Αιφνιδιαστική παρέμβαση στο εργοτάξιο στον Τύμπανο.

Επικαιρότητα

Δελτίο τύπου του «Συντονιστικού Αγώνα για τα Άγραφα» για τη κινητοποίηση στον Τύμπανο Αργιθέας

Ένα χρόνο μετά, συνεχίζουμε ακόμα πιο μαχητικά. Τώρα έργα αντιπλημμυρικά και όχι αιολικά στα Άγραφα

Μια δυναμική και αιφνιδιαστική παρέμβαση πραγματοποίησαν τη Κυριακή 19-09-2021 δεκάδες εκπρόσωποι των φορέων οι οποίοι συμμετέχουν στο «Συντονιστικό Αγώνα για τα Άγραφα» στο σημείο όπου γίνονται τα έργα των αιολικών πάρκων στην περιοχή του Τυμπάνου. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία πάρθηκε με αφορμή και τη συμπλήρωση ενός έτους από τις φονικές πλημμύρες οι οποίες έπληξαν το Νομό μας με νεκρούς και ανυπολόγιστες καταστροφές σε εκατοντάδες κατοικίες, επιχειρήσεις και καλλιέργειες.

Οι εκπρόσωποι των φορέων, με μια αιφνιδιαστική κίνηση εισήλθαν στην περιοχή στην οποία έχουν ξεκινήσει και συνεχίζονται οι εργασίες τόσο του υποσταθμού ρεύματος όσο και της τοποθέτησης ανεμογεννητριών από τη «ΔΕΗ ανανεώσιμες». Υπό τους ήχους συνθημάτων ανήρτησαν πανό το οποίο καλούσε σε κοινό αγώνα των πληγέντων σε Καρδίτσα και Εύβοια, έγραψαν συνθήματα ενώ κατήγγειλαν και το γεγονός της ανυπαρξίας αλλά και της πρόβλεψης αντιπλημμυρικών έργων τα οποία θα αντιμετωπίσουν αντίστοιχα φαινόμενα στο μέλλον, τα οποία, λόγω της άναρχης ανάπτυξης των αιολικών έργων είναι προφανές πως θα ενταθούν, αλλά και την ίδια τη συνέχιση των έργων.

Η κινητοποίηση μας πραγματοποιήθηκε επίσης σε μια περίοδο που καταρρέει σαν χάρτινος πύργος το αφήγημα όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων, σήμερα της ΝΔ, χθες του ΣΥΡΙΖΑ πως η «πράσινη» ανάπτυξη θα μειώσει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος όταν σήμερα τα λαϊκά νοικοκυριά βλέπουν στους λογαριασμούς της ενέργειας αυξήσεις φωτιά.

Την ίδια ώρα η εργοδοσία σε πανικό έβαλε τα «σκυλιά» της, ανθρώπους ιδιωτικής φύλαξης, αφού αυτή τη φορά η αστυνομία δεν είχε προλάβει να καταφθάσει στην περιοχή και με ισχυρή παρουσία ΜΑΤ να την αποκλείσει, όπως έχει κάνει επανειλημμένα στο παρελθόν επιχειρούσαν να φράξουν οι ίδιοι το δρόμο. Προφανώς και η προσπάθειά τους αυτή έπεσε στο κενό κάτω από την αποφασιστικότητα των εκπροσώπων οι οποίοι εισήλθαν και στα δύο εργοτάξια, αντικρίζοντας, μεταξύ άλλων, το «σεληνιακό» τοπίο το οποίο έχει διαμορφωθεί στην περιοχή στην οποία επίκειται η τοποθέτηση των ανεμογεννητριών, για τις οποίες οι «αρμόδιοι» διαβεβαίωναν πως δεν θα επηρεάσουν στο παραμικρό το φυσικό περιβάλλον.

Φρόντισαν όμως να επιχειρήσουν να κάμψουν το φρόνημα των αγωνιστών και σαν άλλα σχολιαρόπαιδα κάλεσαν τις δυνάμεις καταστολής να αναλάβουν δράση με τον οποιαδήποτε τρόπο. Έτσι σε μια επιχείρηση τρομοκράτησης, πιστοί στις διαταγές των αφεντικών τους, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις με πάνοπλους άνδρες της ΟΠΚΕ, είχαν στην κυριολεξία φράξει το δρόμο αρκετά χιλιόμετρα μετά τη θέση των έργων κατά μήκος της επαρχιακής οδού Μουζακίου- Αργιθέας, σταματώντας τα οχήματα στα οποία επέβαιναν οι εκπρόσωποι των φορέων (και όχι μόνο) κάνοντας εξονυχιστικό έλεγχο στα προσωπικά στοιχεία επιβαινόντων αλλά και στα ίδια τα οχήματα ενώ προχώρησαν και σε τέσσερεις προσαγωγές. Οι προσαχθέντες, κάτω από την αποφασιστική στάση των συμμετεχόντων στην σημερινή κινητοποίηση αφέθηκαν ελεύθεροι.

Καταγγέλλουμε τη συνέχιση των έργων στην περιοχή του Τυμπάνου την ίδια στιγμή κατά την οποία είναι ανοιχτή η αναφορά στην αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης των φορέων μας σχετικά με τη συνολική νομιμότητα του έργου αλλά και τη στιγμή κατά την οποία τα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή παραμένουν ανύπαρκτα, ενώ και οι πληγέντες προβλέπεται να αποζημιωθούν μόλις στο 55% του συνολικού ποσού της ζημιάς των περιουσιών τους.

Καταγγέλλουμε επίσης τη στάση των δυνάμεων καταστολής που με άνωθεν εντολές προκλητικά και αναίτια «έφραξαν» το δρόμο της επιστροφής στα οχήματα τα οποία συμμετείχαν στην κινητοποίηση και τυχαίων διερχόμενων κατοίκων της περιοχής. Θέλουν να επιβάλλουν σιγή νεκροταφείου και κλίμα φόβου στην τοπική κοινωνία αλλά και συνολικότερα στους μαζικούς φορείς του νομού, για να προχωρούν απρόσκοπτα τα κέρδη των μονοπωλίων και των αφεντικών τους.

Τους δηλώνουμε απερίφραστα πως τέτοιες κινήσεις όχι μόνο δεν μας τρομοκρατούν αλλά μας συσπειρώνουν ακόμη περισσότερο γιατί ξέρουμε πως το δίκιο είναι με το μέρος μας.

Συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασιστικά, με κοινό και ενιαίο αγώνα με τους πυρόπληκτούς της Εύβοιας, της Ηλείας, της Αττικής ώστε να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα μας. Βροντοφωνάζουμε σε όλη της Ελλάδα. Τώρα έργα αντιπλημμυρικά πριν μας πνίξουν πάλι όλους τα νερά! Ρεύμα φθηνό για όλο το λαό! Ένας για όλους και όλοι για έναν! Συνεχίζουμε σαν μία γροθιά!

Συντονιστικό Αγώνα για τα Άγραφα