Διαδήλωση υπεράσπισης των Αγράφων και αλληλεγγύης στους διωκόμενους αγωνιστές.

Επικαιρότητα

Το καλοκαίρι του 2019 ίσως μας ακούγεται πολύ μακρινό σε σχέση με τον συμπυκνωμένο χρόνο που ζούμε τους τελευταίους μήνες. Εκείνο τον Αύγουστο, όμως, έξω από το δημαρχείο της Καρδίτσας πραγματοποιήθηκε μία από τις πιο μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση των Αγράφων. Ήταν πρωί Πέμπτης 22 Αυγούστου όταν και είχε οριστεί η συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής του Δήμου για να εγκρίνει τη δημοπράτηση 10 δημοτικών δασικών τεμαχίων, έκτασης 38 περίπου στρεμμάτων, απ’ όπου θα περνούσαν οι υποδομές μεταφοράς ρεύματος των αιολικών εργοστασίων στα βουνά. Ο αποκλεισμός του δημαρχείου, παρά τις επιθέσεις της αστυνομίας, είχε σαν αποτέλεσμα κάποια από τα μέλη της επιτροπής να μην καταφέρουν να εισέλθουν σε αυτό και έτσι να μην υπάρχει απαρτία για τη συνεδρίασή της. Μετά από μία εβδομάδα η θητεία της τότε δημοτικής αρχής του Φ. Αλεξάκου θα λήξει, ενώ μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής.

Εκείνη την ήττα έπρεπε με κάποιον τρόπο να τη διαχειριστούν οι διάφορες τοπικές μικροεξουσίες. Η αστυνομία της πόλης επέλεξε να καλέσει τρεις μήνες αργότερα τέσσερις ανθρώπους του κινήματος για ανωμοτί κατάθεση σε σχέση με εκείνα τα γεγονότα. Η οποία κλήση απαντήθηκε με δημοσιοποίηση των γεγονότων, με μία μαζική διαδήλωση στην πόλη και με συλλογική παρουσία έξω από το αστυνομικό τμήμα την ημέρα και την ώρα που παρουσιάστηκαν οι τέσσερις αγωνιζόμενοι.

Ήταν σχεδόν δεδομένο ότι εκείνες οι κλήσεις για ανωμοτί καταθέσεις θα ήταν η απαρχή μίας αλυσίδας αστυνομικών και εισαγγελικών μηχανορραφιών που θα κατέληγαν σε απαγγελία κατηγοριών και κλήση σε δίκη. Η πρώτη είχε οριστεί για τον Ιούλιο που μας πέρασε αλλά λόγω γραφειοκρατικού κωλύματος αναβλήθηκε. Η νέα ημερομηνία που ορίστηκε είναι για τις 30 του Μάρτη, με τέσσερις κατηγορίες (διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, απόπειρα διατάραξης της λειτουργίας υπηρεσίας, βία κατά υπαλλήλων από κοινού, φθορά ξένης ιδιοκτησίας). Και πάλι όμως η απάντηση θα είναι δημόσια και συλλογική. Όπως εξάλλου είναι και ο αγώνας υπεράσπισης των βουνών και των νερών των Αγράφων.

Το Σάββατο 27 Μαρτίου καλείται συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία από ένα σύνολο συλλογικοτήτων της πόλης, ενάντια στις μεθοδεύσεις των ντόπιων πολισμάνων τους τελευταίους μήνες, καθώς διάφορα περιστατικά διώξεων, προστίμων και βίας έχουν καταγραφεί στην κοινωνική ζωή της πόλης. Και το απόγευμα της Τρίτης 30 Μαρτίου, στις 6 μ.μ., καλείται διαδήλωση και πάλι από την κεντρική πλατεία.

Να υπερασπιστούμε τα βουνά, να υπερασπιστούμε τη δυνατότητα να κοινωνικοποιούμαστε, να εκφραζόμαστε στους δρόμους και στις πλατείες της πόλης. Να είμαστε όλες και όλοι εκεί.