Κινητοποίηση για την υπεράσπιση της Βουλγάρας.

Επικαιρότητα

Η Βουλγάρα είναι ένας επιβλητικός κατάφυτος ορεινός όγκος με υψόμετρο 1.653 μ., ορατός από τον θεσσαλικό κάμπο, ένας γίγαντας ηρεμίας απ’ όπου απολαμβάνεις απεριόριστη θέα προς τα δυτικά Άγραφα. Στις ράχες της έχουν χαραχθεί τα νοτιοανατολικά σύνορα ανάμεσα στους νομούς Καρδίτσας και Ευρυτανίας. Πεζοπορικά μονοπάτια που διασχίζουν το βουνό ξεκινούν είτε από την Ρεντίνα στα νοτιοανατολικά, είτε από τον Βαθύλακο στα ανατολικά, είτε από την Μολόχα στα βόρεια.

Τον περασμένο Ιούνιο, στο μηνιαίο δελτίο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) με τις κατατεθειμένες αιτήσεις αδειοδότησης έργων ΑΠΕ διαβάσαμε μία εταιρεία με τον τίτλο “Σπίθας Ηλιακά Συστήματα ΜΕΠΕ” να ζητάει άδεια για δύο αιολικά εργοστάσια, ένα στην Βουλγάρα (37,8MW με 16 α/γ) και ένα απέναντι, στην Κερασιά (16,8MW, με 4 α/γ). Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν σοκαριστήκαμε. Οποιοδήποτε έργο εκεί επάνω θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην αποψίλωση ενός μεγάλου μέρους του πυκνού ελατοδάσους που καλύπτει ακόμα και τις κορυφές των βουνών, τόσο για να χαραχθεί η οδοποιία που είναι απαραίτητη για την μεταφορά του εξοπλισμού των ανεμογεννητριών όσο και για την κατασκευή των “πλατειών” όπου θα πέσουν τα μπετά για τις βάσεις τους.

Σαν μία πρώτη δημόσια απάντηση στα σχέδια καταστροφής του βουνού στις 10 Οκτωβρίου καλέστηκε, από την Κίνηση Πολιτών για τα Αιολικά στις ΔΕ Φουρνά και Κτημενίων και τον Ορειβατικό Σύλλογο Καρδίτσας, πεζοπορία διαμαρτυρίας.

Τις προηγούμενες τρεις ημέρες δεν σταμάτησε να βρέχει στην ευρύτερη περιοχή. Δύσκολα θα γινόταν η πορεία προς την κορυφή του βουνού την Κυριακή. Παρόλο που από το Σάββατο το μεσημέρι στην Ρεντίνα συναντούσες τους πρώτους ανθρώπους που είχαν φτάσει στην περιοχή για την κινητοποίηση της επομένης. Και πιο αργά το απόγευμα, στου Ζαχαράκη, μια ομάδα ορειβατών που νωρίτερα περπάτησαν στις πλαγιές της Σαράνταινας (ένα ακόμα βουνό που απειλείται από την αιολική βιομηχανία) και οι οποίοι το βράδυ κατασκήνωσαν στο σημείο.

Το πρωί της επομένης, σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, 50 άνθρωποι θα συγκεντρωθούν στο σημείο και θα συζητήσουν κάτω από το υπόστεγο του σπιτιού όπου έζησε ο Γιώργος Μπούργος, ο θρυλικός “ταρζάν”. Άνθρωποι από κινήσεις πολιτών και συνελεύσεις των νομών Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Καρδίτσας.

«Μπορεί να μην είχε λιακάδα! Είχε όμως ελευθερία, είχε αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα. Έτσι κι αλλιώς ο ρόλος μας είναι καταλυτικός στην κοινωνία∙ και τις ανατροπές τις κάνουν οι μειοψηφίες. Το πνεύμα της αλήθειας και της ελευθερίας είναι οι στυλοβάτες της κοινωνίας.

Δεν είμαστε του χεριού τους! Δεν θα αφήσουμε τη χαρά στους φερόμενους “επενδυτές” να κατακρεουργήσουν τα βουνά μας και τα παρθένα δάση. Η σκόνη του καιρού και οι ποικίλες, τεχνητές ή όχι, κρίσεις δεν μας πτοούν. Και η κατακλείδα όλων των ομιλιών ήταν η αλληλεγγύη ο συντονισμός και η ενημέρωση των κατοίκων των χωριών. Η ολόπλευρη ενημέρωση, η γνώση και η επιστημονική τεκμηρίωση ότι τα έργα αυτά προκαλούν πολύ περισσότερα προβλήματα από αυτά που προσπαθούν να λύσουν, είναι ένας οδηγός και ένα σημαντικό εργαλείο στον αγώνα μας. Σημαία στα χέρια της ελεύθερης σκέψης και της λογικής.

Δεν θα πάψουμε να αγωνιζόμαστε για το δίκιο και το σωστό. Να βγούμε στα βουνά, στα χωριά, στις πόλεις, στους δρόμους να φωνάξουμε∙ και ούτε βήμα πίσω! Και σήμερα θα ‘ταν άστοχο να φεύγαμε έτσι: άνθρωποι που “διελύθησαν ησύχως…”, δίχως μια φωτογραφία και δίχως ένα σύνθημα και μια κραυγή: ΛΕΥΤΕΡΑ ΒΟΥΝΑ ΧΩΡΙΣ ΑΙΟΛΙΚΑ», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Κίνηση Πολιτών για τα Αιολικά στις ΔΕ Φουρνά και Κτημενίων.