ΦΩΤΟ, ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΦΡΑΓΜΟ ΣΤΟΝ ΤΥΜΠΑΝΟ. ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ΑΣΦΑΛΙΤΗΣ ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΕΙ ΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ.

Ο επιθεωρητής Κλουζώ στην Καρδίτσα.

Επικαιρότητα

Η κακοστημένη δικογραφία αφορά τα γεγονότα της πανελλαδικής διαδήλωσης στις 6 Ιουνίου στον Τύμπανο, την απαγόρευση της πορείας προς το εργοτάξιο του αιολικού έργου και την επιχείρηση διάλυσής της με χρήση δακρυγόνων.


Το 1962 ο ηθοποιός Πήτερ Σέλερς ερμηνεύει τον επιθεωρητή Κλουζώ στην πρώτη ταινία του Ροζ Πάνθηρα που σεναριογραφεί και σκηνοθετεί ο Μπλέικ Έντουαρντς. Ο επιθεωρητής Κλουζώ είναι ένας τηλεοπτικός χαρακτήρας ο οποίος θεωρεί τον εαυτό του αστυνομική διάνοια, αλά Σέρλοκ Χόλμς και Ηρακλή Πουαρό. Αν και οι συνεχείς γκάφες είναι αυτές που τον χαρακτηρίζουν, η αφέλεια και η αυτοπεποίθηση του τον αφήνουν να πιστεύει ότι κάποια στιγμή θα κερδίσει την πολυπόθητη προαγωγή.

Όταν σαν παιδιά αγαπούσαμε αυτήν την παιδική σειρά μαζί με το μινιμαλιστικό τζαζ σάουντρακ του Χένρι Μαντσίνι, δεν φανταζόμασταν ότι στην ενήλικη ζωή μας θα βρισκόμασταν μπροστά σε κακέκτυπα του γκαφατζή επιθεωρητή που τριγυρνούν στα γραφεία της αστυνομικής διεύθυνσης της Καρδίτσας. Μόνο που τώρα δεν μιλάμε απλά για ένα τηλεοπτικό σενάριο αλλά για ένα κακοστημένο αστυνομικό σενάριο κατασκευής ενόχων αντλώντας μέσα από όλο αυτό το πλήθος ανθρώπων που υπερασπίζεται τα βουνά και τα νερά των Αγράφων, τη φύση.

Η κακοστημένη δικογραφία αφορά τα γεγονότα της πανελλαδικής διαδήλωσης στις 6 Ιουνίου στον Τύμπανο, την απαγόρευση της πορείας προς το εργοτάξιο του αιολικού έργου και την επιχείρηση διάλυσής της με χρήση δακρυγόνων. Άνθρωποι που βρέθηκαν να ελέγχονται τυχαία σε αστυνομικό μπλόκο μετά το τέλος της διαδήλωσης και αφέθηκαν φυσικά να συνεχίσουν τον δρόμο τους καθώς δεν υπήρχε τίποτα επιλήψιμο, 18 ημέρες μετά «αναγνωρίζονται» σε συμπληρωματικές καταθέσεις αστυνομικών ότι επιτέθηκαν στον αστυνομικό φραγμό. Μόνο τους παράπτωμα ότι η αστυνομία, χάρη στον τυχαίο έλεγχο, είχε τα στοιχεία τους και μπορούσε να τους «τυλίξει» σε μία δικογραφία. Άνθρωποι εμφανίζονται στις αστυνομικές καταθέσεις με διαφορετικού χρώματος και είδους ρούχα ώστε να ταυτοποιούνται με άτομα που φαίνονται σε βίντεο από το σημείο του αστυνομικού φραγμού. Τουλάχιστον δύο άνθρωποι οι οποίοι δεν βρίσκονταν καν στη διαδήλωση και στον Τύμπανο εκείνη την ημέρα συμπεριλαμβάνονται επίσης στην δικογραφία. Αυτό που έχει, ωστόσο, αρκετό ενδιαφέρον είναι η διαδικασία που επέλεξε η ασφάλεια προκειμένου να παρουσιάσει τα βίντεο μέσω των οποίων ταυτοποιούνται τα 15 άτομα που συμπεριλαμβάνονται στην δικογραφία. Φτιάχνοντας ένα ψεύτικο προφίλ στο facebook, ανεβάζει τα τρία επίμαχα βίντεο σε μορφή σχολίων σε ενημερωτική ανάρτηση για τη διαδήλωση που ανέβηκε στο facebook της Ανοιχτής Συνέλευσης Ενάντια στην Πράσινη Ανάπτυξη και τα Αιολικά στα Άγραφα. Το ερώτημα λοιπόν είναι για ποιον λόγο η αστυνομία παρουσιάζει τα βίντεο, που καταφανώς αυτή έχει τραβήξει, ως βίντεο ενός ανώνυμου κ ψεύτικου προφίλ του facebook; Για ποιον λόγο το αστυνομικό υλικό πρέπει να εμφανιστεί ως υλικό κάποιου άλλου; Ενώ όσοι και όσες ήμασταν εκεί βλέπαμε από την αρχή της διαδήλωσης ότι καταγραφόμασταν με φωτογραφικές μηχανές και κάμερες, για ποιον λόγο η αστυνομία αρνείται ότι έχει καταγράψει τη διαδήλωση; Φανταζόμαστε ότι δεν ντρέπεται γι’ αυτά που κάνει. Γιατί εάν ντρεπόταν, έστω και λίγο, ούτε θα προστάτευε τους εργολάβους που καταστρέφουν τα βουνά, ούτε θα έστηνε δικογραφίες με τόσες παραποιήσεις. Να φανταστούμε ίσως και ότι η «αντικειμενικότητα» που προσπαθεί να προσδώσει σε αυτό το υλικό, παρουσιάζοντάς το ως τραβηγμένο από διαδηλωτές, είναι μία έμμεση παραδοχή της απουσίας οποιασδήποτε «αντικειμενικότητας» από τις μεθόδους που αυτή χρησιμοποιεί;

Στοχευμένες διώξεις

Η επανειλημμένη δίωξη ενός συγκεκριμένου ανθρώπου του κινήματος, του Θωμά Μούστου, απαντάει στο ερώτημα όσων εξακολουθούν να παραμένουν δύσπιστοι, για το αν η τοπική αστυνομία στοχοποιεί ανθρώπους. «Επιλέγω να τοποθετηθώ -και- προσωπικά αφενός γιατί είναι η δεύτερη φορά που βρίσκομαι κατηγορούμενος για κινητοποίηση που συμμετείχα στο πλαίσιο του ευρύτερου κινήματος υπεράσπισης των Αγράφων από την καταστροφική «πράσινη» ανάπτυξη που λεηλατεί τη φύση και την κοινωνία για να γιγαντώνονται τα κέρδη των επενδυτών και αφετέρου γιατί υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία στις δικογραφίες που καταδεικνύουν ξεκάθαρα τον φρονηματικό χαρακτήρα της δίωξης αλλά και την πιθανότητα νέας αναβαθμισμένης δίωξης στο μέλλον», γράφει ο Θωμάς σε κείμενο που δημοσιοποίησε στα τέλη του Ιούλη. «Είναι γνωστός στον κόσμο του αγώνα ο τρόπος που κινούνται οι διωκτικές αρχές με στόχο να τρομοκρατήσουν και να εξοντώσουν όσους αγωνίζονται. Υπάρχει μια εμμονική επιχείρηση στοχοποίησης και ποινικοποίησης της πολιτικής και κοινωνικής μου δράσης από τους αστυνομικούς μηχανισμούς. Ιδιαίτερα σε μια μικρή πόλη όπως η Καρδίτσα είναι έκδηλες οι προσπάθειες στοχοποίησης αγωνιστών με συκοφαντίες από την ασφάλεια ή με ερωτήσεις σε άλλα άτομα που έμμεσα τους φωτογραφίζουν.

[…] Άλλωστε, το γεγονός της βιομηχανίας διώξεων δεν είναι πρωτοφανές καθώς σε μια σειρά από περιοχές κάτοικοι σέρνονται ή έχουν συρθεί στα δικαστήρια με χαλκευμένες κατηγορίες, με ψεύτικα αδικήματα, με κατασκευασμένες σκευωρίες με μόνο κριτήριο τη συμμετοχή τους στους αγώνες.

Οι πρώτες 4 διώξεις αφορούν τη μαζική κινητοποίηση την ημέρα που συνεδρίαζε η οικονομική επιτροπή που θα επικύρωνε τη δημοπρασία δημοτικών δασικών εκτάσεων στους επενδυτές. Εκεί, κάτοικοι της Καρδίτσας, των Αγραφιώτικων χωριών αλλά και κόσμος από άλλες περιοχές ήρθαν αντιμέτωποι με τις δυνάμεις των ΜΑΤ οι οποίες επιτέθηκαν στον κόσμο με ξύλο και χημικά μπροστά στο δημαρχείο, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες, γεγονός πρωτόγνωρο για την Καρδίτσα.

Η δεύτερη δίωξη μου, η οποία αφορά την κινητοποίηση στον Τύμπανο, βασίζεται –και αυτή– σε καταθέσεις αστυνομικών, σύμφωνα με τις οποίες, δήθεν αναγνωρίζομαι να επιτίθεμαι στον αστυνομικό φραγμό. Η «αναγνώριση» προχωράει βέβαια ένα βήμα παραπάνω καθώς «αναγνωρίζεται» (από πού άραγε;) για να στοχοποιηθεί και η πολιτική συλλογικότητα στην οποία συμμετέχω στην Πάτρα. Γνωρίζοντας πως δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα άλλο πέρα από τρομοκρατία και φτώχεια προχωράνε σε μεθοδεύσεις χουντικής εμπνεύσεως. Ενδεικτικό των διαθέσεων και των μηχανορραφιών που υφαίνονται στην ασφάλεια είναι ότι έχουν προχωρήσει στη δημιουργία ενός καταφανώς ψεύτικου προφίλ στο Facebook. Κατασκευάζουν προφίλ και «πειστήρια» με αποκλειστικό στόχο να τα συνδέσουν με αγωνιστές ώστε να υποστηρίξουν το κατηγορητήριό τους. Για ποιον λόγο όμως η ασφάλεια της Καρδίτσας αποκρύπτει ότι η δικογραφία έχει στηθεί με βίντεο που έχουν κατασκευαστεί εξολοκλήρου από τους ίδιους, αλλά προσπαθεί να τα χρεώσει μέσω ψεύτικου λογαριασμού στο facebook;

[…] Οι μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται εδώ και πάνω από δύο χρόνια τόσο στο βουνό όσο και στην πόλη της Καρδίτσας δείχνουν το δρόμο και έχουν καταφέρει σε ένα βαθμό να αναχαιτίσουν την επέλαση της ανάπτυξης στα Αγραφιώτικα βουνά και να ευαισθητοποιήσουν ένα αρκετά πλατύ κομμάτι κόσμου πάνω στο ζήτημα της λεηλασίας της φύσης. Με οργάνωση και πείσμα να δώσουμε κάθε μάχη υπεράσπισης του φυσικού κόσμου από το κράτος και τους επενδυτές», καταλήγει.

Η δικογραφία

Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί αφορά το πλημελληματικό αδίκημα της βίας κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων. Τα 15 άτομα που συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν κλήθηκαν, αρχικά ως ύποπτοι και όχι ως κατηγορούμενοι, για ανωμοτί καταθέσεις. Συνήθως αυτή η διαδικασία καταλήγει στην απαγγελία κατηγοριών, αυτό συνέβη και στην περίπτωση της δικογραφίας για τα γεγονότα αποκλεισμού του δημαρχείου τον Αύγουστο του 2019. Οπότε αναμένουμε δικαστικές εξελίξεις πάνω στο θέμα, χωρίς να αποκλείεται και η πιθανότητα εμπλουτισμού του κατηγορητηρίου.

Ο αγώνας προκαλεί άγχος

Το γεγονός ότι ένα διευρυμένο νεολαιίστικο κομμάτι της πόλης συμμετέχει ενεργά στον αγώνα υπεράσπισης των Αγράφων, ο πανελλαδικός χαρακτήρας αυτού του αγώνα αλλά και οι λεπτές ισορροπίες που απαιτούν οι μπίζνες κάποιων εκατομμυρίων ευρώ που στήνονται πάνω στις ράχες των βουνών, προκαλεί αναπόφευκτα άγχος στους τοπικούς αστυνομικούς επιθεωρητές. Άγχος το οποίο εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους: δικογραφίες που στήνονται σε ανύποπτους (όπως αυτή για τα γεγονότα στο δημαρχείο τον Αύγουστο του 2019) ή σε υποψιασμένους χρόνους (όπως αυτή που αναφερόμαστε παραπάνω, μία εβδομάδα πριν τη νέα πανελλαδική διαδήλωση που προγραμματιζόταν). Αιτήματα στο facebook για την ταυτοποίηση των διαχειριστών κινηματικών λογαριασμών της πόλης. Μαζικό φακέλωμα ανθρώπων, όπως 50 οργανωμένων φιλάθλων της Αναγέννησης που πήγαιναν με λεωφορείο να παρακολουθήσουν αγώνα της ομάδας στην Πιερία (όπως κυνικά τους δηλώθηκε στην αστυνομική διεύθυνση, «απλά, τα αποτυπώματά σας θέλαμε»). Φήμες, για επεισόδια και καταστροφές, όπως εκείνες που προηγήθηκαν της μεγάλης πανελλαδικής διαδήλωσης στην πόλη τον Οκτώβριο του 2019. «Διερευνητικά» τηλεφωνήματα σε ανθρώπους στο βουνό πριν από κάθε κινητοποίηση. «Φιλικές κουβέντες» με αγωνιζόμενους ανθρώπους έξω από τα σπίτια τους ή στο τμήμα. Και χρήση βίας όπως πρόσφατα στον σταθμό του τρένου όπου είχαν στήσει καρτέρι περιμένοντας μάταια Αθηναίους ενόψει της πρώτης πανελλαδικής διαδήλωσης στον Τύμπανο. Και αποφάσισαν να ξεδώσουν σε επιβάτες που αναγνώρισαν από τη συμμετοχή τους στα δρώμενα της πόλης και των Αγράφων.