Κυκλοφορεί το 5ο φύλλο των εραστών των Αγράφων.

Επικαιρότητα

Τα βουνά μας χρειάζονται περισσότερο από ποτέ. Τα βουνά τα χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ. Η ακύρωση των αιολικών σχεδιασμών στην καρδιά των Αγράφων, στη Νιάλα και στο Βοϊδολίβαδο, σκόρπισε χαμόγελα και αυτοπεποίθηση για τις δυνατότητες που ανοίγονται όταν αγωνίζεσαι. Ωστόσο, στην Αργιθέα οι πληγές παραμένουν ανοιχτές. Και μια σειρά νέων αδειοδοτήσεων έρχονται να μας θέσουν προ των ευθυνών μας. Το καλοκαίρι που είναι μπροστά, απαιτεί συγκεκριμένες αποφάσεις και στάσεις απ’ τον καθένα και την καθεμιά για να συνεχίσουμε να βλέπουμε τις κορυφές απάτητες, για να τις ζούμε με θαυμασμό και σεβασμό.

Στην Καράβα σχεδιάζονται δύο αιολικά εργοστάσια, με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών ακόμη και επάνω στην κορυφή της, την υψηλότερη των Αγράφων, στα 2.184 μέτρα. Ανεβαίνοντας στην λίμνη Πλαστήρα από τη μια μεριά θα θαυμάζεις το παραλίμνιο τοπίο και από την άλλη ένα εργοστάσιο ανεμογεννητριών σε όλη την κορυφογραμμή της Καζάρμας. Στα νοτιοανατολικά Άγραφα, εννέα χρόνια μετά, οι επενδυτές επαναφέρουν τα σχέδιά τους για το Καπροβούνι και τον, κακοπαθημένο από το πέρασμα του «Ιανού», Ίταμο. Στον Άσπρο στο Καροπλέσι, η τσιμεντένια κατασκευή μέσα στην κοίτη του ολοκληρώθηκε, αφήνοντας πια στα στοιχειά της φύσης να αποφασίσουν εάν θα έχει την ίδια κατάληξη με το άλλο μικρό υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στην Κερασιά που το παρέσυραν τα ορμητικά νερά τον Σεπτέμβριο του 2020.

Το καλοκαίρι απαιτεί να είμαστε παρόντες και παρούσες στο κάλεσμα των βουνών για την υπεράσπισή τους. Να διεκδικήσουμε να έχουμε άποψη για τον τόπο μας και όσα συμβαίνουν τριγύρω. Για να διεκδικήσουμε τη δυνατότητα να μπορούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια στα ορεινά, πρέπει να σταθούμε απέναντι στην καταστροφή του φυσικού κόσμου. Για να διεκδικήσουμε φθηνότερο ρεύμα πρέπει να σταθούμε απέναντι στην εμπορευματοποίηση της ενέργειας και στο τζογάρισμά της. Για να τα πετύχουμε αυτά πρέπει να αρχίσουμε ξανά να συζητάμε και να οργανωνόμαστε. Στην πόλη και σε κάθε χωριό. Αυτόνομα και συλλογικά. Με ανοιχτές συνελεύσεις και άμεσες δράσεις.