Δεν διαπραγματεύομαστε τα βουνά μας.

Επικαιρότητα

“Δεν κληρονομούμε τη γη από τους προγόνους μας… τη δανειζόμαστε από τα παιδιά μας.”

Σε μια εποχή κατά την οποία βιώνουμε τις συνέπειες της απορρύθμισης των οικοσυστημάτων, της ανυπολόγιστης ανθρώπινης δραστηριότητας σε βάρος της φύσης, για να ικανοποιείται το παραγωγικό και καταναλωτικό καπιταλιστικό πρότυπο, δεν μπορούμε να μένουμε αμέτοχοι μπροστά στην καταστροφή των τελευταίων παρθένων περιοχών. Η υπεράσπιση των βουνών και ευρύτερα του φυσικού περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας.

Τον τελευταίο καιρό και αδιάκοπα εν μέσω καραντίνας – εν μέσω χιλιάδων νεκρών, κρατικών απαγορεύσεων και σκληρής καταστολής όσων αντιστέκονται -, κράτος, κυβέρνηση, τοπική εξουσία και επενδυτές κάνουν ό,τι μπορούν, ώστε να προχωρήσει η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα βουνά των Αγράφων. Ήδη εδώ και αρκετούς μήνες μηχανήματα έργου έχουν εμφανιστεί στον Τύμπανο σκάβοντας κομμάτι του βουνού, σε μια στιγμή μάλιστα που το κράτος δεν ενδιαφέρθηκε διόλου για την αποκατάσταση των τεράστιων ζημιών που προέκυψαν στην περιοχή από τον «Ιανό»· μηχανήματα, που διατέθηκαν για ένα έργο που ουσιαστικά αποτέλεσε την έναρξη του κύκλου εργασιών για την εγκατάσταση αιολικών στην ευρύτερη περιοχή των Αγράφων· ένα έργο, το οποίο συνεχίζεται και στις μέρες μας, καταστρέφει την περιοχή, γεμίζει το περιβάλλον με μπάζα συμπληρώνοντας το «έργο» του Ιανού και περιμένει την έναρξη των επόμενων έργων λεηλασίας των Αγράφων για να συνδεθεί, για τα οποία το Δασαρχείο Καρδίτσας και Μουζακίου, η Πολεοδομία του δήμου Καρδίτσας και οι λοιποί τοπικοί παράγοντες και προϊστάμενοι στρώνουν το έδαφος μέσω των διάφορων αδειοδοτήσεων, που είτε έχουν ήδη εγκρίνει είτε εκτιμούμε πως θα εγκρίνουν το επόμενο διάστημα. Άλλωστε, γνωρίζουμε πολύ καλά πως όλοι οι παραπάνω είναι πιστοί εντολοδόχοι του κράτους και των επενδυτών και ως τέτοιοι θα λειτουργήσουν και στο εξής, παρά τις όποιες πρόσκαιρες αρνήσεις τους και τα εκλογικά τους παραμύθια.

Δεν πάει εξάλλου καιρός, που η προηγούμενη δημοτική αρχή, μέλη της οποίας συνεχίζουν να συναποφασίζουν στη σημερινή, ξεπούλησε ελαφρά τη καρδία δασικές εκτάσεις – σε μια συνεδρίαση φρουρούμενη από υπέρογκη αστυνομική δύναμη για τα δεδομένα της πόλης – , που η πολεοδομία και το δασαρχείο αδειοδότησαν μικρότερα ή μεγαλύτερα έργα και που τελικά μέχρι και σήμερα, παρά τις όποιες προεκλογικές της δεσμεύσεις, η σημερινή δημοτική αρχή δεν έχει ακυρώσει.

Στις 26-1-21, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακό ΔΣ, για να γνωμοδοτήσει επί νέων περιβαλλοντικών μελετών που κατατέθηκαν και βρίσκονται ήδη σε μια διαβούλευση-παρωδία. Παρά την αρνητική γνωμοδότησή του, συνεχίζουμε να αναρωτιόμαστε τα εξής: Πέρα από την αρνητική γνώμη που εξέφρασε, ποια είναι η δέσμευσή του για την προστασία της γης και των ανθρώπων μας; Θα σταθεί απέναντι σε κράτος, κεφάλαιο και επενδυτές, που σε αγαστή συνεργασία «γλυκοκοιτάνε» τα βουνά μας, ενώ παράλληλα «μαγειρεύουν» αλλεπάλληλα νομοσχέδια, ώστε πια και με το γράμμα του νόμου να λεηλατήσουν τη γη μας στον βωμό του δικού τους κέρδους; Ρητορικό το τελευταίο ερώτημα.

Η περίφημη διαβούλευση για τις νέες ΜΠΕ είναι μια τεράστια αυταπάτη από τη μεριά των θεσμικών εκπροσώπων κράτους και επενδυτών, όσο τεράστιες είναι και οι αυταπάτες όλων όσων πιστεύουν ότι η αρνητική γνώμη του ΔΣ είναι ικανή να ανακόψει το καταστροφικό έργο των επενδυτών. Όλο το θεσμικό οπλοστάσιο, άλλωστε, είναι με τη μεριά των επενδυτών και η όλη διαδικασία χρησιμοποιείται για να «πέσει στάχτη» στα μάτια των ντόπιων κατοίκων, μέσα από την πλάνη της συμμετοχής τους. Καμία ισχύ δεν έχει η απόφαση του ΔΣ, όσο δεν έχει τη δύναμη και την αποφασιστικότητα να σταματήσει ολοκληρωτικά το έργο. Ίσα-ίσα που μπορεί να ξελασπώνει κάποιους «ρήτορες» από παλιές μεγάλες κουβέντες. Το έργο είναι χιλιοπαιγμένο ως φαρσοκωμωδία σε άλλες περιοχές, όπου «τάχθηκαν φύκια για μεταξωτές κορδέλες» και ανταποδοτικά τέλη που προέκυπταν από τις διαβουλεύσεις των επενδυτών. Στην περιοχή μας προσπαθούν να ξαναπαίξουν το ίδιο έργο, να μας κάνουν κομπάρσους στη δική μας ζωή, στον δικό μας τόπο. Και γι’ αυτό δεν έχουμε καμία αυταπάτη. Πώς γίνεται, άλλωστε, από τη στιγμή που το ΔΣ αντιτίθεται με ομόφωνη απόφαση στα αιολικά στα Άγραφα, να συζητά για τις ΜΠΕ και τους όρους με τους οποίους μπορούν να εγκριθούν, τη στιγμή μάλιστα που η συντριπτική πλειοψηφία στην κοινωνία της Καρδίτσας είναι ενάντια; Άραγε πώς κλήθηκαν όλοι οι συμμετέχοντες σ’ αυτήν τη συζήτηση;

Αν και το ότι εκφράστηκε μια αρνητική απόφαση εκτιμάμε πως είναι θετικό, όπως θετικές ήταν και οι αποφάσεις στις 23/1/20 κατά των αιολικών στα Άγραφα και υπέρ των διωκόμενων υπερασπιστών τους, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε πως αυτές ήταν απόρροια της πίεσης του κινήματος και του αγωνιζόμενου κόσμου. Δεν θεωρούμε ότι ξαφνικά κάποιοι ευαισθητοποιήθηκαν πάνω στο ζήτημα. Αντίθετα, η κοινωνική πίεση που δημιουργήθηκε μέσα από μια σειρά μαζικών και μαχητικών δράσεων τόσο στην πόλη, όσο και στο βουνό, οδήγησε στη λήψη των συγκεκριμένων αποφάσεων. Σε αυτήν την κατεύθυνση, της αφύπνισης, της περαιτέρω ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης του κόσμου, της μαζικής και μαχητικής δράσης, παρά τις απαγορεύσεις, πλήθος κόσμου συγκεντρωθήκαμε έξω από το Δημαρχείο Καρδίτσας την Τρίτη, 26-1-21, δίνοντας ένα ηχηρό μήνυμα αντίστασης στην επιχειρούμενη λεηλασία των Αγράφων· και σ’ αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να κινούμαστε.

Γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά πως ο αγώνας ενάντια στη μετατροπή των ορεινών όγκων σε ισοπεδωμένα βιομηχανικά νεκροταφεία είναι ένας αγώνας ενάντια σε θεσμούς τοπικούς ή μη, κράτος, κυβερνήσεις και εταιρείες. Θα ήμασταν αφελείς, αν πιστεύαμε το αντίθετο. Και αυτό, γιατί στο πλαίσιο-θηλιά που κάποιοι ονομάζουν «νομιμότητα» γίνονται τα μεγαλύτερα εγκλήματα. Τα Άγραφα δεν έμειναν απάτητα ούτε με παρακάλια ούτε με δοσοληψίες ούτε με συμβιβασμούς· έμειναν απάτητα με σκληρούς αγώνες. Αυτούς οφείλουμε να δώσουμε. Και θα τους δώσουμε εμείς οι ίδιοι, χωρίς να τους αναθέτουμε σε κάποιους άλλους, «ειδικούς».

Καταγγέλλουμε, επομένως, τις διαβουλεύσεις-άλλοθι και όλες τις διαδικασίες νομιμοποίησης του εγκλήματος που σχεδιάζεται στα βουνά μας. Και γι’ αυτόν τον λόγο στις 26/1 απαιτήσαμε την οριστική παύση των εργασιών στα Άγραφα. Δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε κανέναν όρο και δεν πρόκειται να βρεθεί καμία ΜΠΕ που θα μας βρει σύμφωνους. Οφείλουμε όλοι και όλες μαζί να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να σηκώσουμε ανάστημα απέναντι στα σχέδιά τους. Μαζικά και μαχητικά να βρεθούμε στην πόλη και στο βουνό μπλοκάροντας οποιαδήποτε διαδικασία συνεισφέρει ή διευκολύνει τη σχεδιαζόμενη λεηλασία των Αγράφων!
Δεν θα μείνουμε άπραγοι απέναντι στην ανηλεή επίθεση που διεξάγεται. Και μάλιστα, ειδικά, όσο οι απαγορεύσεις του κράτους χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα για την ισοπέδωση των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων και ως εφαλτήριο για να λεηλατεί τη φύση η καπιταλιστική μηχανή. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τον τόπο μας ανυποχώρητα σε πόλεις, χωριά και βουνά. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τον τόπο μας ενάντια στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, ενάντια στη φενάκη της «πράσινης ανάπτυξης» και θα σταθούμε όρθιοι απέναντι στην κρατική καταστολή, τις διώξεις και την ποινικοποίηση του αγώνα μας, μέχρι την ακύρωση του έργου, μέχρι την τελική νίκη.

ΔΕΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΜΑΣΤΕ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΜΑΣ. ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΓΡΑΦΑ.

ΑΜΕΣΗ ΠΑΥΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΤΟΝ ΤΥΜΠΑΝΟ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟΣ – ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ – ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΑΜΕΣΗ ΔΡΑΣΗ – ΜΠΛΟΚΟ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΡΓΑΣΙΑ

Ανοιχτή συνέλευση ενάντια στην «πράσινη ανάπτυξη» και στα αιολικά στα Άγραφα