Υδροηλεκτρικά εργοστάσια και αντισταθμιστικά οφέλη.

Τα νερά

Το χωριό Αργύρι βρίσκεται περίπου 120 χιλιόμετρα από την Καρδίτσα και ανήκει στο νομό της. Για να φτάσεις εκεί περνάς απ’ όλη την Αργιθέα, από γέφυρες, χωματόδρομους και κάνεις περίπου δυόμιση ώρες άμα ξέρεις το δρόμο και έχει καλό καιρό βέβαια. Άμα δεν τον ξέρεις μπορεί να κάνεις και δυόμιση μέρες. Θεσσαλονίκη σίγουρα φτάνεις πιο γρήγορα.

Από το 2010-2011 εκεί λειτουργεί υδροηλεκτρικό εργοστάσιο από την εταιρεία την Enel Green Power Hellas (είναι το δεύτερο στο νομό Καρδίτσας, το άλλο είναι στη Βατσουνιά) φράζοντας κυριολεκτικά το ποτάμι Πλατανιά που καταλήγει στον Αχελώο. Τα αντισταθμιστικά -τέλους 1% επί των εσόδων- όπως προβλέποταν στο ιδιωτικό συμφωνητικό που υπέγραψε ο Δήμος με την εταιρεία τον Μάιο του 1998 (!) έχουν φτάσει τα 146.600 ευρώ. Σήμερα φτάσαμε στο σημείο να καταθέσει ερώτηση στον υπουργό περιβάλλοντος Κ. Χατζηδάκη ο Γ. Κωτσός, πρώην δήμαρχος Μουζακίου και νυν βουλευτής της ΝΔ, ο οποίος ότι έχει να κάνει με ΑΠΕ τα έχει υπογράψει όλα με χέρια και με πόδια. Η ερώτηση δεν ήταν άλλη φυσικά από το που πήγαν τα λεφτά.

Σαν να μην έφτανε αυτό και ενώ η εταιρία Enel Green Power αρνείται όλα αυτά τα χρόνια να καταβάλει το τέλος, μέσα στη καραντίνα μοίρασε στο χωριό”πακέτα αγάπης” όπως ονόμασε τα τρόφιμα, τα οποία οι κάτοικοι τα δέχτηκαν αντί να τους τα πετάξουν στα μούτρα.

Στην ίδια περιοχή, 15 χιλιόμετρα περίπου πιο κάτω σε ένα άλλο χωριό το οποίο λέγεται Νέο Αργύρι (μη σας μπερδεύει το όνομα, δεν έχει καμιά σχέση με το προηγούμενο) το οποίο ανήκει στο νομό Ευρυτανίας και είναι στα σύνορα με Αιτωλοακαρνανία και Καρδίτσα, λειτουργεί από το 2009 ένα φράγμα το οποίο έχει υδροηλεκτρικό εργοστάσιο επίσης. Αυτό το φράγμα είναι το τέταρτο στη σειρά στον ποταμό Αχελώο (τα άλλα τρία είναι τα φράγματα των Κρεμαστών, του Καστρακίου και του Στρατού) και εαν ολοκληρωθεί και το φράγμα στη Μεσοχώρα πλέον θα μιλάμε για κάτι που δεν υπάρχει αλλού στην Ελλάδα, για πέντε φράγματα σε έναν ποταμό. Γι’ αυτό το υδροηλεκτρικό πριν δύο χρόνια έκανε την ίδια ερώτηση βουλευτής της Ν.Δ στην Ευρυτανία προς τον τότε υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκη, για το που πήγαν τα λεφτά από τα ανταποδοτικά που τους είχαν τάξει στη κοινότητα !

Η συνέλευση κατοίκων των τοπικών κοινοτήτων Αυλακίου, Καταφυλλίου, Αργυρίου, Νέου Αργυρίου και Δαφνούλας που είχε γίνει παλαιότερα περιγράφει τις επιπτώσεις του υδροηλεκτρικού στη περιοχή ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνε,ς όταν η στάθμη του ταμιευτήρα ανεβαίνει επικίνδυνα και καταπίνει καλλιέργειες ακόμη και δρόμους, προκαλώντας προβλήματα στην γέφυρα Αυλακίου. “Από την έναρξη λειτουργίας του υδροηλεκτρικού φράγματος και μέχρι σήμερα, λόγω της διακοπής της ελεύθερης ροής των υδάτων του ποταμού Αχελώου προς τη λίμνη Κρεμαστών και ταυτόχρονα η εναπόθεση στην κοίτη του ποταμού μεγάλων ποσοτήτων φερτών υλών, αποτελούν την μοναδική αιτία των προαναφερόμενων προβλημάτων που δημιουργούνται στην ευρύτερη περιοχή”.

Τα δύο Αργύρια δεν είναι τα μόνα χωριά όπου οι υποσχέσεις των ανταποδοτικών έχουν μείνει απλά υποσχέσεις. 111 δήμοι όπου λειτουργούν ΑΠΕ και 272 τοπικά διαμερίσματα (ήτοι 50 χιλιάδες δικαιούχοι καταναλωτές) δεν έχουν πάρει φράγκο. Ίσως μια καλή ευκαιρία για να αναλογιστούν και οι φιλάργυροι αυτού του τόπου αν αξίζει για τριάντα αργύρια υποτιθέμενης μείωσης στους λογαριασμούς να συναινέσουν στην καταστροφή των δασών και των ποταμιών.