Κανένα βουνό -των Αγράφων- ανυπεράσπιστο.

Επικαιρότητα

Αν η Νιάλα είναι το βουνό-σύμβολο των Αγράφων, η Βουλγάρα αποτελεί ίσως το πιο ιστορικό βουνό της περιοχής. Περιτριγυρισμένο από χωριά με έντονη κάποτε κτηνοτροφική και γεωργική δραστηριότητα, κοντά στην ιστορική κοινότητα της Ρεντίνας, η Βουλγάρα είναι η ορεινή εκείνη ράχη που ενώνει τις χαμηλότερες νότιες υπώρειες των Αγράφων προς τη Φθιώτιδα και την Ευρυτανία με τις ψηλότερες κορφές τους βορειότερα. Τόπος γεμάτος μνήμες από την περίοδο του Βυζαντίου (μάχη 996 μ.Χ.), την περίοδο της Τουρκοκρατίας με τον Κατσαντώνη και τα μετέπειτα χρόνια της Επανάστασης, την Εθνική μας Αντίσταση κατά των κατακτητών αλλά πρωτίστως του Εμφυλίου που ακολούθησε, η Βουλγάρα φαίνεται από όλον τον κάμπο της δυτικής Θεσσαλίας προκαλώντας τη μνήμη των ανθρώπων να παραμένει ζωντανή. Τα δάση και οι ρεματιές της Βουλγάρας, τα χωριά που τη στεφανώνουν ολόγυρα, είναι ένας τόπος που μπορεί και πάλι να ζωντανέψει μέσα από δραστηριότητες που να είναι συμφυείς με το φυσικό περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα και το τοπίο της περιοχής. Η άλωση των κορυφογραμμών της Βουλγάρας και της Κερασιάς στις Δημοτικές Ενότητες Φουρνά και Μενελαΐδας σχεδιάζεται με την εγκατάσταση δυο αιολικών εργοστασίων (ανεμογεννητριών) και είναι ένα από τα δεκάδες εγκλήματα που επιχειρούνται να πραγματοποιηθούν στην ιστορική και μοναδική από άποψη βιοποικιλότητας περιοχή των Αγράφων, ως ένα κομμάτι του συνολικότερου παζλ λεηλασίας και εκμετάλλευσης προς όφελος των μεγαλοεταιρειών, σε όλη την επικράτεια. Ανάλογη καταστροφή συντελείται και σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου και των Βαλκανίων.

Άνθρωποι που καταγόμαστε από τα Άγραφα καθώς και την ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας και της Ευρυτανίας, έχουμε συγκροτήσει εδώ και δύο χρόνια την Επιτροπή Αγώνα Αγραφιωτών, προκειμένου να συνδράμουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην αντίσταση κατά της λεηλασίας της περιοχής αυτής. Τα Άγραφα δεν είναι απλά τόπος προέλευσής μας. Τα Άγραφα είναι τόπος προορισμού μας. Γιατί ο προορισμός δεν είναι και δεν μπορεί να είναι άλλος από την αντίσταση σε καθετί δεσποτικό και κατακτητικό και από την αναζήτηση της ελευθερίας. Σε κάθε τι που έχει σαν στόχο τα κέρδη μιας χούφτας επιχειρηματιών, εις βάρος του περιβάλλοντος, της “τσέπης” μας, της ζωής μας!

Συμμετέχουμε με ιδιαίτερη θέρμη στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Βουλγάρα, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 10 Οκτώβρη. Την διοργανώνουν ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας, η Κίνηση Πολιτών για τα Αιολικά στις ΔΕ Φουρνά και Κτημενίων σε συνεργασία με τοπικούς συλλόγους από κοντινά χωριά και με την συμπαράσταση του Δικτύου Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων και του Πεζοπορικού-Φυσιοδιφικού Συλλόγου Καρπενησίου.

Καλούμε όλους τους συντοπίτες και τις συντοπίτισσες να έρθουν σε επαφή και να πλαισιώσουν τις δράσεις των μαχόμενων πολιτιστικών συλλόγων, των φορέων και των συλλογικοτήτων που αγωνίζονται για την προστασία των Αγράφων και των ευρύτερων περιοχών της Καρδίτσας και της Ευρυτανίας.

Στα Άγραφα γράφτηκε ιστορία και θα ξαναγραφτεί.

Πορεία Διαμαρτυρίας και Αλληλεγγύης

Κυριακή 10 Οκτώβρη 2021

Βρύση Ζαχαράκη (Ταρζάν) – Λιπούχι – Κορυφή Βουλγάρα

(Συνάντηση στη Βρύση Ζαχαράκη, 9 π.μ.)

Επιτροπή Αγώνα Αγραφιωτών