Σύντομο ενημερωτικό σημείωμα από τα γραφεία και τις αίθουσες της εξουσίας.

Σχολιασμοί

Έχουμε μπει για τα καλά στο χειμώνα, ο αέρας θερίζει και το χιόνι πυκνώνει, αλλά οι από-τα-πάνω συνεχίζουν τη «δουλειά γραφείου» για να συναντηθούμε με τα αποτελέσματά της την άνοιξη. Στις 20 του Νοέμβρη ο γενικός διευθυντής περιβαλλοντικής πολιτικής, Δημόπουλος, αποφασίζει ότι δεν χρειάζονται οι νέες, τροποποιημένες περιβαλλοντικές μελέτες (Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση) που είχαν ζητηθεί από τις εταιρείες (καθώς οι αρχικές τους ήταν ελλιπέστατες και ατεκμηρίωτες), παρακάπτοντας έτσι και τη Διεύθυνση Βιοποικιλότητας του υπουργείου η οποία αρνούνταν μέχρι και σήμερα να τις εγκρίνει (οι τελευταίες συμπληρωματικές μελέτες κατατέθηκαν τον Οκτώβρη που μας πέρασε).

Ο Δημόπουλος δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να θέσει σε κίνηση τη νέα στρατηγική του ελληνικού κράτους όπως αυτή κατατέθηκε δημόσια και μέσα από τα χείλη του υπουργού Ανάπτυξης Γεωργιάδη. Στα επενδυτικά μεγαπρότζεκτ του ελληνικού κράτους δεν υπάρχει χώρος και χρόνος για τήρηση ούτε των τυπικών «επιστημονικών διαδικασιών», ακόμα και εάν αυτές αφορούν μία Διεύθυνση του ίδιου του υπουργείου. Η επίκληση στη γραφειοκρατία και τις υποτιθέμενες καθυστερήσεις της (μέσα από φράσεις όπως «παρέλευση ικανού χρονικού διαστήματος», «δεν έχει αποφανθεί επί του θέματος παρότι στο αρμόδιο τμήμα αυτής είχε επισημανθεί πολλάκις η ανάγκη επίσπευσης της διαδικασίας») στην πραγματικότητα συσκοτίζει την πραγματικότητα των ψεύτικων, τσαπατσούλικων και κατασκευασμένων μελετών των εταιρειών (για παράδειγμα η επιστημονική απαίτηση της ετήσιας μελέτης του κύκλου ζωής συγκεκριμένων πουλιών για να καταλήξεις σε κάποια σχετικά συμπεράσματα, συμπιέστηκε μέσα σε μία παρατήρηση τεσσάρων μηνών).

Ένα μήνα αργότερα, στις 23 Δεκεμβρίου, ο δήμαρχος Μουζακίου Στάθης, στη συνεδρίαση του τοπικού δημοτικού συμβουλίου έθεσε ως κατεπείγον θέμα εκτός ημερησίας διατάξεως το αίτημα της ΔΕΗ Ανανεώσιμες για διαπλατύνσεις δρόμων προκειμένου να μπορέσουν να μεταφρθούν υλικά ανεμογεννητριών για το αιολικό πάρκο στην περιοχή του Τυμπάνου (το οποίο εν τέλει εγκρίθηκε με αυξημένη πλειοψηφία).

Ο Στάθης ενσαρκώνει αυτό το θράσος της εξουσίας που τη μία μπορεί να υπογράφει, μαζί με τους άλλους τέσσερις δημάρχους του νομού, ένα «αντιαιολικό» μανιφέστο ενάντια στην εγκατάσταση α/γ στις οροσειρές των Αγράφων, αλλά την ίδια στιγμή, στην Αργιθέα, συνεργάζεται με τους επενδυτές. «Εκ παραδρομής δεν μπήκε, από τις 11/12, έγινε λάθος στο προεδρείο και δυστυχώς δεν μπήκε» έκανε την εισαγωγή του ο δήμαρχος. Όμως δεν ήταν ένα λάθος. Ήταν μια προσχεδιασμένη κίνηση για να αποφύγει την παρουσία στο δημοτικό συμβούλιο του κινήματος, των ανθρώπων που αγωνίζονται για τον τόπο τους. Εξάλλου οι άμεσα εμπλεκόμενοι, όπως το παραδέχτηκε δημόσια και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Δρακότρυπας, ήταν παρόντες και ενήμεροι ότι θα γίνει τέτοια συζήτηση. Και αμέσως μετά, στην πρόταση κάποιων της αντιπολίτευσης να μπει σα θέμα κανονικό στην επόμενη συνεδρίαση, ο δήμαρχος είναι ξεκάθαρος: «Η επόμενη συνεδρίαση μπορεί να είναι τέλος Γενάρη. Κάθε μέρα που περνάει είναι ένα πρόβλημα για την εταιρεία και τον δήμο μας». Και αυτό το «πρόβλημα» ο «αντιαιολικός» δήμαρχος βρήκε τρόπο να το διευθετήσει.

Αλλά γιατί ο πρόεδρος της Δρακότρυπας γνώριζε και κάποιοι άλλοι όχι; Γιατί ο κύριος πρόεδρος και το τοπικό συμβούλιο του είναι φίλος των επενδυτών και της καταστροφής των βουνών. Αυτοί οι άνθρωποι παζάρεψαν το πέρασμα των μηχανημάτων των εταιρειών από τους δρόμους του χωριού με τα αντισταθμιστικά οφέλη της διάθεσης 100 χιλιάδων ευρώ σε ασφαλτοστρώσεις, κατασκευής της στάσης του χωριού και ενός κιοσκιού, εργασιών στο κοινοτικό γραφείο και της χρηματοδότησης με 5 χιλιάδες ευρώ στο λαογραφικό μουσείο (ήδη ο συνεταιρισμός του χωριού που εκπροσωπεί την ιδιωτική έκταση όπου θα τοποθετηθούν οι α/γ παίρνει κάθε χρόνο, από το 2011, 30 χιλιάδες ευρώ ενοίκιο από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες).

Το «αντιαιολικό» μέτωπο των δημάρχων του νομού για κάποιους «σπάει». Πρώτα ήταν ο νεοδημοκράτης δήμαρχος Καρδίτσας Τσιάκος ο οποίος «διαφοροποιήθηκε» σε κάποια από τα αρχικά αιτήματα και δεν παρευρέθηκε στη συνάντηση των δημάρχων με τον Χατζηδάκη τον Οκτώβρη. Σήμερα ήταν σειρά του Στάθη. Να μας λείπουν τα μοιρολόγια και οι μαντεψιές για τη συνέχεια. Το επίδικο είναι η εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, στο δίκαιο του αγώνα μας και στην αυτόνομη οργάνωσή του.

update 20.01.2020 | την τελική τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων του αιολικού πάρκου στον Τύμπανο, όπως αποφασίστηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μουζακίου, μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ.