ΑΦΙΣΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΝΟΨΕΙ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ.

Μία ακόμα δίκη για κινητοποίηση στον Τύμπανο Αργιθέας.

Επικαιρότητα

Ακόμη μία δίκη ανθρώπων που υπερασπίζονται τα Άγραφα – η τρίτη τον τελευταίο ενάμιση μήνα – είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη 22 Νοεμβρίου. Αφορά την κινητοποίηση τον Ιούλιο που μας πέρασε στον Τύμπανο της Αργιθέας, την πρώτη αντανακλαστική κίνηση διαμαρτυρίας που διοργανώθηκε τότε, τέσσερις ημέρες μετά την ανακοίνωση έναρξης μεταφοράς των εξαρτημάτων των ανεμογεννητριών στο βουνό.


Τελευταία ενημέρωση: το δικαστήριο αναβλήθηκε για τις 27 Ιουνίου 2023 λόγω παρέλευσης του ωραρίου λειτουργία των δικαστηρίων.

Εκείνη η διαδήλωση ήταν ανεπιθύμητη για την αστυνομία και τους εργολάβους και αυτό φάνηκε από τους διάφορους τρόπους με τους οποίους προσπάθησαν να την αποτρέψουν. Την έμμεση απαγόρευση μετάβασης στον τόπο της καταστροφής με το λεωφορείο που είχε μισθώσει η Ανοιχτή Συνέλευση (καθώς ζητήθηκε αναλυτική ονομαστική λίστα των επιβαινόντων) ακολούθησαν οι συνεχείς προσπάθειες μπλοκαρίσματος της διαδήλωσης σε διαφορετικά σημεία του βουνού, όταν αυτή ξεκίνησε. Επειδή όμως στις πλαγιές των βουνών φράγματα δεν μπορείς να βάλεις, όταν οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες έφτασαν σε απόσταση αναπνοής από το σημείο όπου θα τοποθετούνταν η πρώτη ανεμογεννήτρια, δέχθηκαν επίθεση από τις αστυνομικές δυνάμεις με αποτέλεσμα τις προσαγωγές τριών ατόμων από το σημείο, οι δύο από τις οποίες μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Αυτοί οι δύο άνθρωποι δικάζονται στις 22 Νοεμβρίου. Οι κατηγορίες που τους έχουν απαγγελθεί είναι, για το έναν απλή σωματική βλάβη, επίθεση κατά δημόσιου λειτουργού και εξύβριση, και για τον άλλον μόνο της εξύβρισης.

Η Ανοιχτή Συνέλευση ενόψει του διακστηρίου καλεί σε παρέμβαση την προηγούμενη μέρα, την Δευτέρα 21 Νοεμβρίου, στις 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία. Και φυσικά σε συγκέντρωση αλληλεγγύης την ημέρα της εκδίκασης, στις 9 το πρωί, έξω από τα δικαστήρια της πόλης. “Η καταστολή όσων αμφισβητούν, αντιστέκονται και υψώνουν το ανάστημα είναι δομικό στοιχείο της «ανάπτυξης», «πράσινης» ή όχι, που ευαγγελίζονται το κράτος και οι επενδυτές”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η συνέλευση. “Επιβάλλεται βίαια, ακριβώς γιατί αυτή η ανάπτυξη είναι καταστροφική τόσο για τη φύση όσο και για την κοινωνία και στρέφεται ενάντια στα συμφέροντα και τις ανάγκες της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Γι’ αυτό και έπειτα από την επιχείρηση εξαγοράς κατοίκων και συνειδήσεων που προηγήθηκε, τώρα ακολουθεί η επιχείρηση καταστολής, εκφοβισμού και φίμωσης όσων αγωνίζονται και αντιστέκονται. Κράτος και επενδυτές θέλουν να ξεμπερδεύουν με τις αντιστάσεις, ώστε να προχωρήσουν ανενόχλητοι τα σχέδιά τους για τη λεηλασία των Αγράφων και τη μεγιστοποίηση των κερδών τους.

Ας γνωρίζουν όσοι επιβουλεύονται τη μετατροπή των Αγράφων σε βιομηχανική ζώνη ότι η καταστολή δεν μας φόβισε και ούτε θα μας φοβίσει. Μας πεισμώνει. Ότι το δίκιο του αγώνα για ζωή, υγεία, γη και ελευθερία δεν μπορεί να σταματήσει στις ασπίδες των ΜΑΤ ή στις δικαστικές αίθουσες. Και καμία φορά μπορεί να πνιγόμαστε και να δακρύζουμε από τα χημικά, να τρέχουμε με μεγάλο κόστος σε δίκες, αλλά τον αγώνα αυτόν δεν θα τον σταματήσουμε και θα τον δώσουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Μέχρι να σταματήσει κάθε εργασία. Για να μείνουν τα Άγραφα ελεύθερα και απάτητα.

Δύο επιλογές υπάρχουν. Ή θα βρεθούμε στους δρόμους, στο βουνό, στην πόλη και στα χωριά με ένα σχέδιο ευρύτερης κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης με τα σχέδια κράτους και επενδυτών, με την πλατιά κοινωνική ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση ή θα δούμε τα βουνά και τα ποτάμια μας να καταστρέφονται προς όφελος της «πράσινης» ανάπτυξης για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων”.

Οι δράσεις αλληλεγγύης θα ξεκινήσουν με μία διαφορετική ιστορική εκδήλωση το σαββατοκύριακο, μία βιβλιοπαρούσιαση που θα ακολουθηθεί από ένα μικρό οδοιπορικό σε μία τοποθεσία των Αγράφων που έχει τη δική της άγνωστη ιστορία. Το Σάββατο 19 Νοεμβρίου, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου του Άρη Σειρηνίδη “Όλοι στ’ άρματα, όλα για τη νίκη! Ο λαϊκός επαναστατικός πόλεμος του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας 1946-1949” (εκδόσεις ΚΨΜ, 2021). Και την επόμενη μέρα, την Κυριακή 20 Νοεμβρίου, θα γίνει πεζοπορία από το Ορειβατικό Καταφύγιο Αγράφων προς τη θέση “Κούλια”, μία διαδρομή με φυσιολατρικό και ιστορικό ενδιαφέρον καθώς στο σημείο υπάρχουν συντηρημένα πολυβολεία από την εποχή του εμφυλίου. Η πεζοπορία είναι διάρκειας μίας ώρας συνολικά και η διαδομή είναι βατή και μπορούν να την ακολουθήσουν άνετα όσοι και όσες ενδιαφέρονται.