Ο αγώνας υπεράσπισης των Αγράφων είναι αναγκαίος!

Επικαιρότητα

Οι αγώνες που γίνονται σε κοινωνικές μικροκλίμακες, είτε αυτές αφορούν μια γειτονιά σε μια πρωτεύουσα, είτε αφορούν μικρές τοπικές κοινωνίες (όπως αυτή της Καρδίτσας), έχουν την αναπόφευκτη έκθεσή τους. Όταν αυτοί οι αγώνες μεγαλώνουν λίγο-λίγο, αποκτούν πολυμορφία, συμπεριλαμβάνουν στους κόλπους τους και την άμεση δράση και τίθενται στο επίκεντρο πανελλαδικά, αυτή η έκθεση αναπόφευκτα αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Οι αγώνες στις τοπικές κοινωνίες δεν είναι απρόσωποι. Και αυτή ακριβώς είναι η δύναμή τους. Γιατί απέναντι στην ανωνυμία ενός πολύ καλού κειμένου ή μίας καλοστημένης αφίσας, η επωνυμία του καφενείου, του σχολείου, της δουλειάς, του γείτονα, του συγχωριανού ή του κοντοχωριανού, η διαδρομή που κουβαλάει ο καθένας και η καθεμιά πίσω τους, είναι αυτά που διεμβολίζουν οποιεσδήποτε θεωρίες συνωμοσίας ή τρομολαγνείας, κάνουν ακόμα και τις διαφωνίες πιο σταράτες.

Στην υπόθεση των Αγράφων είναι πολλοί αυτοί οι άνθρωποι που έχουν εκτεθεί. Σε διαφορετικές στιγμές του αγώνα ο καθένας και η καθεμιά. Μία από αυτές ήταν και η προσπάθεια κάποιων εκατοντάδων ανθρώπων τον Αύγουστο που μας πέρασε, αρχικά να ακυρώσουν τη δημοπράτηση δασικών εκτάσεων στους αιολικούς επενδυτές, και όταν αυτό δεν το κατάφεραν, σε δεύτερη φάση, να σαμποτάρουν την έγκριση της δημοπράτησης από την οικονομική επιτροπή του Δήμου της Καρδίτσας. Εκείνο το μεσημέρι, λοιπόν, της 22ας Αυγούστου 2019, το κίνημα πέτυχε, αποκλείοντας το δημαρχείο και παραμένοντας στη θέση του παρά την επίθεση της αστυνομίας, να μην μπουν κάποιοι σύμβουλοι στην αίθουσα, να μη γίνει η συνεδρίαση και να μην έχει επικυρωθεί η δημοπρασία μέχρι και σήμερα.

Εκείνη η μέρα για εμάς ήταν επιτυχημένη και χαμογελάσαμε. Για τις τοπικές εξουσίες, όμως, ήταν μία ήττα που δεν θέλουν να τη χωνέψουν. Και λέμε τοπικές εξουσίες (πληθυντικός) γιατί διαφορετικά κλήθηκε να διαχειριστεί αυτή την ήττα η δημοτική αρχή (απελθούσα και νέα) και διαφορετικά η αστυνομία (για να μιλήσουμε για δύο από τις μικροεξουσίες της πόλης). Για την αστυνομία της Καρδίτσας τέθηκε θέμα δημόσιας τάξης. Όχι με την στενή έννοια κάποιου πολύ συγκεκριμένου γεγονότος όσο με έναν γενικό τρόπο. Ότι κάποιοι νεαροί και κάποιες νεαρές, αλλά και κάποιοι όχι και τόσο νεαροί ή νεαρές, είναι ικανοί να οργανωθούν, να μαζευτούν πολλοί και πολλές (και αυτό έχει τη σημασία του) και να βραχυκυκλώσουν την κανονικότητα κάποιων επενδυτικών σχεδίων. Να “παίξουν” σε πανελλαδικό επίπεδο, να τους “συμπαθήσουν” και να συμφωνήσουν μαζί τους κιόλας, να μαζευτούν περισσότεροι και να κάνουν και μια πανελλαδική διαδήλωση στην πόλη. Δύο χρόνια αργότερα να πετύχουν και μία νίκη στην Νιάλα και στο Βοϊδολίβαδο. Και επιπλέον να αποτελούν συνεχώς έναν ασύμμετρο παράγοντα που υπολογίζεται σε κάθε κίνηση που κάνουν οι εργολάβοι στα βουνά. Εάν δεν απειληθούν, αυτοί οι νεαροί και οι νεαρές θα συνεχίσουν να θέτουν ζητήματα.

Ύστερα από διάφορες αναβολές όλον αυτόν τον καιρό λόγω της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων για υγειονομικούς λόγους, την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί εκ νέου το δικαστήριο των τεσσάρων αγωνιστών. Με τις κατασκευασμένες κατηγορίες της “διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων από κοινού”, της “απόπειρας διατάραξης της λειτουργίας υπηρεσίας από κοινού”, της “βία κατά υπαλλήλων από κοινού” και της “φθοράς ξένης ιδιοκτησίας από κοινού”. Μεταξύ των μαρτύρων κατηγορίας είναι και ο τότε δήμαρχος, Αλεξάκος.

Θα είμαστε εκεί. Γιατί ο αγώνας υπεράσπισης των Αγράφων δεν είναι νόμιμος ή παράνομος, αλλά αναγκαίος. Και η πολυμορφία του στηρίζεται στη χρήση όλων των μέσων που μπορούν να βοηθήσουν να φθάσουμε στο μοναδικό αποδεκτό αποτέλεσμα: τη νίκη.

Η ανακοίνωση της Ανοιχτής Συνέλευσης Ενάντια στην Πράσινη Ανάπτυξη και τα Αιολικά στα Άγραφα:

Στις 23 Νοεμβρίου η διεύθυνση περιβαλλοντικής αδειοδότησης του ΥΠΕΝ απέρριψε το αίτημα τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων των δύο αιολικών πάρκων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στα Άγραφα. Πρόκειται για δύο πάρκα ισχύος 40MW και 46MW στους Δήμους Αγράφων, Καρδίτσας και Λίμνης Πλαστήρα των εταιρειών “ΠΟΥΝΕΝΤΗΣ ΑΕΕ” και “ΑΝΕΜΟΔΟΜΙΚΗ ΑΕΕ” θυγατρικών της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Είναι μια θετική εξέλιξη, στη λήψη της οποίας κυρίαρχο ρόλο έχει παίξει ο πολύμορφος αγώνας που διεξάγεται τα τελευταία χρόνια ενάντια στην ‘’πράσινη ανάπτυξη’’ και την πολιτική των ερημώσεων. Ένας αγώνας που επιχειρεί να βάλει φραγμό και να μπλοκάρει κάθε βήμα και κάθε εργασία, σε όλα τα πεδία των μαχών όπου και αν αυτά βρίσκονται ,από τις αίθουσες των δημοτικών συμβουλίων έως στις βουνοκορφές.

Η εν λόγω απόφαση δεν έχει να κάνει με την ευαισθησία του κρατικού μηχανισμού για τα βουνά και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Η εικόνα σε όλη την Ελλάδα, με τις εκατοντάδες αδειοδοτήσεις αιολικών πάρκων, στο σύνολο του ορεινού όγκου της χώρας, δείχνει ακριβώς το αντίθετο. Εδώ και δεκαετίες, κράτος και καπιταλιστές έχουν μετατρέψει τη χώρα σε ένα απέραντο εργοτάξιο «αναπτυξιακών» έργων, επικαλούμενοι την αναγκαιότητα «προστασίας του περιβάλλοντος», που περνάει μέσα από την καταστροφή του…

Η επιβολή της πολιτικής τους γίνεται με όρους ολοκληρωτικής καταστροφής της ζωής και της φύσης . Από την καύση σκουπιδιών μέχρι την επιτηδευμένη αδιαφορία για αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία, όλες οι κατευθυντήριες γραμμές της αστικής πολιτικής συγκλίνουν στην μετατροπή κάθε σπιθαμής γης, θάλασσας και αέρα, σε επενδυτικό φιλέτο με καταστρεπτικές συνέπειες για το περιβάλλον, τον άνθρωπό, τα κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες.

Υπενθυμίζουμε απλά πως τα Άγραφα έχουν χαρακτηριστεί ως περιοχή αιολικής προτεραιότητας, με το «Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Θεσσαλίας 2021- 2025» να αναφέρει χαρακτηριστικά πως «κύριες στρατηγικές επιλογές της Περιφέρειας είναι η ενίσχυση επενδύσεων που αφορούν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας». Συνολικά, περισσότερες από 500 ανεμογεννήτριες σχεδιάζεται να κατατεμαχίσουν τον ορεινό όγκο των Αγράφων, µε τις 72 να έχουν λάβει άδεια εγκατάστασης. Υπενθυμίζουμε επίσης πως στο επίπεδο της ΕΕ έχει συμφωνηθεί μέχρι το 2030 η χώρα να καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες από ΑΠΕ, σε ποσοστό που να ξεπερνά το 31%.

Τώρα, το ενδιαφέρον στρέφεται στις πλαγιές της Καράβας, της ψηλότερης κορυφής των Αγράφων (2184µέτρα), και της ευρύτερης περιοχής, που απειλούνται µε «ξεκοίλιασµα» για την εγκατάσταση αιολικών. Ενδεικτικά, σχεδιάζονται ένας αιολικός σταθµός της ΙΝΤΡΑΚΑΤ µε 4 Α/Γ στην κορυφή Καράβα και, στη νοτιοδυτική της ράχη, ένας της ΤΕΡΝΑ µε 8 Α/Γ στη βόρεια πλαγιά της Καράβας. Πιο βόρεια, οι εργασίες κατασκευής αιολικού σταθμού µε 8 Α/Γ στη θέση «Αέρας – Αφεντικό», στην περιοχή διάσελο Τυµπάνου της ∆ΕΗ Ανανεώσιμές συνεχίζονται αδιάκοπα. Για την κατασκευή του συγκεκριμένου αιολικού σταθμού να θυμίσουμε ότι έγιναν τρεις διακοπές έπειτα από τις καταγγελίες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες που αποτέλεσαν την αφορμή να διαπιστωθούν παραβάσεις, η καταστροφή όμως συνεχίζεται ραγδαία.

Με βάση την αναφερόμενη απόφαση του Υπουργείου περιβάλλοντος, κατά την οποία τα έργα στη Νιάλα και το Βοϊδολίβαδο για τα αιολικά εργοστάσια «παγώνουν», διάφοροι κύκλοι κυρίως θεσμικών δυνάμεων «χτυπούν παλαμάκια». Οι εν λόγω δυνάμεις δεν αξιοποιούν την απόφαση του υπουργείου για τη διεύρυνση και γιγάντωση του αγώνα εναντίον της καταστροφής των Αγράφων, αλλά για την καθήλωσή του σε μια καταστροφική αναμονή και την ένταξή του σε ένα ναρκοθετημένο θεσμικό πλαίσιο. Ο αντιπεριβαλλοντολογικός νόμος Χατζηδάκη αποτελεί εξάλλου πλέον την κατευθυντήρια γραμμή. Η πραγματικότητα έχει δείξει ότι ο περιορισμός του αγώνα στενά σε ένα πλαίσιο αναμονής «θεσμικών αποφάσεων», παροπλίζει τις κοινωνικές αντιστάσεις και τις απονευρώνει. Η εμπιστοσύνη στους θεσμούς -είτε αυτοί έχουν να κάνουν με τη δικαιοσύνη, είτε με την τοπική αυτοδιοίκηση- οδηγούν τον αγώνα σε ένα μονοπάτι ενσωμάτωσης και διαπραγμάτευσης, το οποίο σύντομα θα βγει αδιέξοδο. Με δηλώσεις νομιμοφροσύνης κανένας αγώνας ποτέ δεν βγήκε νικηφόρος. Με το να περιορίζεις τα μέσα και τις μεθόδους που χρησιμοποιείς για να αγωνιστείς σε ένα ατέρμονο νομικό αγώνα απέναντι στο κράτος και τους επενδυτές καταδικάζεις ήδη τα Αγραφιώτικα βουνά στη λεηλασία -πριν ακόμα ανέβει η πρώτη μπουλντόζα.

Το ζήτημα της «πράσινης» ανάπτυξης και του ενεργειακού παροξυσμού δεν αποτελεί μια ανορθογραφία, ένα λάθος διαχείρισης, αλλά δομικό στοιχείο της επανάκαμψης ενός ασθμαίνοντος καπιταλισμού, σε βάρος ανθρώπου και περιβάλλοντος. Το πογκρόμ βίας και διώξεων που έχει εξαπολυθεί εναντίον του μαχητικού κινήματος υπεράσπισης, της γης και της ελευθερίας, με ιδιαίτερη δε βιαιότητα στην περιοχή της Θεσσαλίας, αποτελεί τη μεγαλύτερη απόδειξη πως ο κρατικός μηχανισμός είναι ενοποιημένος στην υπεράσπιση των επενδυτικών σχεδιασμών. Αλήθεια, εφ όσον το υπουργείο περιβάλλοντος «παγώνει» τα έργα σε Νιάλα και Βιοδολίβαδο, το δικαστήριο στις 7 Δεκέμβρη θα καταδικάσει αγωνιστές που διώκονται ακριβώς για αυτή τους την αντίθεση…;;

Δεν μπορούμε να ξέρουμε τις προτεραιότητες των εταιρειών με τις χιλιάδες αδειοδοτήσεις τις συναλλαγές τους με το υπουργείο και τον μεταξύ εταιρειών ανταγωνισμό. Αν για κάτι είμαστε σίγουροι είναι ότι για να είναι νικηφόρος ο αγώνας πρέπει να υπερβεί την αστική νομιμότητα. Αυτή τη νομιμότητα που αυτή τη στιγμή ισοπεδώνει τον Τύμπανο.

Η εμπιστοσύνη στις δικές μας δυνάμεις, στη δύναμη του λαϊκού παράγοντα, η από τα κάτω οργάνωση, ο συντονισμός και η πολύμορφη δράση απέναντι στο κράτος και τους επενδυτές ώστε να καταφέρουμε να μπλοκάρουμε τους εγκληματικούς σχεδιασμούς τους είναι η μόνη ελπιδοφόρα επιλογή. Μια επιλογή που χωράει πολλούς ανθρώπους και αφήνει ανοιχτό το πεδίο να γίνουν ακόμα περισσότεροι στο μέλλον. Να θυμόμαστε ότι ο δρόμος χωράει πολλούς. Τα δημαρχεία, το κοινοβούλιο και οι δικαστικές αίθουσες λίγους.

Και στην περίπτωση των Αγράφων όσες φορές ηττήθηκαν οι επενδυτές και το ντόπιο συνάφι τους ήταν αποτέλεσμα της μαχητικής λαϊκής κινητοποίησης. Οι πλειστηριασμοί στο Δημαρχείο, οι πορείες στον Τύμπανο, το μπλοκάρισμα ανεμοϊστού που προορίζονταν για την Νιάλα ήταν στιγμές αποφασιστικότητας και ανάσες νίκης. Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζουμε. Σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε την τοπική κοινωνία, τους Συλλόγους των χωριών, τα σωματεία και τις συλλογικότητες της πόλης αλλά και το πανελλαδικό δίκτυο αλληλεγγύης να πορευτούμε. Επόμενος σταθμός αποτελεί για μας η δική στις 7 Δεκέμβρη, όπου παραπέμπονται 4 αγωνιστές. Πυκνώνοντας την Αλληλεγγύη να αναδειχθεί ακόμα περισσότερο ο Αγώνας, ώστε τα Άγραφα να μείνουν απάτητα βουνά. Ώστε ο Αγώνας για την κοινωνία, την φύση, την υγεία του Λαού να νικήσει.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΝΟΜΙΜΟΣ ΟΥΤΕ ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ, ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟΣ.

ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΣΤΙΣ 9 πμ

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΗΛΩΣΗ

Ήμουν κι εγώ εκεί !

Ήμουν κι εγώ στο Δημαρχείο Καρδίτσας! Εμείς που υπογράφουμε αυτή τη δημόσια δήλωση, δηλώνουμε ότι: Είμαστε κι εμείς κατηγορούμενοι!

Κατηγορούμαστε μαζί με τους 4 συναγωνιστές μας που δικάζονται στις 7 Δεκέμβρη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καρδίτσας, επειδή διαδήλωναν ενάντια στην καταστροφή και τη λεηλασία των Αγράφων. Κατηγορούμαστε για τον κοινό αγώνα που δίνουμε με τους εκατοντάδες άλλους συμπολίτες μας που βρέθηκαν στο Δημαρχείο της Καρδίτσας στις 22/8/2019, για να διαδηλώσουν ενάντια στη δημοπρασία, που θα διενεργούνταν από την οικονομική επιτροπή του Δήμου, δημόσιων εκτάσεων γης που προορίζονται για την εγκατάσταση πυλώνων υψηλής τάσης μεταφοράς ρεύματος από ανεμογεννήτριες στο κεντρικό δίκτυο. Στηρίζουμε τις δράσεις του κινήματος για την υπεράσπιση της φύσης, των δημόσιων αγαθών, του νερού, του πρασίνου και των δασών που κινδυνεύουν από τις πολυεθνικές εταιρείες ενέργειας και τις εργολαβίες. Στηρίζουμε τις δράσεις που προορίζονται για την προστασία των Αγράφων από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών και κάθε άλλη δραστηριότητα που σκοπό έχει να καταστρέψει τη βιοποικιλότητα και το οικοσύστημά τους.

Η στοχοποίηση αγωνιστών του κινήματος με «στημένο» κατηγορητήριο δεν δηλώνει πυγμή αλλά τον φόβο του μαύρου μετώπου κυβέρνησης-κράτους-εργολαβιών-πολυεθνικών ενέργειας. Ξέρουν πολύ καλά ότι η εγκατάσταση ανεμογεννητριών είναι ένα ζήτημα που μπορεί να προκαλέσει τεράστιες κοινωνικές εκρήξεις κι ότι οι εκατοντάδες διαδηλωτές των τοπικών κοινωνιών ενάντια στη λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη» πολύ σύντομα μπορούν να γίνουν χιλιάδες στους δρόμους, αμφισβητώντας συνολικά την πολιτική τους, η οποία λεηλατεί τη φύση και τα οικοσυστήματα και στερεί από τις τοπικές κοινωνίες τον ζωτικό τους χώρο.

Οι διώξεις του κινήματος είναι το αναγκαίο συμπλήρωμα για τον ενεργειακό παροξυσμό που ετοιμάζουν σε όλα τα βουνά, στα νησιά, σε όλη την Ελλάδα στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης» και της κλιματικής κρίσης. Όλο αυτόν τον καιρό που μεσολάβησε από τον Αύγουστο του ’19, είδαμε μια σειρά από κατασταλτικές ενέργειες να γίνονται σε Βόλο, Τήνο, Εύβοια. Είδαμε τις εργολαβίες να πατάνε πάνω σε καμένη κυριολεκτικά γη στην Εύβοια και σε άλλες περιοχές. Είδαμε το ίδιο να συμβαίνει στον Τύμπανο Αργιθέας, όπου μετά τον «Ιανό» και τις καταστροφικές πλημμύρες το βουνό έχει «ματώσει», αφού σχεδόν έχει ολοκληρωθεί η δημιουργία του υποσταθμού, όπου θα μεταφέρουν το ρεύμα οι ανεμογεννήτριες που θα εγκατασταθούν στην ευρύτερη περιοχή.

Οι διώξεις αυτές αποτελούν την αρχή για όλους τους αγωνιζόμενους σε κάθε κοινωνία που αντιστέκεται σε αυτά τα σχέδια. Ό,τι κι αν κάνουν, δεν μας φοβίζουν! Θα συνεχίσουμε ν’ αγωνιζόμαστε.

Εδώ και τώρα απαιτούμε να σταματήσει κάθε δίωξη σε βάρος όσων υπερασπίζονται τα Άγραφα και τη φύση και καλούμε όλο τον λαό να συμπαραταχθεί σ’ αυτόν τον αγώνα. Δεν μας υποκίνησε κανένας σε οποιαδήποτε πράξη, παρά μόνον η αλληλεγγύη και ο κοινός αγώνας με όλους όσους οργίζονται στο άδικο και αγωνιούν για το μέλλον του τόπου τους!

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ!

ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΠΟΛΛΟΙ, ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΚΑΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!

1. Αλεξάκος Φώτιος, Εκπαιδευτικός 2. Αναστασόπουλος Στέλιος , Βιολόγος 3. Βαϊνάς Παντελής- Εκπαιδευτικός 4. Βαϊνάς Στέλιος-Φοιτητής 5. Βουρκοτιώτη Bάσω 6. Γκαραγκάνης Αναστάσιος, Εκπαιδευτικός 7. Γρίβας Χρήστος 8. Ζουμπουρλής Βασίλειος Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών 9. Ιλιούδης Κώστας 10. Καλογριαννίτη Μαρία, Εκπαιδευτικός 11. Καλταπανίδης Γιάννης, Ελ. Επαγγλεματίας 12. Καμινιώτη Μυρσίνη, Μαθήτρια 13. Καμινιώτης Παναγιώτης , Γεωπόνος 14. Καραμήτρου Ελένη-Εκπαιδευτικός 15. Κατσάρας Θεοδοσης-Δημοσιογράφος 16. Κατσιαμπούρα Γιάννα, επίκ. καθηγήτρια ΠΤΔΕ ΕΚΠΑ 17. Κερασιώτη Γκόλφω 18. Κερασιωτης Νίκος 19. Κολοβός Χαράλαμπος 20. Κολοφωτιάς Νίκος 21. Κοντζιλέλου Βούλα 22. Κουτσιαρίδας Κώστας 23. Κυριακόπουλος Μάνθος, εκπαιδευτικός, μέλος ΔΣ της ΔΟΕ 24. Μητσοπούλου Όλγα-Φιλόλογος 25. Μοσχόπουλος Ορέστης 26. Μουσίμπασιτς Σόνια 27. Μούστου Γαβριέλα-Δασκάλα 28. Μπαλακτσής Ευάγγελος 29. Μπολτσής Αποστόλης 30. Μπουντολος Γιάννης 31. Μπούρας Στέλιος, Οικονομολόγος 32. Ντάλης Δημήτριος Γεωλόγος 33. Ντάλης Βασίλης 34. Παπαθανασίου Εύη , Εκπαιδευτικός 35. Παρασκευά Αναστασία -Δασκάλα 36. Πράντζου Γιάννα, Συνταξιούχος 37. Σβεντζούρης Γεώργιος 38. Σδρόλιας Παναγιώτης, Αυτοκινητιστής 39. Τσιλιάκος Γιώργιος, Τοπογράφος 40. Τσιτσιμπής Γιώργος-Δάσκαλος 41. Γκαραγκάνη Αγγελική 42. Φούκας Θωμάς 43. Ψημμένου Χριστίνα 44. Μαρία Γιαννέλου 45. Βλάχου Κυριακή 46. Τάνης Θεόδωρος Μήτρας 47. Δημητρίου Αθανάσιος 48. Σιαράς Παναγιώτης 49. Σφήκας Δημήτρης 50. Σμυρνιώτη Σύλβια Εργαζόμενη ΟΤΑ 51. Νταμκαρέλος Στέφανος Μαθητής 52. Θοδωρής Μιχάλης Μαθητής 53. Αναστασία Ντόβολου – Ηθοποιός 54. Σωτηρία Ντόβολου – Συνταξιούχος 55. Τατιάνα Hognon – Φοιτήτρια 56. Αλέξης Hognon – Μουσικός 57. Δημήτρης Hognon – Μουσικός 58. Marcel Hognon – Καλλιτέχνης 59. Βάνα Δημητρακάκη – Εργάτρια 60. Κωσταντίνος Λιάκος – Συνταξιούχος 61. Λευτέρης Λιάκος – Εκπαιδευτικός 62. Μαρία Λιάκου – Δικηγόρος 63. Ροδάνθη Γουλοπούλου – Εκπαιδευτικός 64. Δήμητρα Ντόβολου – Εκπαιδευτικός 65. Στέφανος Δημητρακάκης – Εργάτης 66. Νίκη Παΐση – Δικηγόρος 67. Κατσιούλη Αναστασία – Κεραμίστρια 68. Σταμούλης Απόστολος 69. Γιώργος Δημητρακάκης – Άνεργος 70. Βαλεντίνα Λάιου – Ηθοποιός 71. Κώστας Παΐσης – Δικηγόρος 72. Κολοβού Αγορίτσα – Εκπαιδευτικός 73. Ηλίας Ντόβολος – Συνταξιούχος 74. Θεόφιλος Λιάκος – Συνταξιούχος 75. Ελένη Καναλιώτου-Λιάκου – Άνεργη 76. Μάκης Λιάκος – Άνεργος 77. Θανάσης Παΐσης-Φοιτητής 78. Στάυρου Κωνσταντίνα –Άνεργη 79. Μάμαλη Ρίκα 80. Τσουμπάρη Ισμήνη 81. Mούστος Αλέξης-Φοιτητής 82. Aγγελοπούλου Άννα-Δ.Υ 83. Αγγελόπουλος Γιώργος –Συνταξιούχος 84. Ντάλλης Ταξιάρχης 85. Φασούλας Χρήστος 86. Παπαστεργίου Κατερίνα -Φοιτήτρια 87. Λαθήρας Γιάννης-Εκπαιδευτικός 88. Τσόγκας Τέλης, Γεωπόνος 89. Ζαχου Ασπασια, Εκπαιδευτικός 90. Θάνος Μήτρας 91. Μασούρας Χρήστος, συνταξιούχος εκπαιδευτικός 92. Καλαμπόκας Χρήστος 93. Ζωή Λαθήρα, Οδοντιατρος 94. Λιτσιος Γεώργιος, Εκπαιδευτικός 95. Δώρα Μήτρα, Δημοσιογράφος 96. Αμπράζης Αποστόλης, Μηχανικός 97. Φαλιάγκας Ευάγγελος, Προπονητής ποδοσφαίρου-life coaching 98. Δημητρίου Παντελής, σχολικός ψυχολόγος, 99. Αντώνης Μανωλόπουλος 100. Kοντοστέργιος Παναγιώτης ,Καθηγητής 101. Βλάχος Λευτέρης 102. Φαλιάγκας Κωνσταντίνος, Μηχανικός 103. Αυγέρης Κωνσταντίνος 104. Αγγελική Γκότση 105. Ντάλη Μαρία Ιωάννα, φοιτήτρια 106. Ντάλη Κωνσταντίνα, μαθήτρια 107. Ντάλη Ειρήνη μαθήτρια 108. Ντάλης Στέλιος, δάσκαλος 109. Ευγενία Ταξιάρχη, χημικός 110. Σωτηρίου Ελένη, Κοινωνιολόγος. 111. Μήτρας Τάσος 112. Τάκης Βάλας 113. Κωστιάνης Γιώργος, Γεωπόνος 114. Γαρίτου Βιβή 115. Μαγδαληνή Πατρίκη, άνεργη 116. Βασίλης Τσιράκης, συγγραφέας 117. Φαλάρα Αρετή, γιατρός 118. Παπαρίζος Ιάσονας, Πολιτικος Μηχανικός 119. Αντωνίου Θανάσης, ειδικευόμενος γιατρός 120. Θωμάς Μπάγκος 121. Βαΐτσα Μπριάνα 122. Χρήστος Κουτρούλης, Λογιστής 123. Τσουκαλά Ρίτσα, εκπαιδευτικός 124. Βασιλική Κρομμύδα, Μηχανικός χωροταξίας πολεοδομίας και Περιφερειακής ανάπτυξης 125. Στέλλα Κορομπίλια, Κοινωνιολόγος 126. Πετσίνης Αντώνης 127. Ιάσονας Παπαγεωργίου 128. Μπολώτη Παρασκευή 129. Βλάχου Στεφανία, Νομικός 130. Παύλος Ζάχος 131. Κατερίνα Δίπλα 132. Πιπινή Παναγιώτα 133. Λαμπράκης Ηλίας 134. Κατσάρας Γιάννης,γιατρός 135. Αναστασιάδης Τάσος, Δημοσιογράφος, μέλος ΓΣ της ΠΟΕΣΥ 136. Αντάρας Λάμπρος, αρχιτέκτονας 137. Γραβάνη Ινώ – Άρηα, φοιτήτρια 138. Ζερβας Δημήτρης ΕΛΝΣ 139. Κακαγιάννης Νίκος, συνταξιούχος εκπαιδευτικός 140. Κακάλη Κωνσταντία Βιβλιοθηκονόμος 141. Καλλιδώνης Νίκος 142. Κατσιαμπούρα Σούλα 143. Κόρδας Ιωάννης, μάγειρας 144. Μαζαράκη Αγγελική Εκπαιδευτικός 145. Μάλαμα Δέσποινα, συνταξιούχος 146. Μαρούδας Αστέριος, ιδιωτικός υπάλληλος 147. Μπάρμπας Δημήτρης, εκδότης “Θεσσαλίας στους Κοινωνικούς Αγώνες” 148. Παπαδάκης Γιώργος, αρχιτέκτονας 149. Παπαδόπουλος Δημήτρης, μέλος ΔΣ ΕΛΜΕ Λάρισας 150. Παπαευσταθίου Άννα, εκπαιδευτικός 151. Παπαθανασίου Αργύριος, δάσκαλος, μέλος ΣΕΠΕ Μαγνησίας 152. Παραφέστα Σούλα, συνταξιούχος ΔΕΗ 153. Πρεκατές Χρήστος, οφθαλμίατρος 154. Σαββουλίδη Σουλτάνα, ελεύθερη επαγγελματίας 155. Σαιτάνης Γιώργος – ιδιωτικός υπάλληλος 156. Σεβαστίδου Όλγα, εκπαιδευτικός 157. Σιούλας Παναγιώτης, πολιτικός μηχανικός μέλος ΔΣ Σ.Μ.Τ. παρ Θεσσαλίας 158. Σκούφογλου Παναγιώτης 159. Ταλαχούπη Ασημίνα, φοιτήτρια αρχιτεκτονικής 160. Τάχου Εύη, εκπαιδευτικός 161. Τελειώνης Χρήστος, σύμβουλος συστημάτων διαχείρισης 162. Τζαβέλλας Νίκος, δασολόγος 163. Τσολάκης Βασίλειος, ιδιωτικός υπάλληλος 164. Φραγκούλης Γιάννης 165. Φώτη Αικατερίνη, Δικηγόρος 166. Φώτη Αλεξάνδρα, δικηγόρος 167. Χαρισιαδη Ρόζα, μηχανικός 168. Τσάλα Σιλβύ, άνεργη 169. Τσάλας Δημήτρης, συνταξιούχους ΟΤΕ 170. Παπανικολάου Θανάσης, άνεργος ηλεκτρονικός μηχανικός 171. Ρέππα Ντίνα, εκπαιδευτικος, π. δημοτικη συμβουλος Αθηνας 172. Σκορδούλης Κώστας, καθηγητής ΠΤΔΕ ΕΚΠΑ 173. Καββαδάς Διονύσης, εκπαιδευτικός 174. Νάνος Βαγγέλης Γεωπόνος 175. Σιούτης Σπύρος υπάλληλος στη περιφέρεια Ηπείρου 176. Χρυσικού Γιαννούλα εκπαιδευτικός 177. Μπινιωρης Νίκος, μέλος ΓΣ της ΠΟΕ ΟΤΑ 178. Σίλια Γιασλακιώτη 179. Σοφία Λιοδάκη 180. Σμήλιος Ηλίας, δάσκαλος, γ. γραμματέας Ζ΄ Σ.Ε.Π.Ε. Θεσ/νίκης, δημοτ. σύμβουλος Αμπελοκήπων-Μενεμένης 181. Μαρία Μπικάκη, μέλος της ΚΕΔΔΑ-Κίνησης για Ελευθερίες, Δημοκρατικά Δικαιώματα, Αλληλεγγύη 182. Χατζηγιάννης Ιωάννης, μέλος ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων ΕΦΚΑ Μαγνησίας, 183. Μηλιόρδου Ελένη Ιατρείο Αλληλεγγύης ΛΣΑΝ 184. Κωστής Πρεκατές βιβλιοπώλης 185.Βάγια Μπαλτούκα, ψυχολόγος 186. Νίκος Μπαλτούκας, εργαζόμενος στο μετρό 187. Μαρία Χαντζή, φιλόλογος 188. Μάξιμος Μαραπίδης, φοιτητής ΠΘ 189. Βάτσιου Ιωάννα, ειδικευόμενη Αναισθησιολογίας ΠΓΝΛ 190. Ελένη Αντωνίου, φοιτήτρια ΠΘ 191. Αλέξανδρος Σίνος, φοιτητής 192. Παππά Μαρία, φοιτήτρια εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών ΑΠΘ 193. Κων/νος Μαλέκας, Ελεύθερος επαγγελματίας 194. Βαγγέλης Παπαϊωάννου, Γεωπόνος 195. Στέλιος Αλμπάνης, επαγγελματίας οδηγός 196. Μαρία Πολυξένη Τσουκαλά, φοιτήτρια Π.Θ. 197. Μαρία Τανγκίροβα , φοιτήτρια Π.Θ. 198. Βασιλική Κουκλή, φοιτήτρια Καλών Τεχνών 199. Αργυρή Ξανθοπούλου ,φοιτήτρια Ιατρικής 200. Ντότας Ζήσης 201. Τάσος Αφέντης, Μετ/γος Μηχανικός 202. Νίνα Σεφεριαδου, Μετ/γος Μηχανικός 203. Ολυμπία Γαϊτανίδη, Φοιτήτρια Νομικής 204. Βαρβάρα Τραχανά, πανεπιστημιακός 205. Καψούρης Χάρης, καθηγητής 206. Αφέντης Ανδρέας, προπτυχιακός ηλεκτρολόγος μηχανικός 207. Κωνσταντίνα Μουρτζούδη, Εκπαιδευτικός 208. Μαργαρίτα Σταθοπούλου, απόφοιτος ιατρικής 209.Γιώργος Καραντώνης, καθηγητής 210. Λάκης Παπαντώνης, συνταξιούχος 211. Παντελής Μήτσιου ,ηλεκτρολόγος- μηχανικός 212. Ξένια Κουτρουμάνου.

Η ανακοίνωση του Δικτύου Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων:

Το ΔΙΚΤΥΟ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ δηλώνει την αμέριστη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του στους διωκόμενους συναγωνιστές που δικάζονται στις 7 Δεκέμβρη 2021 στην Καρδίτσα γιατί έκαναν το «σφάλμα» να υπερασπιστούν την ακεραιότητα των βουνών μας, όταν η προηγούμενη δημοτική αρχή της Καρδίτσας ήθελε να παραχωρήσει δασικές εκτάσεις προς εκχέρσωση σε εταιρεία αιολικών διενεργώντας δημοπρασία πίσω από κλειστές πόρτες, με την προστασία των ΜΑΤ, εμποδίζοντας την ελεύθερη έκφραση των δημοτών, με αστυνομοκρατία σε όλη την πόλη, με καταστολή με ξύλο και χημικά ενάντια στους κατοίκους.

Και δεν ήταν μόνοι τους οι διωκόμενοι συναγωνιστές εκεί, ήταν και πολλοί άλλοι δημότες της Καρδίτσας αλλά και από άλλα μέρη της χώρας φίλοι των Αγράφων, διεκδικώντας το αναφαίρετο δικαίωμά τους της προστασίας του περιβάλλοντος σύμφωνα με το άρθρο 24 του Συντάγματος και ήμασταν κι εμείς εκεί, όμως η ασφάλεια με μεθόδους που θυμίζουν άλλες εποχές απεύθυναν κατηγορίες μόνον στους συγκεκριμένους σε μια προσπάθεια ποινικοποίησης του αγώνα ενάντια στην εκχώρηση και την καταστροφή του δημόσιου φυσικού περιβάλλοντος των βουνών και των δασών μας σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.

Και στην υπόλοιπη χώρα δεκάδες αγωνιστές του κινήματος για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών από την Εύβοια, την Τήνο, τη Λακωνία, την Κεφαλονιά, κ.α. αντιμετωπίζουν κρατική καταστολή και διώξεις, μάλιστα έφτασαν στο σημείο στους βοσκούς των Αγράφων στην ιστορική Νιάλα να τους απευθύνουν κατηγορία για σύσταση τρομοκρατικής ομάδας γιατί δεν θέλουν να καταστραφούν τα βοσκοτόπια τους με τα αιολικά.Ήδη όμως ο αγώνας όλων μας φέρνει αποτελέσματα και βλέπουμε το υπουργείο να απορρίπτει τελικά τα έργα των αιολικών για τα οποία είχαν γίνει αυτές οι κινητοποιήσεις. Υπάρχουν όμως άλλα δεκάδες που ετοιμάζονται και δεν εφησυχάζουμε.

Ως ΔΙΚΤΥΟ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ στεκόμαστε στο πλευρό των αγωνιστών και απαιτούμε να παύσει κάθε δίωξη. Υπερασπιζόμαστε τις ελευθερίες των ανθρώπων και το δικαίωμα στο να διαδηλώνουν, να αντιστέκονται και να διεκδικούν.

ΔΙΚΤΥΟ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ

Ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Αγραφιωτών και της Πρωτοβουλίας κατοίκων Αθήνας για την προστασία των Αγράφων:

Κανένα βουνό ανυπεράσπιστο, κάνενας υπερασπιστής του, ανυπεράσπιστος

Μέσα σε αυτά τα τριάμισι χρόνια αγώνα για την προστασία των Αγράφων, που πέρασαν με συνεχείς δράσεις, καταγγελίες, δικαστικές προσφυγές και πολλές πεζοπορίες στα βουνά, κυριολεκτικά χιλιάδες άνθρωποι, απ΄ άκρη σε άκρη της χώρας, βίωσαν το μεγαλείο των Αγράφων και συνδέθηκαν με την ιστορία τους, την περασμένη αλλά και την τωρινή.

Η πρόσφατη απόρριψη της τροποποίησης της μελέτης περιβαλλοντικών όρων των εταιριών για την ισοπέδωση βουνοκορφών για την κατασκευή δύο αιολικών βιομηχανικών εγκαταστάσεων στην ιστορική Νιάλα και στο Βοϊδολίβαδο, κατόπιν πολλών κινητοποιήσεων και γραπτά διατυπωμένων αντιρρήσεων χιλιάδων πολιτών, έδειξε ότι μπορούν να υπάρξουν κερδοφόρες μάχες.

Μεταξύ όλων αυτών των κινητοποιήσεων, πολύ σημαντική ήταν και εκείνη στις 22 Αυγούστου του 2019, έξω από το Δημαρχείο της Καρδίτσας. Εκεί, σε μια σκανδαλώδη προσπάθεια, μόλις μια μέρα πριν τη λήξη της θητείας του, ο πρώην Δήμαρχος Καρδίτσας Φ. Αλεξάκος επιχείρησε να περάσει από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου την παραχώρηση εκτάσεών του για την κατασκευή πυλώνων που θα κατέβαζαν το ρεύμα από τις ανεμογεννήτριες –που επρόκειτο να μπουν στη Νιάλα, στο Βοϊδολίβαδο και αλλού– προς το κεντρικό ηλεκτρικό δίκτυο στα πεδινά. Η συγκέντρωση κατοίκων από την Καρδίτσα, τα χωριά των Αγράφων και τις άλλες πόλεις του θεσσαλικού κάμπου χτυπήθηκε από τις δυνάμεις των ΜΑΤ, με ρήψη μάλιστα δακρυγόνων, αλλά ο σκοπός τους τελικά δεν επετεύχθη. Για τα γεγονότα αυτά, απαγγέλθηκαν «κατόπιν εορτής» κατηγορίες σε τέσσερις από τους συμμετέχοντες στη συγκέντρωση.

Αυτές όμως δεν είναι οι μόνες διώξεις. Με απαγγελθείσες κατηγορίες που φτάνουν στους τόπους κατοικίας τους, επιχειρείται το τράβηγμα στα δικαστήρια κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι δεν ξεπουλάνε ούτε τον τόπο ούτε τη συνείδησή τους, καθώς και ανθρώπων που αγωνίζονται για την προστασία των Αγράφων. Καλούμε τις αρμόδιες αρχές να αποσύρουν άμεσα όλες τις διώξεις που έχουν ασκήσει εναντίον εκείνων που είχαν και έχουν ενεργό συμμετοχή σε κινητοποιήσεις κατά της λεηλασίας των Αγράφων. Τους καλούμε να κάνουν το ίδιο και για άλλες, ανάλογες περιπτώσεις (Κεφαλονιά, Τήνος κλπ). Οποιαδήποτε προσπάθεια δίωξης των αγώνων αυτών, απλά ρίχνει περισσότερο λάδι στη φωτιά που ήδη έχει ανάψει.

Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στους τέσσερις αγωνιστές για την προστασία των Αγράφων, οι οποίοι παραπέμπονται σε δίκη στις 7 Δεκέμβρη, στα δικαστήρια της Καρδίτσας, με τέσσερις κατηγορίες πλημμεληματικού χαρακτήρα. [Η κλήση αφορά τα γεγονότα που είχαν διαδραματιστεί στο Δημαρχείο Καρδίτσας τον Αύγουστο του 2019, όπου μπλοκαρίστηκε από πλήθος κόσμου η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, η οποία θα επικύρωνε τη δημοπρασία δασικών τεμαχίων στους επενδυτές. Η συγκεκριμένη δίωξη ξεκίνησε τον Δεκέμβρη του ίδιου χρόνου, όταν οι τέσσερις αγωνιστές κλήθηκαν στην ασφάλεια για εξηγήσεις, έπειτα από την υποτιθέμενη αναγνώρισή τους από αστυνομικούς.]

Κάλεσμα στη συγκέντρωση αλληλεγγύης από τη Συνέλευση για την υπεράσπιση των βουνών:

Ανακοίνωση από το Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας:

Σαν Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας καταδικάζουμε κάθε προσπάθεια τρομοκρατίας και ποινικοποίησης των αγώνων και υπερασπιζόμαστε το Δημοκρατικό δικαίωμα των εργαζομένων και των πολιτών να διαμαρτύρονται και να διαδηλώνουν εναντίων πολιτικών και αποφάσεων που βλάπτουν όχι μόνο τα εργασιακά δικαιώματα και τα κοινωνικά αγαθά αλλά και την καταστροφή της φύσης.

Αυτό το Δημοκρατικό δικαίωμα προσπάθησαν στις 22/08/2019 μα ασκήσουν οι πολίτες της Καρδίτσας διαδηλώνοντας κάτω από το Δημαρχείο για να πιέσουν την οικονομική επιτροπή που συνεδρίαζε να μην επικυρώσει την δημοπρασία δημοτικών δασικών τεμαχίων που προοριζόταν για την εγκατάσταση πυλώνων υψηλής τάσης μεταφοράς ρεύματος από ανεμογεννήτριες στο κεντρικό δίκτυο.Δεν θα επιτρέψουμε και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε σαν Εργατικό Κέντρο μαζί με άλλους φορείς και πολίτες στην λεηλασία και την καταστροφή των όμορφων Αγράφων για να κερδοσκοπήσουν κάποιοι.Είμαστε αλληλέγγυοι και απαιτούμε να σταματήσει κάθε δίωξη εναντίων των 4 αγωνιστών που σύρονται στα δικαστήρια με βαριές κατηγορίες.

Δεν μας φοβίζει η τρομοκρατία, η καταστολή και ποινικοποίηση των αγώνων.Υπερασπιζόμαστε την ελευθερία των ανθρώπων στο δικαίωμα της διαδήλωσης, στο δικαίωμα της διαδήλωσης, στο δικαίωμα της αντίστασης και της διεκδίκησης!

Ο αγώνας για την προστασία των Αγράφων συνεχίζεται.

Κάλεσμα της κατάληψης Ντουγρού από την Λάρισα:

ΟΥΤΕ ΣΤΑ ΑΓΡΑΦΑ, ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΒΟΥΝΑ, ΧΩΡΙΣ ΑΙΟΛΙΚΑ

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους 4 διωκόμενους αγωνιστές στα δικαστήρια Καρδίτσας την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου στις 9:00 π.μ.

Το καλοκαίρι του 2019 ο τότε δήμαρχος Καρδίτσας Φ. Αλεξάκος λίγες ημέρες πριν παραδώσει την θέση του επιδίωξε την δημοπράτηση 38 στρεμμάτων δημοτικής δασικής έκτασης ώστε να εγκατασταθούν υποδομές μεταφοράς ρεύματος των αιολικών βιομηχανιών. Στις 22 Αυγούστου του 2019 το κίνημα για την υπεράσπιση των Αγράφων κατάφερε να παρεμποδίσει την ολοκλήρωση της διαδικασίας με πλήθος κόσμου να αποκλείει την είσοδο του δημαρχείου Καρδίτσας. Όπως είναι σύνηθες ο κρατικός μηχανισμός – διωκτικές αρχές στράφηκαν εναντίον τεσσάρων αγωνιστών με σωρεία αβάσιμων κατηγοριών αποσκοπώντας στον εκφοβισμό όλων όσων αντιστέκονται.
Στις 7/12 θα διεξαχθεί η δίκη της υπόθεσης με μοναδικούς μάρτυρες κατηγορίας μπάτσους και τον πρώην δήμαρχο Φ. Αλεξάκο.

Η θέση μας είναι στο πλάι των διωκόμενων και απέναντι στο κράτος, τους μηχανισμούς του και τους επενδυτές.

Κάλεσμα από την Ταξική Αντεπίθεση-ομάδα αναρχικών και κομμουνιστών (Αθήνα, Θεσσαλονίκη), το Πέλοτο-στο δρόμο για την αναρχία και τον κομμουνισμό (Ξάνθη), την κατάληψη Παλιού Νεκροτομείου (Αλεξανδρούπολη) και την αναρχική ομάδα «Δυσήνιος Ίππος» (Πάτρα).