ΦΩΤΟ, ΣΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ Η ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΔΑΦΝΟΣΠΗΛΙΑΣ ΜΕ ΔΡΟΜΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ (ΑΣΠΡΗ ΓΡΑΜΜΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ). ΣΤΗΝ ΑΠΙΔΙΑ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΜΕ ΓΕΡΑΝΟΥΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ! ΤΙ ΠΙΟ ΛΟΓΙΚΟ, ΕΤΣΙ; (ΠΗΓΗ, ΜΠΕ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ).

Ανόητοι, κοντά τα χέρια σας από τον Ίταμο και το Καπροβούνι.

Επικαιρότητα Τα βουνά

Τον περασμένο Οκτώβριο, στο τότε φύλλο της εφημερίδας, γράφαμε ότι κάτι συμβαίνει στα νοτιοανατολικά Άγραφα. Οι αιτήσεις για την αδειοδότηση τεσσάρων αιολικών εργοστασίων στο ελατόδασος της Φουρνά και γύρω από την Βράχα, αλλά και άλλων δύο στην Βουλγάρα και στην Κερασιά, είχαν προκαλέσει μία αναστάτωση στους ντόπιους. Τους λίγους μήνες που μεσολάβησαν από τότε, προστέθηκαν και οι αιτήσεις για περιβαλλοντική αδειοδότηση δύο ακόμη αιολικών εργοστασίων, στο Καπροβούνι (θέση «Κεφαλόβρυση») και στον Ίταμο (θέση «Γιώτη»). Εάν σας θυμίζουν κάτι αυτά τα βουνά είναι γιατί πριν εννέα χρόνια η ίδια εταιρεία, η Ανανεώσιμες Θεσσαλίας, τα είχε βάλει πάλι στο μάτι. Τα τότε σχέδιά της απορρίφθηκαν από το δημοτικό συμβούλιο της Καρδίτσας και από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Σήμερα επανέρχεται με τις ίδιες περιβαλλοντικές μελέτες, με τον ίδιο σχεδιασμό, την ίδια χωροθέτηση, τις ίδιες ανεμογεννήτριες, αλλάζοντας μόνο τον μελετητή και περιμένοντας θετική γνωμοδότηση. Αμ δε!

Στις 22 Μαρτίου το δημοτικό συμβούλιο Καρδίτσας και πάλι γνωμοδότησε αρνητικά επί των ΜΠΕ. Πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά όταν οι μελέτες προβλέπουν τη διάνοιξη σχεδόν 50 χλμ. νέων δασικών δρόμων αποψιλώνοντας κάποιες χιλιάδες τ.μ. παρθένου δάσους ελάτης και δρυός; Θα ξεσηκώνονταν και οι πέτρες στα χωριά! Ή όταν η μελέτη οδοποιίας προβλέπει, για να περάσουν τα πενηντάμετρα σε μήκος μηχανήματα που θα μεταφέρουν τις ανεμογεννήτριες, να κατασκευαστεί προσωρινός δρόμος παράκαμψης της Δαφνοσπηλιάς εντός της κοίτης του Καλέντζη ποταμού (!) που περνάει δίπλα απ΄ το χωριό; Ενώ στην Απιδιά, επειδή η παράκαμψη του οικισμού κρίνονταν ασύμφορη λόγω του ανάγλυφου, προτείνεται να απαλλοτριωθούν περιφράξεις και καλλιέργειες και να χρησιμοποιηθούν ανυψωτικά γερανοφόρα για να τις περάσουν πάνω από τα σπίτια!

Ας είμαστε λίγο σοβαροί. Και ας μαζευτούν επιτέλους τόσο οι γελοίοι επενδυτές που με έδρα σε κάποια μακρινή πόλη κοιτούν τον χάρτη και διαλέγουν πυκνά δάση και επιβλητικές βουνοκορφές για να εμπλουτίσουν τους ισολογισμούς των εταιρειών τους. Όσο και οι περιβαλλοντολόγοι/μελετητές που υπογράφουν αυτές τις ανοησίες. Ο μισός Ίταμος έχει «φύγει» μετά το πέρασμα του «Ιανού» (κάτι που είναι ορατό ακόμα και από την πόλη της Καρδίτσας) και κάποιοι επικίνδυνοι εργολάβοι θέλουν εκεί απάνω να ανοίξουν νέους δρόμους, να διαπλατύνουν ήδη υπάρχοντες, να κόψουν δέντρα και να ισιώσουν βουνοκορφές. Οι κάτοικοι του Αμάραντου, της Ραχούλας, του Σαραντάπορου, της Μολόχας που έζησαν τη μανία της φύσης τον Σεπτέμβριο του 2020, χωριά, όπως ο Αμάραντος που κινδύνευσαν να θαφτούν από τις κατολισθήσεις των βουνοπλαγιών, ξέρουν ότι κάθε ανθρώπινη παρέμβαση για βιομηχανικού τύπου αιολικές εγκαταστάσεις σε εκείνα τα μέρη όχι μόνο θα καταστρέψει τις πυκνά δασωμένες κορυφογραμμές, αλλά θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την ύπαρξη των ίδιων των χωριών στα επόμενα έντονα καιρικά φαινόμενα.