανήματα καθημερινά το λεηλατούν. Σεκιούριτι φυλάνε τις εγκαταστάσεις και κάμερες εποπτεύουν τις χρυσές δουλειές των επενδυτών. Λίγο πιο κάτω έχουν γίνει τα πρώτα βήματα ώστε να προετοιμαστεί πιθανώς η βάση για ανεμογεννήτρια. Μετά τις πρόσφατες παρεμβάσεις της συνέλευσης στην περιοχή αντιληφθήκαμε το μέγεθος της καταστροφής που έχει γίνει. Μιας καταστροφής που προεικονίζει τις θλιβερές εικόνες που θα αντικρίσουμε όλοι αν δεν αντισταθούμε για να αποτρέψουμε το σχεδιαζόμενο έγκλημα.

Η πανδημία χρησιμοποιήθηκε ως ευκαιρία από το κράτος και τους επενδυτές. Τα κέρδη μεγιστοποιήθηκαν. Οι εργασίες προχωρούσαν χωρίς να βρίσκονται αντιμέτωπες με τις κοινωνικές αντιστάσεις. Τα αντι-περιβαλλοντικά νομοσχέδια δημιουργούσαν το νομοθετικό περιβάλλον για ακόμα πιο ακραία λεηλασία της φύσης. Ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο οι επενδυτές μπορούν να ξεπεράσουν οποιοδήποτε κόλλημα. Την ίδια στιγμή που ο κόσμος πέθαινε στις εντατικές και δεν υπήρχε κανένα πραγματικό μέτρο υγειονομικής προστασίας, τα κατασταλτικά μέτρα διαδεχόντουσαν το ένα το άλλο. Την ίδια στιγμή που το κράτος χτυπούσε οποιαδήποτε κινητοποίηση, που απαγόρευε την μετακίνηση και επέβαλλε πρόστιμα, οι επενδυτές συνέχιζαν τις εργασίες τους ανενόχλητοι. Ακόμα και οι πλημμύρες και οι γιγαντιαίες καταστροφές στην περιοχή δεν τους σταμάτησαν. Την ίδια στιγμή που στις δίπλα περιοχές ο κόσμος δεν είχε σπίτι να μείνει, δρόμο για να βαδίζει, που ήταν αποκλεισμένος για μέρες χωρίς καμία βοήθεια, τα συνεργεία των επενδυτών συνέχιζαν να σκάβουν το βουνό.

Το τελευταίο διάστημα και μέσα από την κρατική διαχείριση της πανδημίας φάνηκαν για ακόμα μια φορά με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο οι προτεραιότητες κράτους-επενδυτών. Οι ζωές μας και ο φυσικός κόσμος δεν έχουν καμία αξία μπροστά στα κέρδη τους. Οι τελευταίες αυταπάτες περί θεσμικής επίλυσης του ζητήματος καταρρίφθηκαν. Μόνο βασισμένοι στις δικές μας δυνάμεις και στους αγώνες μας μπορούμε να βάλουμε φραγμό στους σχεδιασμούς τους.Έπειτα από ένα αρκετά μεγάλο διάστημα απουσίας μαζικής και δυναμικής κινητοποίησης στο βουνό εξαιτίας και αντικειμενικών παραγόντων αλλά και λόγω δικής μας αδράνειας και αδυναμιών, ήρθε η ώρα να επανεκκινήσουμε μαζικά και μαχητικά των αγώνα για την υπεράσπιση των Αγράφων. Οφείλουμε να αντιληφθούμε την κρισιμότητα της συγκυρίας και με τη δράση μας να βάλουμε φραγμό στα σχέδιά τους.

Καλούμε κάθε κάτοικο της Καρδίτσας και των Αγραφιώτικων χωριών, κάθε αγωνιστή και συλλογικότητα που το προηγούμενο διάστημα έδωσε μαζί τον αγώνα ενάντιά στη λεηλασία της φύσης να συμμετέχει στην κινητοποίηση στον «Τύμπανο» στις 6 Ιουνίου. Με την ελπίδα αυτή η συνάντηση να αποτελέσει την αφορμή για την συνέχεια και την όξυνση του αγώνα μας για το μπλοκάρισμα των εργασιών και το σταμάτημα των σχεδίων για λεηλασία και καταστροφή των Αγράφων.

Μαζικός, μαχητικός και ανυποχώρητος αγώνας για ζωή, υγεία, γη και ελευθερία. Ελεύθερα βουνά χωρίς αιολικά. Κάτω τα χέρια από τα Άγραφα.

* Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το άρθρο είναι από την παρέμβαση της Ανοιχτής Συνέλευσης στα μέσα Μάη στον Τύμπανο.