ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ / ΦΩΤΟ, ΦΩΤΗΣ Μ.

Αθώοι οι 4 για τις κινητοποιήσεις στο δημαρχείο Καρδίτσας.

Επικαιρότητα

Με την αθώωσή τους ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι της Τρίτης η δίκη των τεσσάρων αγωνιστών για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις τον Αύγουστο του 2019 έξω από το δημαρχείο της Καρδίτσας. Την ενοχή τους, ανά περίπτωση και για κάποιες κατηγορίες, πρότεινε ο εισαγγελέας. Μία μικρή νίκη απέναντι στις στημένες δικογραφίες του τοπικού γραφείου Ασφαλείας.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

Υπενθυμίζουμε ότι εκείνη την ημέρα θα συνεδρίαζε η οικονομική επιτροπή του Δήμου για να επικυρώσει τη δημοπράτηση δημόσιων δασικών εκτάσεων απ’ όπου θα περνούσαν οι πυλώνες υψηλής τάσης μεταφοράς του ρεύματος από τα αιολικά εργοστάσια στην Νιάλα και στο Βοϊδολίβαδο. Η συνεδρίαση δεν έγινε ποτέ λόγω έλλειψης απαρτίας καθώς το δημαρχείο είχε αποκλειστεί από εκατοντάδες κόσμου. Όταν οι συγκεντρωμένοι θέλησαν να παρευρεθούν στη συνεδρίαση της επιτροπής, η οποία ήταν ανοιχτή και δημόσια, δέχθηκαν επίθεση από την αστυνομία. Λίγο καιρό αργότερα τέσσερα άτομα κλήθηκαν αρχικά για ανωμοτί καταθέσεις σχετικά με εκείνα τα γεγονότα. Λίγους μήνες αργότερα τους αποδόθηκαν τέσσερις κατηγορίες πλημμεληματικού χαρακτήρα για τις οποίες δικάζονταν αυτές τις μέρες.

Η διαδικασία συνεχίστηκε σήμερα με την κατάθεση των μαρτύρων υπεράσπισης, την “απολογία” των κατηγορουμένων και την ετυμηγορία της έδρας. Οι καταθέσεις τόσο των μαρτύρων όσο και των τεσσάρων έθεσαν το πολιτικό πλαίσιο της δίκης, μίλησαν για το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον μέσα στο οποίο έλαβαν χώρα οι συγκεντρώσεις εκείνη την περίοδο, τη σημασία του αγώνα για την υπεράσπιση των Αγράφων και τη μετέπειτα δικαίωση των διεκδικήσεων εκείνων των διαμαρτυριών καθώς τον Νοέμβριο του 2021 ακυρώθηκε η άδεια των δύο αιολικών για τα οποία τότε συνεδρίαζε η οικονομική επιτροπή του Δήμου.

Εάν κάτι φάνηκε ξεκάθαρα από το πρώτο μέρος της δίκης την προηγούμενη Τρίτη, όταν και κατέθεσαν οι μάρτυρες κατηγορίας, οι ασφαλίτες και ο τότε δήμαρχος Καρδίτσας Φ. Αλεξάκος, είναι ότι οι συγκεκριμένοι τέσσερις άνθρωποι βρέθηκαν κατηγορούμενοι λόγω της στοχοποίησής τους από την ασφάλεια της Καρδίτσας. Αυτό δεν χρειάστηκε να βγει καν σαν συμπέρασμα από τα συμφραζόμενα των ασφαλιτών, καθώς οι δύο από τους τέσσερις ανέφεραν κατά λέξη ότι τους γνώριζαν επειδή έπαιρναν μέρος σε συγκεντρώσεις στην πόλη και από… άλλες πληροφορίες. Έτσι, λοιπόν, μόνο σκωπτικά θα μπορούσαμε στη σημερινή διαδικασία να αντιμετωπίσουμε την επιδεικτική άρνηση του εισαγγελέα να παραδεχθεί το καταφανές, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να ζητάει από τους κατηγορούμενους να αποδείξουν οι ίδιοι ότι ήταν στοχοποιημένοι. Μάλλον εάν ο εισαγγελέας κρατούσε καλύτερες σημειώσεις από τις καταθέσεις της πρώτης ημέρας ή εάν λογάριαζε την παρουσία του διευθυντή της Ασφάλειας στην αίθουσα του δικαστηρίου σε ολόκληρη την πρώτη συνεδρίαση και στην αρχή της δεύτερης, θα μπορούσε να δώσει ο ίδιος απαντήσεις στον εαυτό του. Ίσα για να γίνει πιστευτός ότι με την στάση και την ετυμηγορία του δεν προσπαθούσε να καλύψει υπηρεσιακά την Ασφάλεια και τον τρόπο που στήνει δικογραφίες.

Εν τέλει πρότεινε την αθώωση όλων για δύο από τις κατηγορίες (διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων και απόπειρα διατάραξης της λειτουργίας υπηρεσίας), την ενοχή και των τεσσάρων για την κατηγορία της βίας κατά υπαλλήλων και την επιπλέον ενοχή ενός από τους τέσσερις για την κατηγορία της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας (δεν απαντήθηκε ποτέ πώς γίνεται, εφόσον υπήρξε φθορά στην πόρτα του δημαρχείου, να μην κόπηκε ποτέ κονδύλι από την οικονομική υπηρεσία για την αποκατάστασή της).

Η έδρα αποφάσισε εν τέλει να απαλλάξει από τις κατηγορίες και τους τέσσερις αγωνιστές, αθωώνοντάς τους. Η κατάμεστη, από αλληλέγγυους και αλληλέγγυες, αίθουσα του δικαστηρίου ξέσπασε σε χειροκροτήματα και συνθήματα.


ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΝΕΟΣ ΑΓΩΝ

“Η απόφαση του δικαστηρίου αποτελεί μια μικρή νίκη του κινήματος ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών βιομηχανικών εργοστασίων στην περιοχή των Αγράφων. Μια νίκη κόντρα στις εταιρίες που λυμαίνονται τα Άγραφα, κόντρα στις διώξεις και την τρομοκρατία, κόντρα στην στοχοποίηση και την ποινικοποίηση του αγώνα”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ανοιχτή Συνέλευση. “Η θετική έκβαση της δίκης οφείλει να μας βρει στους δρόμους, συνεχίζοντας τον αγώνα, ακόμα πιο δυναμικά και ακόμα περισσότερους. Η έκβαση της δίκης δεν καθορίστηκε μόνο εντός του δικαστηρίου αλλά διαμορφώθηκε και από τους συντριπτικούς κοινωνικούς συσχετισμούς που αναδεικνύουν την καταστροφικό χαρακτήρα των έργων για την κοινωνία και τη φύση. Ένας συσχετισμός που οφείλουμε να λάβουμε υπόψη, αναζητώντας τους τρόπους εκείνους που θα τον κάνουν να εκφραστεί και να επιβληθεί.Να βρεθούμε το επόμενο διάστημα στους δρόμους. Καλούμε όλους τους κατοίκους της Καρδίτσας και των χωριών των Αγράφων να συμβάλλουν με όποιον τρόπο αυτοί νομίζουν καλύτερο στην ενίσχυση και τη μαζικοποίηση του αγώνα. Για να σταματήσει κάθε εργασία, για να αποσυρθεί κάθε σχέδιο για αιολικά στα Άγραφα, για να παύσουν όλες οι διώξεις. Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας και πρέπει να νικήσουμε”.

Η συγκεκριμένη δίκη κουβαλάει κάποια πολύ σημαντικά σημαινόμενα. Αφενός είναι μία μικρή νίκη απέναντι στις στημένες δικογραφίες του τοπικού γραφείου Ασφαλείας. Είναι μία πολιτική νίκη για τη διεκδίκηση της δυνατότητας να οργανώνεσαι και να διεκδικείς στον μικρόκοσμο της Καρδίτσας. Εξάλλου όσοι και όσες αγωνιζόμαστε για την υπεράσπιση των Αγράφων αυτό το κάναμε πάντοτε ενπρόσωπα, ποτέ δεν κρύψαμε τις προθέσεις και τους στόχους μας. Ελεύθερα βουνά, ελεύθερα νερά. Και θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να το πετύχουμε. Αυτός ο αγώνας είναι συλλογικός και έτσι θα συνεχίσει να στέκεται είτε μπροστά στις εταιρείες, τις μηνύσεις και τις απειλές τους, είτε μπροστά στους ντόπιους… επιθεωρητές Κλουζώ που επιμένουν να είναι βουτηγμένοι στον βοναπαρτισμό τους.

Το αποτέλεσμα αυτής της δίκης ήταν με το μέρος μας. Ένα μικρό ηθικό πλεονέκτημα, μία μικρή ανάσα στα δύσκολα που έρχονται μπροστά μας. Δεν είναι μόνο τα επόμενα δικαστήρια, στις 18 Οκτωβρίου 16 ανθρώπων για τη συμμετοχή τους στη διαδήλωση στον Τύμπανο τον Ιούλιο του 2021 και στις 22 Νοεμβρίου δύο ακόμη αγωνιστών που συνελήφθησαν στην επίθεση της αστυνομίας -και πάλι στον Τύμπανο- τον φετινό Ιούλιο. Είναι που η πρώτη ανεμογεννήτρια στήθηκε στον Τύμπανο. Και η Καράβα έχει γεμίσει ανεμομετρικούς ιστούς. Και στην Καζάρμα έχει δοθεί άδεια εγκατάστασης για ένα ακόμα αιολικό εργοστάσιο. Και τα ποτάμια της υδρολογικής λεκάνης της λίμνης Πλαστήρα ετοιμάζονται να τα γεμίσουν με μικρά φράγματα. Ανεβαίνεις στα βουνά και πιάνεται η ψυχή σου. Όμως από το να ψάχνουμε με το μάτι να δούμε που έχει φυτρώσει το επόμενο φρουφρούρι, επιλέγουμε να ψάχνουμε τους ανθρώπους δίπλα μας για να οργανωθούμε. Στα χωριά και στην πόλη. Στηρίζουμε τις ανοιχτές συνελεύσεις στην Καρδίτσα. Περπατάμε στα βουνά και έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά. Φτύνουμε τους συντοπίτες που συνεργάζονται στην καταστροφή των Αγράφων. Στήνουμε δίκτυα αγώνα στα χωριά. Δεν είμαστε ούτε στα μισά του δρόμου.