Να γεμίσουν τα Άγραφα από ζωή, όχι από μηχανήματα!

Επικαιρότητα

Ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Αγραφιωτών

Οι ινδιάνοι λένε πως αυτά που πράττει μια γενιά επηρεάζουν τις επόμενες επτά γενιές. Οι επεμβάσεις που προκαλούνται από τεράστια τεχνικά έργα και βιομηχανικές εγκαταστάσεις όπως είναι τα αιολικά στις βουνοκορφές, έχουν καταστροφικές επιπτώσεις ουσιαστικά για πάντα και θα αποτελούν μετά από κάποιους αιώνες ένα αρχαιολογικό στρώμα καταστροφής…

Κατασκευαστικές εταιρείες και εταιρείες παραγωγής ενέργειας, με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης και με βάση τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. βάλθηκαν να ισοπεδώσουν τις κορυφές των Αγράφων. Να τις γεμίσουν με βιομηχανικές εγκαταστάσεις παραγωγής αιολικής ενέργειας και να αλλοιώσουν ανεπιστρεπτί το γνώριμο και χαρακτηριστικό εδώ και χιλιετηρίδες τοπίο των Αγράφων όπως γίνεται θεατό από τον θεσσαλικό κάμπο. Να ταπεινώσουν τον μοναδικό και εξέχοντα συμβολισμό των Αγράφων ως τόπο αντίστασης, ελευθερίας και άγριας φυσικής ομορφιάς.

Όλα αυτά στο όνομα κάποιας επιστημονικής, τεχνικής και οικονομοτεχνικής «ορθότητας» αλλά κυρίως στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης». Αλήθεια, πόση έπαρση χρειάζεται να έχεις για να ταπεινώσεις τέτοια βουνά; Πόση αμορφωσιά και πόση έλλειψη αυτογνωσίας σε χαρακτηρίζει εάν δεν έχεις λάβει υπόψη σου τον πανάρχαιο θεσσαλικό μύθο του Καινέα και την τιμωρία που υπέστη ή πάλι τον αρχαίο ανατολικό μύθο του Μίδα που ήθελε να γίνεται χρυσάφι ό,τι ακουμπούσε με αποτέλεσμα να μην μπορεί στο τέλος ούτε να φάει ούτε να πιει νερό…

Ποια και πόσο ισχυρά κίνητρα πρέπει να έχεις για να υποστηρίζεις μια τέτοια καταστροφή και μια τόσο σκανδαλώδη από όπου και αν την πιάσεις, διαχείριση του ενεργειακού ζητήματος της χώρας; Μπροστά στα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών όλα τα άλλα είναι ασήμαντα…

Για να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τα κέρδη τους θέλουν να μετατρέψουν τα απάτητα Άγραφα σε βιομηχανική ζώνη, αποσπώντας τους ό,τι πολυτιμότερο έχουν να προσφέρουν στις ερχόμενες γενιές: γη, ελευθερία, καθαρό αέρα, ψυχική ανάταση, καθαρά προϊόντα, ενότητα με τη φύση. Και πάνω απ΄ όλα, ΜΝΗΜΗ. Μνήμη που είναι αναγκαία για να γνωρίζουμε τις ρίζες και την ιστορία μας, για να ανθίσουν νέες κοινωνικές αξίες και πραγματικότητες.

Αξιακά, οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά, κανένα όφελος δεν θα υπάρξει για την ελληνική κοινωνία αλλά και για τις μαρασμένες σήμερα ορεινές τοπικές περιοχές εάν οι βουνοκορφές γεμίσουν ανεμογεννήτριες, εάν οι πλαγιές γεμίσουν φωτοβολταϊκά και δρόμους, εάν τα ποτάμια γεμίσουν ιδιωτικά υδροηλεκτρικά φράγματα.

Εμείς, Αγραφιώτες αλλά και συνοδοιπόροι καμπίσιοι, σας καλούμε να συνταχτείτε ενεργά και ηχηρά στην προστασία των αγραφιωτικών βουνών! Όλα αυτά τα έργα που επιδιώκουν να κάνουν θα επηρεάσουν την κίνηση των νερών, ενώ τα σχεδιαζόμενα υδροηλεκτικά φράγματα θα καταστήσουν ελεγχόμενο το νερό από κάποιες εταιρίες. Ο επερχόμενος πόλεμος στη μικρομεσαία αγροτιά του θεσσαλικού μας κάμπου βρίσκεται μπροστά μας. Ο έλεγχος της τροφής και του νερού πάντα είναι λόγος πολέμου μεταξύ πλούσιων και φτωχών, ακόμα και μεταξύ κρατών…

Αυτό το καλοκαίρι, όχι μόνο δεν θα αφήσουμε ανυπεράσπιστα τα αγαπημένα μας βουνά αλλά φιλοδοξούμε να ζωντανέψουν όσο ποτέ άλλοτε τα τελευταία χρόνια. Μετά μάλιστα και από την καραντίνα που επιβλήθηκε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, τα βουνά μας αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη αξία για μια όχι μαζική αλλά αποκεντρωμένη παραθέριση.

Σκοπός μας είναι φέτος το καλοκαίρι τα Άγραφα να γεμίσουν με νέους ανθρώπους, παιδιά. Σκοπός μας είναι τα συγγενικά μας αλλά και τα φιλικά μας πρόσωπα να γνωρίσουν την αξία του βουνού, του έλατου, του ποταμιού, να αισθανθούν τον «φυσικό κλιματισμό» της οροσειράς της Πίνδου. Να καταναλώσουν πολύ λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια αλλά να «παράγουν» πολύ περισσότερη κοινωνική ενέργεια. Γιατί αυτή η ενέργεια κινεί μπροστά τον άνθρωπο και την ιστορία…

Οι βουνοκορφές των Αγράφων αλλά και όλης της χώρας, από τη Θράκη έως την Κρήτη και από την Κεφαλονιά έως την Ικαρία δεν ανήκουν σε καμιά εταιρία.

Καλούμε όλους τους συμπατριώτες μας, φέτος το καλοκαίρι, να είναι στα Άγραφα.

Καλούμε τους πολιτιστικούς συλλόγους των χωριών μας να διοργανώσουν καλλιτεχνικές και αθλητικές δραστηριότητες για παιδιά και νέους, καθώς και πεζοπορίες στα δάση της περιοχής.

Καλούμε όλους τους ανθρώπους να ενισχύσουν τα τοπικά προϊόντα, ορεινά και πεδινά, ανεβάζοντας τη ζήτησή τους, ώστε να διευρυνθεί στο άμεσο προσεχές μέλλον η παραγωγική δραστηριότητα στην περιοχή.

Καλούμε τους αγροτικούς συλλόγους του κάμπου να δημοσιοποιήσουν ψηφίσματα κάθετης αντίθεσης στα σχέδια καταστροφής των Αγράφων από τις εταιρίες παραγωγής ενέργειας.

Καλούμε τους φορείς της τοπικής διοίκησης να στηρίξουν τις προσπάθειες των πολιτιστικών συλλόγων και των επιτροπών αγώνα προσφέροντας υλικοτεχνική υποστήριξη.

Τέλος, καλούμε κάθε συμπατριώτη μας να μην γίνει με κανέναν τρόπο συνένοχος στην καταστροφή του τόπου μας. Σε αυτόν τον τόπο και σε αυτόν τον αγώνα, να μην επιτρέψουμε καμία Κερκόπορτα να ανοίξει…

Στόχος μας είναι να διοργανώσουμε μια σειρά από δράσεις σε πολλά χωριά των Αγράφων το επόμενο διάστημα.

Σε συνεργασία με κάθε κίνηση πολιτών για την προστασία των Αγράφων, κάθε προοδευτικό πολιτιστικό και όχι μόνο φορέα, θα συνεργαστούμε για τη διοργάνωση εκδηλώσεων και δράσεων που θα αναδεικνύουν μια νέα προοπτική για τα Άγραφα, βασισμένη στην ισορροπία μεταξύ φύσης και ανθρώπινης δραστηριότητας, στην αναζωπύρωση του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα στις ορεινές και εξαιρετικά προικισμένες ημιορεινές περιοχές τους. Βασισμένη στην προστασία των πολιτιστικών και ιστορικών μνημείων και χώρων, στη βαθιά γνωριμία με τον τόπο που φιλοξενεί τα οστά των προγόνων μας και το σεβασμό που του αξίζει να έχει.

Κεντρικός στόχος όλων των δράσεων είναι για εμάς η προετοιμασία για άμεση, ισχυρή, μαχητική και μαζική απάντηση σε περίπτωση επανέναρξης των εργασιών από τις εταιρείες.