Ανακοίνωση συλλογικοτήτων της πόλης.

Επικαιρότητα

Ημέρες της πιο θλιβερής εποχής του τόπου διανύουμε εδώ και καιρό στην πόλη μας. Εξελίσσεται μια στοχευμένη και μεθοδική προσπάθεια να σταματήσουν όσες φωνές γράφουν την τοπική ιστορία του αγώνα ενάντια στην εγκληματική πολιτική του συστήματος. Το χρονικό της σύγχρονης αστυνομικής τρομοκρατίας στην Καρδίτσα ξεκινά τον Αύγουστο του 2019 μετά τις κινητοποιήσεις για τις ανεμογεννήτριες μπροστά στο Δημαρχείο, για τις οποίες τέσσερις αγωνιστές παραλαμβάνουν κλήσεις και προσεχώς, στις 30 Μαρτίου 2021, δικάζονται με κατασκευασμένο κατηγορητήριο. Συνεχίζει, έπειτα, με ένα μπαράζ διώξεων και εκδικητικών προστίμων σε βάρος όσων συμμετέχουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, όπως στην επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και την απεργία στις 26/11, αλλά και με την προσπάθεια απομόνωσης και καταστολής δεκάδων άλλων συγκεντρώσεων με πρόταγμα την αλληλεγγύη σε όσους αγωνίζονται για ζωή, υγεία και ελευθερία, σύμφωνα με αγωνιστές και κοινωνικούς φορείς που καταγγέλλουν στόχευση, τρομοκρατία και έξαρση της αστυνομικής καταστολής. Χαρακτηριστικά στιγμιότυπα: η απροκάλυπτη φωτογράφιση – βιντεοσκόπηση από την τοπική ασφάλεια όσων συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις των υγειονομικών έξω από το νοσοκομείο Καρδίτσας και οι αναίτιες προσαγωγές αγωνιστών ακόμη κι έξω από το σπίτι τους.

Πρόσχημα από τη μεριά της κυβέρνησης αποτελεί η προστασία της δημόσιας υγείας, αφού την ίδια ώρα μειώνει τις δαπάνες για την υγεία, δεν δείχνει σπουδή για τα μέτρα προστασίας στους μαζικούς χώρους εργασίας και στα ΜΜΜ, ενώ στη διάρκεια της καταστολής στοιβάζει όσους διαδηλώνουν και τηρούν τα μέτρα προστασίας. Η κυβερνητική επιδρομή εξελίσσεται με πρωθυπουργικές και υπουργικές εξαγγελίες, ΦΕΚ απαγορεύσεων κυκλοφορίας και συγκεντρώσεων, επίκληση του Ποινικού Κώδικα, αποφάσεις του Αρχηγού της Αστυνομίας και τον νόμο απαγόρευσης των διαδηλώσεων που ψηφίστηκε το καλοκαίρι. Η αστυνομική τρομοκρατία, οι απαγορεύσεις, η επιβολή των εξοντωτικών προστίμων παραβιάζουν στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα και, όπως μαρτυρούν και οι δηλώσεις του Υπουργού ΠΡΟΠΟ Χρυσοχοΐδη, στοχεύουν να διατηρηθούν και μετά την πανδημία. Είναι φανερό ότι αυτά τα μέτρα αποτελούν το απαραίτητο συμπλήρωμα στην κυβερνητική πολιτική για να αντιμετωπίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια για τις εγκληματικές ευθύνες της για τη δημόσια υγεία και για την αντεργατική πολιτική της, που εντείνει τη φτώχεια και την ανεργία, οδηγώντας τον λαό στην εξαθλίωση, ώστε να καταστείλει «εν τη γενέσει» τους τις λαϊκές αντιδράσεις το επόμενο διάστημα.

Ο αγώνας για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην πολιτική και κινηματική δράση και των λαϊκών ελευθεριών καθώς και η έμπρακτη αλληλεγγύη σε όσους διώκονται για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις είναι αναγκαία, για να ορθώσουμε τείχος υπεράσπισης όσων αγωνίζονται, να προστατέψουμε όσους έρχονται αντιμέτωποι με την κυβερνητική και κρατική τρομοκρατία, την αστυνομική βία και καταστολή, και να αντιμετωπίσουμε συλλογικά την επίθεση στον λαό.

Καταδικάζουμε την εκμετάλλευση της πανδημίας ως πρόσχημα για την επίθεση στα εργατικά & δημοκρατικά δικαιώματα (με τις απαγορεύσεις στην κυκλοφορία αλλά και στη συνάθροιση). Υποστηρίζουμε το δικαίωμα στους αγώνες. Απαιτούμε να διαγραφούν τα εξοντωτικά πρόστιμα και να σταματήσουν η στοχοποίηση και οι αναίτιες προσαγωγές αγωνιστών. Δηλώνουμε την αντίθεσή μας στην ποινικοποίηση της πολιτικής και κινηματικής δράσης. Καταγγέλλουμε ανοιχτά την αστυνομική καταστολή στην πόλη μας. Καμία τους ενέργεια δεν θα μείνει κρυφή. Κανένας αγωνιστής δεν θα μείνει μόνος του στα δίχτυα της ποινικοποίησης των λαϊκών αγώνων. Καλούμε όλους τους φορείς του μαζικού κινήματος να καταγγείλουν τις κατασταλτικές μεθοδεύσεις. Η σιωπή είναι συγκάλυψη και συνενοχή. Ο λαός και το κίνημά του θα κατακτήσουν το δημοκρατικό δικαίωμα στον αγώνα στις πόλεις και τους δρόμους τους, στους κοινωνικούς χώρους και στους χώρους της δουλειάς.

Όχι στην αστυνομική τρομοκρατία. Όχι στην αστυνομική διαχείριση της πανδημίας! Να σταματήσει κάθε προσπάθεια φίμωσης, εκφοβισμού και στοχοποίησης! Όλοι στις συγκεντρώσεις και πορείες ενάντια στην καταστολή!

Σύλλογος Εργαζομένων Ο.Τ.Α. Καρδίτσας

Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας

Κοινή Δράση Εκπαιδευτικών

Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Καρδίτσας

Αυτοοργανωμένη Αθλητική Ομάδα «Βαγγελίτσα Κουσιάντζα»

Ανοιχτή συνέλευση ενάντια στην «Πράσινη Ανάπτυξη» και στα αιολικά στα Άγραφα

Δίκτυο Αλληλεγγύης και Αγώνα Καρδίτσας – Για υγεία, ζωή και ελευθερία